Η συμβουλή Ρεχάγκελ στον Μητσοτάκη

Ύστερα από ένα ταξίδι-αστραπή στη Σερβία ο πρωθυπουργός επέστρεψε χθες το απόγευμα στην Αθήνα και πήρε μια «ανάσα» από το απαιτητικό του πρόγραμμα, πηγαίνοντας με τη σύζυγό του στο Μέγαρο Μουσικής, όπου έδωσε το παρών στα βραβεία «Gazzetta Awards». Μάλιστα, ο ίδιος απένειμε βραβείο στον Ότο Ρεχάγκελ, τον προπονητή που οδήγησε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στην κατάκτηση του Euro 2004. Στο Μέγαρο τον υποδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ενώ «έπεσε» και πάνω στον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, λίγες ημέρες μετά τα «καρφιά», που είχε ρίξει εναντίον του την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής για τα κλειστά ακίνητα του Δήμου, λέγοντας: «Ας διαθέσει τα κλειστά του ακίνητα όχι σε συλλογικότητες, αλλά σε ευάλωτους πολίτες». Το κλίμα, χθες, ωστόσο ήταν πολιτισμένα ευρωπαϊκό και μάλιστα ο πρωθυπουργός του σύστησε και τη Μαρέβα. Ο Ότο, πάντως, έδωσε την εξής συμβουλή στον πρωθυπουργό: «Σας εύχομαι να παίρνετε έξυπνες αποφάσεις, όπως κάναμε εμείς στην Πορτογαλία!».

Η έκπληξη της τελευταίας στιγμής

Η ώρα της κρίσεως είναι σήμερα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, με τον πρωθυπουργό να δίνει μεγάλη σημασία στις συναντήσεις που θα γίνουν, ευελπιστώντας σιγά-σιγά να σπάσει το μέτωπο των μπλόκων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προσφέρει κάτι στους αγρότες σχετικά με την ενέργεια, θα δεχθεί να εξεταστούν θεσμικά ζητήματα, που μπορεί να αντιμετωπιστούν και όσον αφορά το δημοσιονομικό κόστος μπορεί να έχουμε μια μικρή έκπληξη την ύστατη στιγμή. Όπως έμαθα, πάντως, από καλή πηγή στο ευρύτερο κυβερνητικό επιτελείο, για να δεχθεί τη συνάντηση ο πρωθυπουργός και έχει αποφασίσει να δώσει κάτι και έχουν λάβει εγγυήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις επαφές που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, ότι θα ατονίσει το μέτωπο των κινητοποιήσεων, αν τηρηθούν οι επικείμενες συμφωνίες.

Ο ρόλος Βορίδη

Στις τελευταίες εξελίξεις έπαιξε το δικό του ρόλο και ο Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός Επικρατείας είχε κρατήσει τις καλές επαφές, που είχε χτίσει με τους αγρότες, όταν είχε το πόστο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Παλαιότερα, επί των ημερών του, δεν είχαν γίνει κινητοποιήσεις και αυτό μέτρησε ακόμη και σήμερα. Μην ξεχνάμε πως τη ΝΔ τη στήριξε περίπου το 47% των αγροτών στις εκλογές του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου. Συνεπώς, είναι ένας προνομιακός χώρος για το κυβερνών κόμμα.

Βγαίνει μπροστά

Μεθαύριο, Πέμπτη, θα δούμε στο Κοινοβούλιο το εξής πρωτόγνωρο: Ο πρωθυπουργός να υπερασπίζεται το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς, να είναι αντίθετος με μια δική του «πλατφόρμα». Όπως έμαθα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν ήταν αποφασισμένος να μιλήσει. Εξάλλου, σε προηγούμενες τοποθετήσεις του ήταν ξεκάθαρος. Άλλαξε, όμως, άποψη το Σαββατοκύριακο και έτσι θα είναι στο Κοινοβούλιο, για να υπερασπιστεί ένα νομοθέτημα που φέρνει τη ΝΔ απέναντι στο πιο σκληρό και συντηρητικό τμήμα της κοινωνικής και κομματικής της βάσης. Αποφάσισε να βγει μπροστά, στο προσκήνιο. Και αυτό θα το καρπωθεί, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως το εύκολο πράγμα στην πολιτική είναι η αντιπολίτευση.

Πιέσεις Μητροπολιτών

Και μιας και ανέφερα για συντηρητικό κομμάτι της ΝΔ, να αναφέρω πως έμαθα για δεκάδες τηλεφωνήματα, που έχουν γίνει από παράγοντες της Εκκλησίας σε βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης, προκειμένου να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Αυτή τη στιγμή, όπως τους έχω μετρήσει, εκτιμώ ότι τουλάχιστον 40 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ αυτών πιθανότατα και 4 μέλη του υπουργικού συμβουλίου, είτε θα απέχουν είτε θα καταψηφίσουν· και θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα αντιδράσει το Μέγαρο Μαξίμου, που μου είπαν πως θα ζητήσει παραιτήσεις, ενώ ήδη είναι έτοιμοι και αντικαταστάτες υφυπουργών με μόνη εξαίρεση τον Μ. Βορίδη, όπου τα πράγματα έχουν ξεκαθαριστεί.

Μαδάει τη μαργαρίτα ο Τσίπρας

Να σας πάω και σε έναν άλλον πρώην πρωθυπουργό, τώρα, τον Αλέξη Τσίπρα, που… μαδάει ακόμα τη μαργαρίτα για το εάν θα μιλήσει ή όχι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που ξεκινάει τη μεθεπόμενη Παρασκευή. Μου είπαν ότι το σκέφτεται ακόμα, αν και θα παραστεί σίγουρα στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Πρόσωπο που ξέρει τι λέει ο πρώην πρωθυπουργός μού είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί να μπει στη μέση στην παρούσα φάση και να παρερμηνευτούν τα όσα θα πει. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να θεωρηθεί πως υπονομεύει τον Στέφανο Κασσελάκη στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.

Και το ερώτημα παραμένει: Πότε θα μιλήσει ο Τσίπρας;

Ο Αλέξης Τσίπρας, επί της ουσίας, έχει να μιλήσει από την ημέρα της παραίτησής του στο Ζάππειο, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Ιουνίου. Πότε θα γίνει αυτό; Όπως μου μετέφερε πρώην υπουργός, γιατί δεν έμεινα στην παραπάνω ενημέρωση και… έριξα δίχτυα και αλλού, η απάντηση που έλαβε από τον τέως πρωθυπουργό είναι πως θα μιλήσει «στον χρόνο και τον τόπο που θα επιλέξει, με γνώμονα το καλό της Αριστεράς και της χώρας». Ζήτησα να γίνει πιο σαφής. Ούτε ο ίδιος είχε απάντηση.

Η Κουμουνδούρου και ο Τεμπονέρας

Ο Τσίπρας, πάντως, δε φαίνεται να έχει καμία εμπλοκή με τη σημερινή εκδήλωση, που θα γίνει με θέμα «Ποιος μπορεί να βρεθεί απέναντι στον Μητσοτάκη» και, κυρίως, τι θα γίνει στο μέλλον με το μείζον ζήτημα της ενότητας της κεντροαριστεράς. Όλα τα φώτα σήμερα, ειδικά της Κουμουνδούρου, είναι στραμμένα στην εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσουν ο Διονύσης Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ και η Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά. Μαθαίνω ότι η Κουμουνδούρου θα παρακολουθεί με προσοχή τα όσα θα ειπωθούν κυρίως από την πλευρά Τεμπονέρα.

Η παρουσία Δραγασάκη

Μου είπαν, επίσης, πως θα πάνε πολλοί πρώην υπουργοί και στελέχη, που είχαν ρόλο επί χρόνια, μεταξύ των οποίων και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και πρώην αντιπρόεδρος επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα, Γιάννης Δραγασάκης. Να θυμίσω ότι ο Γ. Δραγασάκης, που έχει παραιτηθεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και παραμένει απλό μέλος, έχει μιλήσει για τρίτο ημίχρονο στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές με σαφή υπαινιγμό για εξελίξεις, εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Παράπονα Ανδρουλάκη

Την περασμένη Κυριακή το πρωί έγινε μεγάλη σύναξη σε ξενοδοχείο κοντά στη Βαρβάκειο, όπου βρέθηκε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Α’ Αθηνών για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Κυριολεκτικά έγινε το αδιαχώρητο, αφού μαζεύτηκε πολύς κόσμος, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, κομματικά στελέχη, μέλη, κ.λπ. Εκεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, που έκανε παράπονο στον σύντομο χαιρετισμό του, γιατί δεν ακολουθεί το κόμμα, δηλαδή τα στελέχη, τις πρωτοβουλίες που παίρνει το ΠΑΣΟΚ. Τι θέλει ο Ν. Ανδρουλάκης; Να προωθούν τα στελέχη και τα μέλη τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, όπως π.χ. για τη στεγαστική πολιτική κ.ά. Μόνο που, όπως μου είπε και έμπειρο παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι ωραίο να το ζητάς, αλλά για να υπάρχει και ανταπόκριση πρέπει και εσύ ο ίδιος, ως πρόεδρος του κόμματος, να μην είσαι κλειστοφοβικός και να μην κάνεις …«παιχνίδι» μόνο με μια κλειστή ομάδα, αλλά να είσαι ενωτικός και να δίνεις ρόλο και χώρο σε όλους. Και αυτό δε γίνεται στο ΠΑΣΟΚ. Πολλά στελέχη με θέσεις ευθύνης σε διάφορα σημεία του κρατικού μηχανισμού δεν έχουν συναντηθεί μαζί του, όπως και πρώην υπουργοί και βουλευτές επί έτη, ενώ ακόμα και δημοσιογράφοι λίγοι και εκλεκτοί συνομιλούν μαζί του. Να τα λέμε όλα!

Με τον Κόκκαλη ο Κοντιάδης

Ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης που, μέσα σε 20 μέρες, έγραψε το βιβλίο για το «φαινόμενο Κασσελάκη», μαθαίνω πως θα πολιτευτεί με τον νέο φορέα, που θα ανακοινώσει ο Πέτρος Κόκκαλης την Τετάρτη. Στο κέντρο της Αθήνας, ο ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Πρασίνων μαζί με την πρώην αντιδήμαρχο της Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου και τον πρώην αντιδήμαρχο της Αθήνας, Λευτέρη Παπαγιαννάκη θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας τα πολιτικά τους σχέδια. Και μια που πιάσαμε τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιάννης Σκάλκος, θα κατέβει με την Ελληνική Λύση.

Ο Κρητικός και η ανάπτυξη

Επιφυλακτικά έχει κάνει τα γραφεία ορισμένων τραπεζών το γεγονός ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Κρητικός έχει αυξήσει σημαντικά τα δάνειά της τον τελευταίο καιρό, για να προχωρήσει σε εξαγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού το 2022 ήταν μικρότερο από το σύνολο υποχρεώσεων, δηλαδή 163,23 εκατομμύρια ευρώ έναντι 189,29 εκατομμυρίων αντίστοιχα, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι το κυκλοφορούν ενεργητικό δεν μπορούσε να καλύψει το σύνολο των υποχρεώσεων. Κάποια καμπανάκια άκουσα στην αγορά να χτυπούν όχι μόνο σε γραφεία τραπεζών αλλά και σε προμηθευτές. Πέραν τούτου, όμως, ουδέν. Η αλυσίδα μεγάλωσε πολύ γρήγορα τα τελευταία χρόνια, κάτι που είναι άκρως ενδιαφέρον. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι το 2022 έκλεισε με τζίρο περί τα 480 εκατομμύρια ευρώ και το 2023 λέγεται ότι ξεπέρασε τα 700 εκατομμύρια ευρώ με τις εξαγορές και τα νέα καταστήματα που έχει δημιουργήσει. Για φέτος, πάντως, έχει προγραμματίσει να ανοίξει 24 νέα καταστήματα και να επενδύσει 14 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο τζίρος της το 2024 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δύο κυρίαρχοι της χονδρικής στον καφέ

Πρώτος παίκτης στην αγορά τα τελευταία χρόνια ως προμηθευτής της χονδρικής, δηλαδή εστίασης και ξενοδοχείων, είναι η Kafea Terra, που εμπορεύεται στην Ελλάδα τις μάρκες Illy και Dimello. Ανήκει στην οικογένεια Ιωσηφίδη. Αμέσως μετά την ακολουθεί η ΑΒΕΚ Βεκράκος, η οποία μάλιστα αυτή την περίοδο κάνει επένδυση πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ για νέο εργοστάσιο στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου εκτός από τον Hausbrandt, που είναι το ισχυρό της χαρτί και τον εισάγει έτοιμο στη χώρα μας, να έχει τη δυνατότητα να κάνει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες καφέ από τον δικό της Qualita Unica, που θέλει να πλασάρει στην αγορά, κατά το παράδειγμα που εφάρμοσε αρκετά χρόνια πριν η Kafea Terra, όταν έχοντας τον Illy ως εισαγωγέας αποφάσισε κάποια στιγμή να φέρει στο παιχνίδι και τον Dimello ως δικό της brand, το οποίο παράγεται στις εγκαταστάσεις της στην Παιανία.

Αντιδράσεις στην αγορά από τη λίστα της Intrum

Πολλές αντιδράσεις και αμφισβητήσεις έχει φέρει στην αγορά η περίφημη λίστα οινοποιείων της Intrum. Πολλά οινοποιεία υποστηρίζουν ότι τα δάνειά τους είναι πολύ μικρά ως ποσό οφειλής, για να ενταχθούν στη συγκεκριμένη λίστα, καθότι σε αρκετές των περιπτώσεων δεν υπερβαίνουν τις 250.000 ευρώ. Μάλιστα, κάποιοι απειλούν να κινηθούν νομικά. Από την άλλη, υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που πιέζονται μεν από την «κόκκινη» λίστα, αλλά έχουν προβεί σε διακανονισμό των οφειλών τους. Επομένως, η λίστα, εκτός από το να ενημερώσει πιθανούς επενδυτές, λειτουργεί από πλευράς της εταιρείας διαχείρισης ανεξόφλητων ανοιγμάτων και ως μοχλός πίεσης προς τους συμμετέχοντες σε αυτήν.

Τρέχει η επένδυση ΤΕΜΕΣ, Προκοπίου και Κόκκαλη στη Βούλα

Ξεκίνησε η επένδυση των ΤΕΜΕΣ, Προκοπίου και Κόκκαλη στη Βούλα. Όπως μαθαίνω, η Arbitrage Real Estate είναι ο Project Manager για λογαριασμό της Athens Beach Club S.A., της εταιρείας, δηλαδή, που πρόκειται να διαχειριστεί τη Β’ Πλαζ Βούλας μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης. Η συνολική έκταση, που αλλάζει όψη, ανέρχεται σε συνολικά 70.000 τ.μ. Στόχος της ανάπλασης είναι η αποκατάσταση της ακτής ως προς την ήπια ανάπτυξη και η αναβάθμισή της, σεβόμενη τον οικιστικό χαρακτήρα της περιοχής. Μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης θα στεγάζει καταστήματα εστίασης, χώρους λιανικής και εγκαταστάσεις-υποδομές στην παραλία. Οι αρχές αειφόρου και σύγχρονου σχεδιασμού θα ενσωματωθούν στο συγκεκριμένο project, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων χώρων πρασίνου, πρόσθετων δέντρων και φύτευσης, αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων ευεξίας και μια νέα πισίνα για δημοτική χρήση. Το αρχιτεκτονικό design ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο γνωστών εταιρειών και συγκεκριμένα των αρχιτεκτονικών γραφείων της Athens Creative και της PILA.

Στο πλάνο η πώληση της ΕΖΑ

Ακούω ότι η πώληση της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης είναι κάτι που θα ολοκληρωθεί πιθανότατα στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Αυτή τουλάχιστον είναι η πρόβλεψη αποεπένδυσης της Deca Investments, εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων του fund Diorama I. Στη HoReCa η ΕΖΑ ήταν διασπασμένη σε δύο κομμάτια και συγκεκριμένα σε δύο εκθεσιακά περίπτερα, όπου στο ένα γινόταν η προβολή της μπύρας Odyssey, της BlueIsland και της Pils και στο άλλο των υπολοίπων ετικετών, που φέρουν την ονομασία ΕΖΑ. Σε ό,τι αφορά την πώληση της εταιρείας, είναι κάτι που έχει προβλεφθεί από τότε που απέκτησε το ποσοστό πλειοψηφίας η Deca και, όπως μου λένε, βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές συζητήσεις.