Aνοικτός δίαυλος επικοινωνίας

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Μια κρίσιμη εβδομάδα από πολλές απόψεις, καθώς αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τα μπλόκα των αγροτών. Σας αποκάλυψα το περασμένο Σαββατοκύριακο διάφορα, που συζητάνε στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά τώρα το θέμα είναι τι θα δεχθούν από αυτά οι αγρότες και κατά πόσο θα ρίξουν νερό στο κρασί τους, ώστε να λήξουν άμεσα οι κινητοποιήσεις. Αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση είναι να υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας και να μην έχουμε κλείσιμο των εθνικών οδών. Μέχρι στιγμής, πάντως, αυτό που παρατηρείται, όπως μου λένε και κεντρικοί υπουργοί, είναι ότι δεν είναι τόσο τεταμένο το κλίμα όσο θέλουν διάφοροι να εμφανίσουν.

Πιέσεις και τηλεφωνήματα

Όλο το Σαββατοκύριακο, μου είπε κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος, υπήρχαν επαφές κυβερνητικών παραγόντων με βασικούς παράγοντες των αγροτικών κινητοποιήσεων. Στο παρασκήνιο έπαιξε ρόλο και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, που θεωρεί ότι θα λήξουν σύντομα οι κινητοποιήσεις και πως και οι αγρότες κερδισμένοι θα βγουν από αυτά που θα ανακοινωθούν και τα οποία είναι επιπλέον απ’ όσα είχε πει ο πρωθυπουργός.

Ζυγίζει ο Μητσοτάκης

Μου λένε πρόσωπα που μιλάνε με τον πρωθυπουργό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζυγίζει τις αντιδράσεις και βλέπει ότι δε θα έχει απώλειες. Λέει, επίσης, ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και με διαφορά. Το αυτονόητο δηλαδή, αλλά ξέρει πως δεν πρέπει να έχει σημαντικές απώλειες και γι’ αυτό και θέλει να τονώσει και τη συσπείρωση της ΝΔ. Τον βλέπουμε να κάνει περιοδείες και αυτές θα πυκνώσουν αργότερα. Αυτό, όμως, που γίνεται είναι να μπουν στο παιχνίδι των ευρωεκλογών σιγά-σιγά και οι υποψήφιοι.

Μεϊμαράκης και Αυτιάς

Ο πρωθυπουργός ξέρει ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει ειδικό πολιτικό βάρος και είναι όνομα που μετράει στην κομματική και κοινωνική βάση της ΝΔ. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ έμαθα πως θα έχει πυκνό πρόγραμμα περιοδειών, για να βοηθήσει το κόμμα, αλλά θέλει και ο ίδιος την πρωτιά. Θα την εξασφαλίσει; Την επιθυμεί διακαώς και δεν αρέσει σε πολλούς (μου λένε – ούτε και στον ίδιον, αν και δεν το έχω επιβεβαιώσει) η προοπτική να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς. Η επαφή έγινε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ο Γ. Αυτιάς κινείται μου λένε με λογική «σιγουράτζα». Ακόμα δεν έχει κλειδώσει κάτι πάντως και… κρατήστε το, αν και ο ίδιος, όταν τον ρωτάς αν θα κατέβει, απαντάει: «Έτσι λέω»!

Μαχαιριές γαλάζιες

Από εκεί και πέρα, εγώ αυτό που μαθαίνω είναι ότι έχουν βγει τα «γαλάζια μαχαίρια» για το ευρωψηφοδέλτιο και δεν είναι λίγα τα καρφώματα τα εσωκομματικά. Μάλιστα, μέσα στον χαμό, μου είπαν ακόμα και για τρολ στο διαδίκτυο, που ενεργούν για λογαριασμό κάποιων. Επί τη ευκαιρία έμαθα πως κεντρικός υπουργός έχει υπό τη σκέπη του γνωστό λογαριασμό στο X, με το οποίο γίνονται επιθέσεις σε δημοσιογράφους και πολιτικούς χωρίς να εμφανίζεται ο ίδιος.

Γκρίνια και μαχαιρώματα

Και επειδή σας ανέφερα για τα «γαλάζια μαχαιρώματα», να σας επισημάνω πως και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μεγάλη φαγωμάρα ενόψει της αυριανής σύναξης των τριών, της Έφης Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά, του Διονύση Τεμπονέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και του Μανώλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ. Πού πάει η κεντροαριστερά και το ποιος μπορεί να νικήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη. Δεν ξέρω εάν θα δοθούν απαντήσεις, αλλά αυτό που γνωρίζω είναι πως το Σαββατοκύριακο υπήρξαν πολλές πιέσεις να αναβληθεί η εκδήλωση, που θα γίνει κανονικά. Τώρα τι θα ακουστεί; Αυτό είναι άλλο θέμα και σίγουρα, όπως έμαθα, δε θα ειπωθούν αυτά που θα ακούγαμε άλλη περίοδο και χωρίς τον συγκεκριμένο ντόρο.

Βαρύ το κλίμα για τον Τεμπονέρα

Εξαιρετικά βαρύ μου λένε ότι είναι το κλίμα εις βάρος του Διονύση Τεμπονέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να συμμετέχει στέλεχός τους σε πάνελ μαζί με μια βουλευτή, που μέχρι πριν λίγους μήνες βρισκόταν στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αποχώρησε παίρνοντας μαζί και την έδρα της, δημιουργώντας παράλληλα με άλλους αποσκιρτήσαντες συντρόφους μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα (τη Νέα Αριστερά). Μάλιστα, σημειώνουν με νόημα πως το γεγονός ότι ο Δ. Τεμπονέρας το μετάνιωσε που δεν κατέβηκε για υποψήφιος πρόεδρος, βλέποντας εκ των υστέρων τη νίκη Κασσελάκη, δεν μπορεί να δικαιολογεί όλα όσα κάνει.

Ενοχλημένος ο Τσίπρας

Θα μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω μέχρι το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, που έχει πυκνώσει τις επαφές του. Είδε, όπως ξέρετε, και τον Δ. Τεμπονέρα προ ημερών και επί τη ευκαιρία μάθαμε ότι κάνει συνεχώς ραντεβού. Άρα είναι ενεργός και δεν τα παρατάει. Ακόμα, όμως, δεν έχει αποφασίσει εάν τελικά θα μιλήσει ή όχι στο συνέδριο. Αυτό που ξέρω είναι πως εμφανίστηκε το Σαββατοκύριακο σφόδρα ενοχλημένος από ένα δημοσίευμα (των Παραπολιτικών με την υπογραφή του Γιάννη Κουρτάκη) ότι ο ίδιος ετοιμάζει τον καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη για διάδοχο του Στέφανου Κασσελάκη μετά τις ευρωεκλογές. Αυτό άκουσα και όχι μόνο…

Γέλαγε ο Κασσελάκης

Και τι άλλο άκουσα; Μου είπαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το έμαθε αυτό στη Θεσσαλία, όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο για το δεύτερο περιφερειακό συνέδριο. Και τι έκανε; Γέλασε. Όχι από ειρωνεία για τον Ν. Φαραντούρη, που είναι και σύμβουλός του, αλλά από την προσπάθεια, όπως μου είπαν υποστηρικτές του, να εμφανιστεί ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα παραιτηθεί ή θα τον… παραιτήσουν. Ο ίδιος εμμένει πως θα κριθεί στις ευρωεκλογές, αλλά βουλευτές, που ίσως πάνε αύριο στην εκδήλωση των τριών με κεντρικό πρόσωπο τον Δ. Τεμπονέρα, μου είπαν πως «εδώ δεν έμεινε ο Τσίπρας, στον Κασσελάκη θα κολλήσουμε;».

Μέτωπο κατά της κυβέρνησης

Μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, με προσωπική απόφαση του Ν. Ανδρουλάκη. Θα πάει στο «όχι σε όλα», παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης υποστηρίζουν με γνωμοδοτήσεις τους κορυφαίοι συνταγματολόγοι, όπως ο Ευαγ. Βενιζέλος, ο Αντ. Μανιτάκης και ο Ν. Αλιβιζάτος. Ο Ν. Ανδρουλάκης δε θέλει να στηρίξει κανένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης μέχρι τις Ευρωεκλογές. Πάει σε μέτωπο απέναντι στον Μητσοτάκη. Έτσι θέλει να επισκιάσει τον Μ. Χριστοδουλάκη με τις κινήσεις του με Αχτσιόγλου-Τεμπονέρα.

Υπουργοί σε διαρκή κίνηση

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν τις περιοδείες τους στην ελληνική περιφέρεια υπουργοί και υφυπουργοί, προλειαίνοντας το έδαφος για τις εξορμήσεις του πρωθυπουργού, οι οποίες θα αρχίσουν να πυκνώνουν από τον Μάρτιο και μετά, στο πλαίσιο της νέας προεκλογικής περιόδου. Στα Γρεβενά βρέθηκε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, όπου και συναντήθηκε με κατοίκους αλλά και με αντιπροσωπεία του αγροτικού συλλόγου της περιοχής, καταγράφοντας τα αιτήματά τους ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό. Σε πρωτοχρονιάτικη πίτα στη Ρόδο, το νησί όπου υπηρέτησε ως δόκιμος έφεδρος αξιωματικός του πυροβολικού, βρέθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος μίλησε για «τη μεγάλη εικόνα που καθορίζει την πολιτική επιλογή», αναφερόμενος στα «σπουδαία που κάνει η παράταξη της ΝΔ». Την Πάτρα επισκέφθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τη διοίκηση και τα στελέχη της τοπικής ΔΟΥ, εκπροσώπους του εμπορικού συλλόγου αλλά και με απλούς πολίτες.

Ένα απέραντο εργοτάξιο

Με ταχύτατους ρυθμούς τρέχουν τα έργα στο Ελληνικό. Κάτι σαν ένα απέραντο εργοτάξιο ή, για την ακρίβεια, το μεγαλύτερο εργοτάξιο της χώρας. Τον δικό της αγώνα δρόμου με το χρόνο δίνει η ΤΕΡΝΑ, η οποία έχει ξεκινήσει και προχωράει με γρήγορα βήματα στην κατασκευή του σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος με ξενοδοχείο και καζίνο στο πλαίσιο της κοινοπραξίας, που έχει συστήσει με την Hard Rock International. Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι τρία χρόνια. Ήδη, όπως με πληροφορούν, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι εκσκαφικές εργασίες σε ολόκληρη την έκταση, προκειμένου να πραγματοποιηθούν όλα τα απαιτούμενα έργα υποδομής. Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, πάντως, έχει προγραμματίσει έκτακτη γενική συνέλευση για αύριο, όπου θα αποφασιστεί η διαδικασία του buyback, δηλαδή η επαναγορά μετοχών, προκειμένου να προχωρήσει στην επιστροφή χρημάτων προς τους μετόχους.

Το νέο ρεκόρ και η επίσκεψη Μητσοτάκη στη HoReCa

Μια μεγάλη ξενάγηση στη Metropolitan Expo – Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ξενάγηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της μεγαλύτερης έκθεσης για τον κλάδο εστίασης και ξενοδοχείων, HoReCa, κατά την οποία τον συνόδευσε σε κάθε του βήμα ο διευθύνων σύμβουλος της εκθέτριας εταιρείας, Forum, Θανάσης Παναγούλιας. Ο πρωθυπουργός είδε με ζωηρό ενδιαφέρον πολλούς από τους εκθέτες. Η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι, άλλωστε, ο τουρισμός, που συνδέεται άμεσα με την εστίαση. Γι’ αυτό, άλλωστε, και ο Μητσοτάκης είχε αρκετές σύντομες τετ-α-τετ συνομιλίες με εκθέτες. Κι αν σκεφτείτε ότι τα μηνύματα για φέτος κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ εσόδων και αφίξεων στην Ελλάδα, τότε ίσως αντιληφθείτε τη βαρύτητα που δίνεται αλλά και τον λόγο της επίσκεψης στη HoReCa.

Νέο deal για την Ιντρακάτ;

Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί, μέσα σε εορταστικό κλίμα, μεταξύ τυρού και αχλαδίου ο διευθύνων σύμβουλος της «Ιντρακάτ», Αλέξανδρος Εξάρχου. Για να είμαι πιο σωστός, ο Εξάρχου είπε κατά την κοπή της πίτας της εταιρείας στο ΝΟΧ, όπου τραγουδάει ο Αντώνης Ρέμος, ότι θα πρέπει φέτος «να περιμένετε εκπλήξεις»· κάτι που θα μπορούσε να σημάνει νέα εξαγορά, που δεν αποκλείεται να δούμε μέσα από την προσπάθεια της δεύτερης -αυτή τη στιγμή- μεγαλύτερης κατασκευστικής (μετά την εξαγορά του Άκτωρα). Το αίνιγμα του Εξάρχου για τις εκπλήξεις είναι κάτι το οποίο θα λυθεί εντός της χρονιάς.

Μοιράζει ξανά ρευστό ο Καραβίας

Νέα κίνητρα για αποχώρηση προσωπικού θα ανακοινώσει, πιθανώς μέσα στην εβδομάδα, η Eurobank. Το νέο πρόγραμμα εθελούσιας έχει σκοπό να ωθήσει στην έξοδο όσους εργαζόμενους έχουν πολλά χρόνια συνεργασίας με την τράπεζα και να ανανεώσει τη στελεχιακή βάση. Παράλληλα, φυσικά θα μειωθεί και το μισθολογικό κόστος από εργαζόμενους που διατηρούν πολυετή παρουσία στον όμιλο. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους ηλικίας 40 ετών και άνω με την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει 8 χρόνια εργασίας στην τράπεζα και δίνει κίνητρα, για να αποχωρήσουν οι άνω των 55 ετών. Επιδίωξη της Eurobank είναι να αποχωρήσουν περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, θα πρέπει να σας θυμίσω ότι στο τέλος του 2022 η τράπεζα απασχολούσε 6.268 εργαζόμενους και είχε σε λειτουργία 274 καταστήματα, σύμφωνα με τα στατιστικά της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Η Eurobank, όπως ίσως θα θυμάστε, δεν είναι η πρώτη φορά που οδηγεί σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου τους εργαζόμενούς της.

Γιατί η Lamda αποεπενδύει από τα γραφεία

Σε μία περίοδο που όλοι ψάχνουν για κτίρια γραφείων, η «Lamda» αποεπενδύει από αυτά. Μία τέτοια κίνηση ήταν και αυτή που έκανε η εισηγμένη να πουλήσει το κτίριο γραφείων «Cecil» στην «Κοντιάς Μονοπρόσωπη». Η πώληση ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, ενώ είχε υπογραφεί το προσύμφωνο από τον Δεκέμβριο του 2023 μεταξύ των δύο πλευρών. Η «Κοντιάς» πάντως είχε αποκτήσει και κτίριο γραφείων και αποθηκών από τη «Λεβεντέρης» το 2021. Φτάνοντας τώρα στην αποεπένδυση της «Lamda», η οποία πούλησε το ακίνητο για 19,5 εκατομμύρια ευρώ, η απάντηση στο γιατί είναι ότι ο όμιλος δεν χτίζει χαρτοφυλάκιο ακινήτων γραφείων. Προτεραιότητά της αποτελεί η εξέλιξη των έργων στο Ελληνικό αλλά και τα εμπορικά κέντρα. Εξάλλου, πρόσφατα, σας θυμίζω, προχώρησε στην απόσχιση του κλάδου μέσω της «Lamda Malls», προκειμένου να ενταχθούν σε αυτήν τα εμπορικά κέντρα Mediterranean Cosmos, Designer Outlet, Vouliagmenis Mall, Riviera Galleria, The Mall Athens, Golden Hall. To κτίριο «Cecil» είναι ένα πραγματικά επιβλητικό κτίριο στην καρδιά της Κηφισιάς, όπου παλαιότερα βρισκόταν το ιστορικό ξενοδοχείο Cecil και έχει συνολική επιφάνεια 6.000 τετραγωνικών μέτρων μισθώσιμων χώρων.