Μέτρα στη σωστή κατεύθυνση

Καλημέρα και σήμερα θα ξεκινήσω από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βρει λύση στο θέμα των αγροτών και να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Έκανα μεγάλη συζήτηση χθες με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα σχετικά με το θέμα και μου είπε ότι όντως υπάρχει και δίκιο από τους αγρότες, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα· και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι σε αυτή την κατεύθυνση.

Κανένα θέμα σύγκρουσης

Μου είπαν, λοιπόν, ότι διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση όσων είχαν εξαγγελθεί το περασμένο φθινόπωρο σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες και τις εκταμιεύσεις της αρωγής προς τους πληγέντες. Σήμερα στην κυβέρνηση θέλουν να τρέξουν όλες τις διαδικασίες και να γίνουν όλα όπως πρέπει. «Ο υπουργός κ. Αυγενάκης, όπως και όλα τα άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, κάνουν προσπάθειες και στο συγκεκριμένο υπουργείο γίνεται μεγάλος αγώνας από το 2019, άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα και καμία λογική σύγκρουσης. Τελευταία πρωτοβουλία μας το σύνολο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, ο οποίος απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στους αγρότες», είπε χθες ο Παύλος Μαρινάκης.

Επιστράτευση Μεϊμαράκη

Σας έγραφα χθες για τον ρόλο που θα παίξει ο Μάκης Βορίδης, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επαφή και με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος επιστρατεύτηκε, για να βοηθήσει στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρώην πρόεδρος της ΝΔ βρέθηκε στη Θεσσαλία και συνομίλησε με τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα και άκουσε τις ανησυχίες και τα αιτήματά τους. Πήγε σε Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα και, αφού συνομίλησε μαζί τους, τους ενημέρωσε για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο από την πρώτη στιγμή, κατά τον ίδιο, στάθηκε στο πλευρό τους.

Θέλει πρωτιά

Πέρα από τα θετικά σχόλια, για τον πρωθυπουργό η επίσκεψη Μεϊμαράκη στόχευε, όμως, και στην κομματική βάση της ΝΔ, καθώς ο ίδιος θα είναι εκ νέου υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο και θέλει και επανεκλογή και, βέβαια, πρωτιά. Μένει αυτό να φανεί.

Στήριξη σε Τσιόδρα

Με αφορμή την κινητικότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν εκλογή στην Ευρωβουλή και του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα. Μάλιστα, χθες αυτό έγινε σαφές με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δ. Τσιόδρα, που θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Το βιβλίο έχει τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος» και πέρασα να δω τι έγινε. Εκεί απηύθυνε χαιρετισμό ο πρωθυπουργός, ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή των πρώην Επιτρόπων της Ελλάδας στην Ε.Ε., Δημήτρη Αβραμόπουλου, Μαρίας Δαμανάκη, Σταύρου Δήμα και Άννας Διαμαντοπούλου, ενώ παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Επανεμφάνιση Δημητριάδη

Στην εκδήλωση του Δ. Τσιόδρα ήταν πολλοί υπουργοί, όπως π.χ. ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρος, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ενώ είδα και δημόσια επανεμφάνιση του Γρηγόρη Δημητριάδη. Και όπως είδα, πολλοί έσπευσαν να τον χαιρετήσουν και να συνομιλήσουν μαζί του, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο και την προτίμησή τους στο πρόσωπό του.

Σε ειδική αποστολή ο Γεραπετρίτης

Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι υποχρεώσεις το τελευταίο διάστημα, μαθαίνω, του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη. Εκτός από το γεμάτο πρόγραμμα που έχει, με επαφές εκτός συνόρων, με στόχο την ισχυροποίηση των συμμαχιών αλλά και την ενίσχυση της χώρας μας διεθνώς, συμβάλλει καθοριστικά με την ιδιότητα του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Συνεργάζεται στενά με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη και για τον λόγο αυτό είναι συχνή η παρουσία τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Η εμπειρία του, ειδικά στα θέματα αυτά, τον έχει καταστήσει άνθρωπο «ειδικών αποστολών» για το Μέγαρο Μαξίμου και όσοι παρακολουθούν χρόνια την πορεία του θυμίζουν ότι εκτός από την εμπειρία του ήταν από εκείνους που είχαν καταρτίσει το πρόγραμμα της ΝΔ το 2016. Οι γνώσεις του υπουργού Εξωτερικών θεωρούνται πολύτιμες όχι μόνο για το νομοσχέδιο αυτό καθεαυτό αλλά και για να μην υπάρχει τίποτα στο οποίο θα μπορούσαν να πατήσουν όσοι αντιδρούν στη μεταρρύθμιση αυτή και θέλουν ενδεχομένως να εγείρουν θέμα αντισυνταγματικότητας.

Γκρίνια για μια εκδήλωση

Μόνο τα μαχαίρια δεν έχουν βγει σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ για την εκδήλωση που ετοιμάζεται για την προσεχή Τρίτη με τίτλο: Απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη, ποιος; Ομιλητές θα είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας (ΣΥΡΙΖΑ), που λέγεται ότι είχε την ιδέα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, που πολλοί στο κόμμα λένε ότι μπορεί να είναι ο διάδοχος του Νίκου Ανδρουλάκη και η Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά. Η σύνθεση και μόνο, όμως, έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για τον πολυδιασπασμένο χώρο της λεγόμενης προοδευτικής παράταξης.

Οι «αποστάτες» και ο Τεμπονέρας

«Μα είναι δυνατόν να πάει και να αβαντάρει εκδήλωση που συμμετέχει μέλος της κίνησης των αποστατών;», λένε μερικοί φανατικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη για τον Διονύση Τεμπονέρα και την παρουσία του δίπλα στην Έφη Αχτσιόγλου. Και τα αρνητικά σχόλια κυριαρχούν και έξω από τον στενό κύκλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον γνωστό εργατολόγο.

Μουρμούρα για Χριστοδουλάκη

Ενόχληση, έμαθα, υπάρχει και στη Χαριλάου Τρικούπη για τη συγκεκριμένη κίνηση και άναψε φωτιές, καθώς, όπως λένε ορισμένοι υποστηρικτές του Ν. Ανδρουλάκη, ο Μ. Χριστοδουλάκης αυτονομείται με ό,τι αυτό σημαίνει και βάζει ένα θέμα ευρύτερων συνεργασιών, που δε θέλει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Τι γυρεύουν τρεις υπουργοί του Μακρόν στην Αθήνα

Τρεις υπουργοί της κυβέρνησης του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επισκεφθούν την Αθήνα στα μέσα Φεβρουαρίου – σε λίγες ημέρες δηλαδή. Μάλιστα, θα συνοδεύονται από μια μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών. Ποιος είναι ο λόγος της επίσκεψης μιας τόσο μεγάλης αποστολής, που σημειωτέον τελεί υπό τη φροντίδα για όλα (από τη διαμονή έως και τις επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους) της γαλλικής πρεσβείας; Η πραγματοποίηση ενός επίσημου δείπνου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», που διοργανώνει το ελληνο-γαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων στη χώρα μας. Επίσημος καλεσμένος της βραδιάς θα είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, που θα απευθύνει και λόγο, ενώ στα τραπέζια θα κάθονται εκπρόσωποι εταιρειών κολοσσών, όπως είναι η Total.

Τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια κοιτάζει ο Θωμόπουλος

Με δύο κινήσεις απόκτησης εταιρειών, που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια, μπαίνει στην αγορά διαχείρισής τους ο τραπεζίτης Άνθιμος Θωμόπουλος. Ο Θωμόπουλος, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, έχει βάλει στο στόχαστρο τα κόκκινα δάνεια κατοικιών με σκοπό την αναχρηματοδότησή τους. Τι θέλει να κάνει; Να αναχρηματοδοτήσει τα κόκκινα αυτά ανοίγματα για περιπτώσεις οφειλετών που η οικονομική τους κατάσταση έχει πλέον αλλάξει προς το καλύτερο, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα κόκκινα δάνεια παραμένουν «παγωμένα». Και ουσιαστικά να αναμοχλεύσει τη συγκεκριμένη αγορά. Ο ίδιος έχει αποκτήσει δύο εταιρείες, την πρώην Pillarstone, servicer που διέκοψε τη λειτουργία της το 2019 και την Probank της Εθνικής Τράπεζας. Επί της ουσίας, για να προχωράει η διαδικασία θα πρέπει να λαμβάνεται πρόσβαση στα δεδομένα των οφειλετών, τραπεζικά και φορολογικά, και, εφόσον διαπιστώνει ότι έχουν αλλάξει οι οικονομικές τους συνθήκες, θα επαναχρηματοδοτεί τα δάνειά τους, υπό την προϋπόθεση κουρέματος κατά 50% της αξίας των ενεχύρων-κατοικιών από πλευράς των funds, που τα έχουν στην κατοχή τους, προκειμένου να είναι δυνατή η αναχρηματοδότησή τους.

Το ράλι της Κρι Κρι πάνω από τα «200»

Η Κρι Κρι είχε διαφανεί ότι φέτος για πρώτη φορά θα ξεπερνούσε τα 200 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την παρουσίαση που έκανε η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο roadshow, που διοργάνωσε η Πειραιώς Equities στο Παρίσι. Οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 210 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένονται κέρδη EBIT μεταξύ 41-44 εκατ. ευρώ. Στόχος της Κρι Κρι είναι να εισχωρήσει πλέον δυναμικά με γιαούρτι ιδιωτικής ετικέτας στη Γαλλία, γεγονός που εκτιμά ότι θα της φέρει νέα έσοδα, που θα αγγίξουν σε πρώτη φάση τα 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Βλέποντας και μαθαίνοντας για τη συγκεκριμένη παρουσίαση, θα πρέπει εδώ να σημειώσω ότι το 50% του τζίρου της προέρχεται από τις εξαγωγές. Με παρουσία σε 42 χώρες, αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο παραγωγό γιαουρτιού στην Ελλάδα (σε επώνυμο και ιδιωτικής ετικέτας), ενώ είναι ο δεύτερος «παίκτης» στην ελληνική αγορά γιαουρτιού πίσω από τη ΦΑΓΕ και απασχολεί περισσότερους από 500 εργαζόμενους. Φέτος η εταιρεία συμπληρώνει 70 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής.

Τρίβει τα χέρια του ο Παπακωνσταντίνου για τα καταστήματα Attica

«Λίρα εκατό» αποτελεί για την Ideal Holdings η εξαγορά των καταστημάτων Attica. Γι’ αυτό και ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος της Ideal και πρώην χρηματιστής, έχει κάθε λόγο να «τρίβει τα χέρια του» για την επιλογή του να εξαγοράσει ο όμιλος Ideal τα Attica με το συνολικό ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης να ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Όπως μαθαίνω, το 2023 τα γνωστά πολυκαταστήματα έκαναν τζίρο-ρεκόρ στα 210 εκατομμύρια ευρώ με τις πωλήσεις ανά τετραγωνικό στα καταστήματά να ανέρχονται στα 3.000 ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Απασχολούν σήμερα περισσότερα από 1.000 άτομα προσωπικό και η πρόβλεψη λέει ότι θα συνεχίσουν να κάνουν μεγαλύτερο τζίρο και να φέρνουν κέρδη στα ταμεία του ομίλου. Σημείο κλειδί στην ανάπτυξή τους αποτελεί η άνοδος του τουρισμού, ο οποίος από τα 17,8 εκατομμύρια άτομα, που ήταν το 2019 (πριν την πανδημία), έφτασε το 2023 στους 19,2 εκατομμύρια επιβάτες με αύξηση 7,6%. Όπως προκύπτει δε από το επενδυτικό πλάνο του Διεθνούς Αερολιμένα, ο τουρισμός θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, με στόχο να φτάσει μελλοντικά σε δυνατότητα εξυπηρέτησης έως και 50 εκατομμυρίων επιβατών. Τα Attica, όμως, ευνοούνται και από άλλους παράγοντες, όπως είναι η ανάπτυξη της αγοράς ειδών πολυτελείας, όπου, σύμφωνα με τη Statista, από τα 355 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως το 2028 θα φτάσουν τα 419 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Ελληνικό ρυθμιστής των τιμών στα ακίνητα

Άνθρωπος της αγοράς real estate μου έλεγε -και μάλλον έχει δίκιο- ότι το Ελληνικό θα είναι ρυθμιστής της αγοράς ακινήτων στα νότια προάστια τα επόμενα χρόνια. Οι τιμές για απόκτηση κατοικίας στο Ελληνικό είναι αρκετά ανταγωνιστικές, με δεδομένα τα χαρακτηριστικά που προσφέρουν τα συγκεκριμένα ακίνητα και σε σχέση με τις τιμές που τρέχουν στην ευρύτερη αγορά των νοτίων προαστίων αυτή την περίοδο και οι οποίες κυμαίνονται από 5.900 ευρώ έως και 7.200 ευρώ το τετραγωνικό. Δεν πρόκειται για τιμές που απευθύνονται στον μέσο αγοραστή, ωστόσο εάν αναλογιστεί κανείς ότι για την αγορά ενός νεόδμητου ρετιρέ στη Βούλα, που ολοκληρώνεται κατασκευαστικά το 2024, η τιμή αγοράς ανά τετραγωνικό είναι στα 8.700 ευρώ και για άλλο ρετιρέ τεσσάρων δωματίων η τιμή φτάνει τα 12.500 ευρώ, αντιλαμβάνεστε ότι το Ελληνικό μπορεί κάλλιστα να επηρεάσει τα δεδομένα της αγοράς, «ρίχνοντας» τις τιμές στις γύρω περιοχές του αθηναϊκού Νότου, ο οποίες, όπως χαρακτηριστικά μου έλεγε το ίδιο πρόσωπο, έχουν ξεφύγει. «Γιατί να μην πάει κάποιος να μείνει στο Ελληνικό, στη νέα έξυπνη πόλη που δημιουργείται και να πάει να μείνει στη Βούλα με τις υποδομές που αυτή έχει σήμερα, οι οποίες είναι πεπαλαιωμένες;», κατέληξε με νόημα.

Μετά την πυρκαγιά το Rich ξανακάνει σχέδια

Αρκετά χρόνια μετά την πυρκαγιά που έκαψε την καφετέρια Rich στη Γλυφάδα, μαθαίνω τώρα ότι ετοιμάζεται να λάβει νέα εικόνα και να ανακατασκευαστεί. Το κτίριο, που κάηκε ολοσχερώς στη Γλυφάδα το 2013, με τις τότε πληροφορίες να κάνουν λόγο για εμπρηστική ενέργεια, πρόκειται να γίνει ξενοδοχείο. Όπως με πληροφορούν, επενδυτής είναι ο αιγύπτιος επιχειρηματίας Emad El Hazek, ο οποίος είναι αυτός που έφερε την ασιατική αλυσίδα ξενοδοχείων Dusit στην Ελλάδα, έχοντας δημιουργήσει ήδη ένα ξενοδοχείο στη Γλυφάδα.