Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αποποιηθεί τυχόν υπεραξιών που θα εμφανίσει από τις τοποθετήσεις της σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους, επεσήμανε το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου Ερκι Λικάνεν, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν έχει ως στόχο να αποκομίσει κέρδη από τις τοποθετήσεις της αυτές.

«Είναι σαφές ότι στόχος του προγράμματος αγοράς κρατικού χρέους είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της νομισματικής πολιτικής και όχι η αποκόμιση κερδών» ανέφερε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Ερκι Λικάνεν, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.

Δηλώσεις αντιστοίχου περιεχομένου είχε κάνει στις 9 Φεβρουαρίου και ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αναφερόμενος στη συμμετοχή της ΕΚΤ στην προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας.

Από την έναρξη της κρίσης, η ΕΚΤ έχει αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα κρατών με προβλήματα χρέους, και κυρίως της Ελλάδας, στους τίτλους της οποίας έχει τοποθετήσει συνολικά 45 δισ.ευρώ.

Τις τοποθετήσεις αυτές, η ΕΚΤ τις έχει κάνει σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής αξίας των ομολόγων (συχνά στο 70%-80% αυτής ή και χαμηλότερα) ενώ τις έχει καταγράψει στον ισολογισμό της στο 100%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομολόγου Γεργκ Κρέμερ της Commerzbank η υπεραξία των ομολόγων αυτών για την ΕΚΤ διαμορφώνεται σε περίπου 12 δισ.ευρώ.

Μεταξύ των επιλογών που έχει η ΕΚΤ, συμπεριλαμβάνεται η διάθεση των τυχόν κερδών της είτε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (ΕΤΧΣ), είτε στις κεντρικές τράπεζες μέλη της, εναποθέτοντας στη διακριτική τους ευχέρεια τη χρήση της σχετικής υπεραξίας και την ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.