Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε ότι «δεν δέχεται» τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο οποίος κατήγγειλε σήμερα τους «ταλιμπάν νεοφιλελεύθερους» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ασκούν «απαράδεκτη πίεση» στον ελληνικό λαό σε αντάλλαγμα για χρηματοπιστωτική βοήθεια.

«Δεν έχουμε ταλιμπάν νεοφιλελεύθερους στην Επιτροπή, αλλά δημόσιους λειτουργούς που εργάζονται σκληρά για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της Ελλάδας», δήλωσε ο Μ. Σέφκοβιτς.

«Εργάζονται μέρα και νύχτα χωρίς θερινές διακοπές και χωρίς άδειες» για το σκοπό αυτό, είπε ο Σλοβάκος επίτροπος και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει στενότερο σύμμαχο από την Επιτροπή».

Μ. Σέφκοβιτς υπογράμμισε, επίσης, «τη χωρίς προηγούμενο προσπάθεια αλληλεγγύης» της Ευρώπης, η οποία επένδυσε «συνολικά περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια ευρώ» για να συνδράμει την Ελλάδα.

Οι συνθήκες στις οποίες επιβλήθηκαν τα μέτρα λιτότητας στην Αθήνα αποτέλεσαν αντικείμενο πολλών επικρίσεων ευρωβουλευτών, ιδιαίτερα της αριστεράς αλλά, σε μετριοπαθέστερο τόνο, και της δεξιάς, μετά την κοινοβουλευτική συζήτηση της Δευτέρας.

Η ΕΕ «προσπαθεί να επιβάλει τη σταθερότητα δια της βίας. Είναι σε αντίφαση με όλα όσα έχουν γίνει από το 1950 σ’ αυτή την ήπειρο», υπογράμμισε εκφράζοντας τη λύπη της η φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρ.

«Ουδείς πιστεύει πως το τελευταίο πακέτο (στήριξης) θα σώσει την Ελλάδα. Το 2020, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση χειρότερη από την Ιταλία», προειδοποίησε από την πλευρά του ο συντηρητικός βρετανός ευρωβουλευτής Μάρτιν Κάλαναν, για τον οποίο «η μόνη λύση είναι να βγει η Ελλάδα από το ευρώ».

Η σοσιαλιστική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε την αποστολή στην Ελλάδα μιας «εναλλακτικής τρόικας», αποτελούμενης από τρία μέλη, η οποία θα προτείνει ένα «άλλο πρόγραμμα» για να μειωθεί το έλλειμμα, κυρίως «δίνοντας πραγματικά μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής».