Νέες προκλητικές απαιτήσεις της Ευρώπης

Ζητούν δέσμευση όλων των κομμάτων και των πολιτών  


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22:17
15/02/2012
Νέες προκλητικές απαιτήσεις της Ευρώπης
8
loading

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

Από τις δηλώσεις, όμως, στις οποίες προέβη πριν από τη συνάντηση του με τον Λ. Παπαδήμο προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι εταίροι μας προβάλουν και νέες προκλητικές απαιτήσεις,ώστε να εγκρίνουν το νέο πακέτο διάσωσης για τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, ο Ε. Βενιζέλος δεν ελήφθη οριστική απόφαση καθώς η κυβέρνηση καλείται να λύσει σημαντικά πολιτικά ζητήματα που αφορούν την αποδοχή του νέου Μνημονίου από σύσσωμο το πολιτικό σύστημα της χώρας, ακόμα και από τον ίδιο τον ελληνικό λαό, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να επιβληθούν μηχανισμοί ελέγχου για την αποπληρωμή του νέου δανείου σε βάθος χρόνου.

Πάντως, επεσήμανε πως στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αποσαφηνίστηκαν τα ζητήματα των πολιτικών δεσμεύσεων ενώ σημείωσε πως «αντικείμενο της συζήτησης είναι και η πολιτική κατάσταση και η κοινωνική κατάσταση. Το τι θέλουν οι Έλληνες πολίτες. Τίθενται θέματα τεχνικά αλλά κατά βάθος πολιτικά» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στους ευρωπαίους ομολόγους του επεσήμανε ότι «τους εξήγησα ότι κάθε δημοκρατικό πολίτευμα έχει τις ιδιαιτερότητές τους αλλά αυτοί θέλουν να ξέρουν ότι απέναντί τους έχουν μία χώρα που έχει συνέπεια και όχι το ένα ή το άλλο κόμμα».

Παράλληλα, σημείωσε πως «από εμάς εξαρτάται αν αυτές τις ημέρες θα κινηθούμε με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ενότητα».

Και άσκησε δριμεία κριτική σε όσους αντιτίθενται στα νέα μέτρα τονίζοντας πως «όσοι υποστηρίζουν λύση εξόδου από το ευρώ, λύση χρεοκοπίας δηλαδή, δεν προσφέρουν καμία βοήθεια στη χώρα. Δεν αντιλαμβάνονται ότι με την τυφλή τους αντίδραση θέτουν σε κίνδυνο τους μισθούς, τις συντάξεις και το επίπεδο ζωής. Και καλά που αυτοί λένε ευθαρσώς έξοδο από το ευρώ αλλά αυτοί που υποστηρίζουν παραμονή στην ευρωζώνη δίχως να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας;»

Εξέφρασε την ελπίδα πάντως ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα δώσει την τελική απόφαση για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου:

«Είχαμε μια τρίωρη τηλεφωνική συζήτηση στο Eurogroup. Είδαμε αναλυτικά όλα τα θέματα. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις προαπαιτούμενες ενέργειες που είχε αναλάβει να εκπληρώσει πριν από τη λήψη της απόφασης του Eurogroup.

Έχουν αποσαφηνιστεί τα ζητήματα των πολιτικών δεσμεύσεων, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στην Κυβέρνηση έστειλαν τις επιστολές, το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία 2/3 υπέρ του προγράμματος και επίσης νομοθετήσαμε όλες τις δύσκολες διατάξεις για την αγορά εργασίας. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία γιατί είναι μια αξιόπιστη απάντηση σε όλους εκείνους που στην Ευρώπη αμφισβητούν την ικανότητά μας να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να συνεχίσουμε την εφαρμογή του και μετά τις επόμενες εκλογές.

Επίσης, αποσαφηνίστηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου του 2012. Το μεγάλο κονδύλι των 325 εκατομμυρίων ευρώ έχει οριστικοποιηθεί, άρα είμαστε, από την άποψη αυτή, εντάξει και αυτό βοήθησε τη συζήτηση.

Αλλά, αντικείμενο της συζήτησης ήταν και πολιτική και η κοινωνική κατάσταση, το τι θέλει η ελληνική κοινωνία, το τι θέλουν οι Έλληνες πολίτες, εάν και η επόμενη Βουλή και η επόμενη Κυβέρνηση, με βάση τις επιλογές και τη βούληση του ελληνικού λαού, μπορεί να συνεχίσει αξιόπιστα την εφαρμογή ενός προγράμματος που είναι ζωτικής σημασίας για εμάς αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Εκτός από αυτό, τίθενται και άλλα θέματα, θέματα τεχνικά αλλά κατά βάθος πολιτικά, που αφορούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε, σύμφωνα με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Τα θέματα αυτά, λοιπόν, προετοιμάστηκαν, θα προετοιμαστούν και στη συνάντηση του EuroWorking Group την Κυριακή στις Βρυξέλλες, ώστε με το καλό να ληφθεί η οριστική απόφαση για την έγκριση του προγράμματος και για τη δημόσια ανακοίνωση του PSI τη Δευτέρα.

Από εμάς εξαρτάται εάν αυτές τις μέρες θα κινηθούμε με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, ενότητα, προκειμένου να προστατέψουμε τον Έλληνα πολίτη και το συμφέρον του ελληνικού λαού. Τι θέλω να πω; Να το πω πιο καθαρά, κοιτώντας τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα στα μάτια: Όσοι υποστηρίζουν αόριστα μια άλλη λύση, αλλά δεν λένε ποια είναι η λύση αυτή, ή όσοι υποστηρίζουν μια λύση εξόδου από το ευρώ, επιστροφής στη δραχμή, μια λύση χρεοκοπίας, δεν προσφέρουν καμία βοήθεια στον Έλληνα πολίτη. Όσοι μας κατηγορούν γιατί παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις, κόβοντας μισθούς και συντάξεις ή μειώνοντας τα εισοδήματα, το επίπεδο ζωής, δεν αντιλαμβάνονται ότι με την τυφλή και μυωπική τους αντίδραση θέτουν σε κίνδυνο τα εισοδήματα, τις συντάξεις, τους μισθούς, το επίπεδο ζωής που μπορούν ξαφνικά να καταρρεύσουν.

Άρα, λοιπόν, το τι λέμε εδώ σε πολιτικό επίπεδο έχει άμεση επίπτωση στο οικονομικό συμφέρον, στο εισόδημα, στην τσέπη, στην προοπτική, στην ασφάλεια κάθε Έλληνα πολίτη. Και καλά αυτοί που ευθαρσώς λένε “χρεοκοπία ή επιστροφή στη δραχμή”. Αυτοί που λένε “Ευρώπη αλλά χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς υποχρεώσεις” δεν έχουν το επίπεδο ευθύνης που αρμόζει στις περιστάσεις. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα από σήμερα έως και την οριστική απόφαση της Δευτέρας».

Δημοσιογράφος: Ζητάνε πολιτικές δεσμεύσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα;

Ευ. Βενιζέλος: Ετέθη και το ζήτημα της στάσης των άλλων κομμάτων και το ζήτημα γενικότερα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα. Γιατί συγκρίνουν πάντα τα δεδομένα της Ελλάδας με τα δεδομένα άλλων χωρών, όπως είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ή η Ιταλία. Έχουν παραδείγματα πολύ νωπά μπροστά τους.

Τους εξήγησα ότι κάθε δημοκρατικό πολίτευμα έχει τις ιδιομορφίες του, ότι στο πλαίσιο της εθνικής και λαϊκής μας κυριαρχίας εμείς θα κάνουμε, ως Έλληνες πολίτες, τις επιλογές, όποιες κι αν είναι οι επιλογές αυτές. Αλλά αυτοί, από τη δική τους μεριά, θέλουν να ξέρουν ότι έχουν απέναντί τους μια χώρα, η οποία είναι αξιόπιστη, όχι το ένα ή το άλλο κόμμα, τη μία ή την άλλη κυβέρνηση, αλλά μία χώρα που έχει συνέχεια και συνέπεια. Και αυτό είναι κάτι το οποίο νομίζω τους το εξηγήσαμε με πολύ μεγάλη σαφήνεια.

Επίσης, είναι προφανές ότι τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα που συνεργάζονται στην Κυβέρνηση Παπαδήμου είναι οι δύο δυνάμεις πάνω στις οποίες μπορεί να βασιστεί ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή η εφαρμογή του προγράμματος. Δεν υπάρχει και άλλη λύση.

Δημοσιογράφος: Τα 325 εκατομμύρια από πού θα κοπούν τελικά;

Ευ. Βενιζέλος: Θα κάνουμε αναλυτικές ανακοινώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Έχω τώρα την υποχρέωση να ενημερώσω τον Πρωθυπουργό. Θα ενημερωθούν και οι αρχηγοί των κομμάτων και από τον Πρωθυπουργό και από εμένα, έτσι ώστε ο καθένας να έχει συνείδηση του προβλήματος και πλήρη γνώση όλων των δεδομένων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar DIMA

  Εγώ την υπογραφή μου δεν σδας την δίνω,άμα όμως σας δω πουθενά θα σας δώσω κάτι που θα σας μείνει αξέχαστο για μία ζωή,ελάτε να το πάρετε έαν φοράτε παντελόνια βέβαια....

 2. avatar giorgos

  Απαγορεύεται να διαφωνείτε!!! Οποιοι διαφωνούν θα τουφεκίζονται!! Δεν πρέπει οι Ελληνές να έχουν επιλογή να διαφωνήσουν. Αν δεν συμφωνήσει ακόμα και το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή λεφτά ΔΕΝ ΕΧΕΙ!! Και θα φταίνε αυτοί που δεν θα συμφωνήσουν για την χρεοκοπία, ποτέ εμείς (οι ευρωπαίοι). ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!!

 3. avatar el

  Ότι και να κάνουμε , είναι σική το παιχνίδι . Αφού το σχέδιο είναι να βγούμε από την ε.ε. Ότι και να κάνει ο Βενιζέλος , [...] που λέει ο λόγος , πάλι θα μας βγάλουν . Άντε να τελειώνουμε γιατί έχουμε γίνει η ξεφτίλα του πλανήτη .

  1. avatar el

   σικε

 4. avatar αλεξανδρα

  χαχαχαχαχα

 5. avatar Stefanos

  Απο τα κόμματα , τους αρχηγούς , τους βουλευτές , τα ανήψια , τα ξαδέλφια και τις συζύγους (πρώην & νυν ) των βουλευτών , υπουργών και όλων των δημοσίων λειτουργών .
  Από όλους τους πολίτες , τους προγόνους των πολιτών αλλά και τους απογόνους τους καθώς και από όλα τα κατοικίδια άνω τους ενός κιλού (1 κγρ).
  Θα παραχωρηθεί όλη η δημόσια ΚΑΙ ιδιωτική περιουσία της Ελλάδος . Σε περίπτωση σεισμού , πυρκαγιάς ή άλλης φυσικής καταστροφής δεσμευόμαστε πως θα τα ξαναχτίσουμε/αναδασώσουμε /αναστηλώσουμε για να σας τα παραδώσουμε τσίλικα .
  Τέλος σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου ή άλλης καταστροφής η οποία θα εξοντώσει τον Ελληνικό λάο με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να σας τα ξαναχτίσει τσίλικα , σας έχουμε ήδη ενυπόγραφες δεσμεύσεις απο τους κατοίκους του Σείριου (πρώτος δεξιά μετά την Αφροδίτη) , οι οποίοι δεσμεύονται πως θα εκπληρώσουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της Ελλάδος .
  Νταξ τώρα ?

 6. avatar Ηπειρώτης

  Δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, για να ξεκουμπιστείτε το γρηγορώτερο από τη χώρα μας, παίρνοντας μαζί σας και τους δοσίλογους που σας υπηρέτησαν πιστά.

 7. avatar αλεξανδρος

  ελα μην το κουραζετε....κκε,συν δεν υπαρχει περιπτωση να υπογραψουν.....αιντε ρε χρεωκοπεια κ να πανε απο εκει που ηρθαν οι αλλοι....στα τσακιδια

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει