Συνεχίζουν τους υψηλούς τόνους οι Μητροπολίτες

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Συνεχίζουν τους υψηλούς τόνους Μητροπολίτες και ιερείς, καθώς σε όλες τις Εκκλησίες ακούστηκαν, όπως σας είχα προαναγγείλει εδώ και μέρες, πύρινοι λόγοι κατά του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ποιο ήταν το συμπέρασμα; «Οι βουλευτές που θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο παύουν να είναι μέλη της εκκλησίας». Με ό,τι αυτό σημαίνει για τα μελλούμενα.

Η μειοψηφία

Μου είπαν ότι χθες υπήρξαν κάποιες λίγες επικοινωνίες βουλευτών της Κυβέρνησης με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, όπου τους επισήμαναν το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που υπάρχει στην Εκκλησία. «Έχουμε πρόβλημα», έλεγαν στο Μαξίμου. Αλλά ξέρετε ποιο είναι το θέμα; Πως οι συγκεκριμένοι βουλευτές όλο και μειώνονται, όντας η μειοψηφία. Και δεν μπορεί οι λίγοι να καθορίσουν τις εξελίξεις.

Γρίφος ο τελικός αριθμός

Έπειτα από όσα έγιναν χθες στις Εκκλησίες και με δεδομένο το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα μεταξύ Ιεραρχών και κυβέρνησης, επικοινώνησα με άνθρωπο στο στενό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη να δω τι εικόνα έχουν για τους βουλευτές, που θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν. Και αυτό διότι σε περίπου 10 μέρες, έως τις 15 Φεβρουαρίου, αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Μου είπε η καλή πηγή μου ότι είναι κυριολεκτικά αχαρτογράφητα νερά και δεν μπορούν να υπολογίσουν με σιγουριά και να πουν αριθμό. Αυτό, όμως, που επισημάνθηκε είναι ότι με εξαίρεση τον Μάκη Βορίδη δύσκολα άλλο μέλος της κυβέρνησης θα πάει κόντρα, εκτός ίσως από την υφυπουργό Μαρία Κεφάλα, βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ, που σκέπτεται να παραιτηθεί. Ακόμα και ο υφυπουργός Κώστας Κυρανάκης, από τα πρόσωπα που κινούνται στον σκληρό δεξιό χώρο στο εσωτερικό της ΝΔ, μου λένε ότι μετατοπίστηκε. Αυτήν τη στιγμή, 10 ημέρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι βουλευτές της κυβέρνησης που προβληματίζονται πρέπει να υπολογίζονται από 35 μέχρι 45. Υπενθυμίζω πως είχαμε ξεκινήσει με σχεδόν τους μισούς. Κάπου στους 75.

Γιατί μπορεί να είναι μάταιη η συζήτηση για το νομοσχέδιο

Γνωρίζουμε, λοιπόν, πως στις 15 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η ψήφιση του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου, που θα δίνει το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται. Θα προσθέσω ακόμη μία παράμετρο στην υπόθεση. Όπως μου έλεγε χθες το απόγευμα, σε μια κοινωνική εκδήλωση που έτυχε να συναντηθούμε, υφυπουργός σε ένα από τα επονομαζόμενα παραγωγικά χαρτοφυλάκια της κυβέρνησης, ακόμη δεν γνωρίζουμε μια σημαντική παράμετρο για εκείνη την ημέρα: το εάν και κατά πόσο θα τεθεί ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Για να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία απαιτούνται 15 υπογραφές σε ενιαία αίτηση. Ποιοι μπορεί να θέσουν τέτοιο ζήτημα; Καταρχάς αποκλείουμε την Ελληνική Λύση, τη Νέα Αριστερά, τους Σπαρτιάτες, τη Νίκη ή την Πλεύση Ελευθερίας, αφού διαθέτουν αντίστοιχα 12, 11, 10, 10 και 6 βουλευτές. Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ, από την άλλη πλευρά, κομματάκι δύσκολο να θέσουν τέτοιο ζήτημα. Το δε ΚΚΕ δεν είχε καταθέσει ανάλογο αίτημα ούτε το 2015 για το σύμφωνο συμβίωσης. Ποιος απομένει; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αν διασφαλίσει ότι δε θα έχει απώλειες, τότε ενδεχομένως να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Αν δεν το πράξει ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, τότε το νομοσχέδιο θα επιψηφιστεί μέσω των εισηγητών, οπότε όλη η συζήτηση τόσο καιρό για το ποιος θα υπερψήφιζε και ποιος θα καταψήφιζε πάει περίπατο…

Ο ρόλος του Βορίδη

Στο άλλο μέτωπο, αυτό των αγροτικών κινητοποιήσεων, μου είπαν ότι ένα πρόσωπο που θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο, διότι συνομιλούσε ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παλαιότερα με τους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, είναι ο Μάκης Βορίδης. Ήδη έκανε προχθές το πρωί εμφάνιση στην ενημερωτική εκπομπή του Mega και θα κινηθεί προς την κατεύθυνση να πείσει τους γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές ότι δεν υπάρχουν και πολλά δημοσιονομικά περιθώρια. Μπορεί στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα να είναι απέναντι, χωρίς να θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα, αλλά εδώ είναι χρήσιμος.

Στα τρακτέρ ο Κασσελάκης

Θα είδατε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβηκε στα τρακτέρ. Και όσοι ασχολούνταν το έλεγαν. Θα ανέβει, δε θα ανέβει; Είχε ανεβεί παλαιότερα και ο Αλέξης Τσίπρας και του είχαν πει να μην κάνει την ίδια κίνηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το σκεπτόταν, αλλά δεν το είχε αποφασίσει και όλα άλλαξαν το πρωί της Παρασκευής, οπότε και ελήφθη η απόφαση να υπάρξει μια πιο κινηματική στάση. Ε, αυτή η κίνηση θα τον συνοδεύει από εδώ και πέρα και δείχνει, μου είπε πρόσωπο που ξέρει τα ενδότερα της Κουμουνδούρου, ότι θα αλλάξει στρατηγική ο ΣΥΡΙΖΑ και θα επενδύσει σε λογικές «μπάχαλου», όπως τις χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, που τον λοιδόρησε.

Ο Στάλιν και το Στάγερ

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, μπορεί να ανέβηκε στο τρακτέρ, να χαμογελούσε για τις αναγκαίες πόζες, αλλά δε φαίνεται να έχει και μεγάλη σχέση με τα αγροτικά. Εδώ, μπέρδεψε και το Στάγερ, καθώς μάλλον δεν το είχε ξανακούσει. Όταν είδε έναν αγρότη και τον ρώτησε τι μάρκα είναι, η απάντηση ήταν Στάγερ. Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε εάν είπε Στάλιν. Πώς του ήρθε αυτό, ένας Θεός ξέρει… Πάντως οι δικοί του δικαιολογήθηκαν ότι έκανε πλάκα.

Ο Ανδρουλάκης και οι συνταγματολόγοι

Από την άλλη πλευρά, στο ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης φώναξε και συνταγματολόγους, όπως μου είπαν, για να τους ακούσει για το νομοσχέδιο σχετικά με την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ. Και θα πάρει την άποψη του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Νίκου Αλιβιζάτου πριν τοποθετηθεί επίσημα. Από εκεί και πέρα, εντός των επομένων ωρών θα γίνει και αυτή η περίφημη και πολυσυζητημένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τα ομόφυλα ζευγάρια. Οι αντιδράσεις είναι καθαρές και φαίνεται πως δε μειώνονται, είναι κοντά στο 1/3 της Κ.Ο. Και έμαθα ότι και εδώ θα κληθούν νομικοί και καθηγητές στη συνεδρίαση. Μάλιστα, θα παραστούν σίγουρα οι δυο καθηγήτριες της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, η Κατερίνα Φουντεδάκη και η Λίνα Παπαδοπούλου, εκ των συγγραφέων του νομοσχεδίου.

Ο Στέφανος, ο λογογράφος και οι φωνές από το βάθος

«Τραβάει τα μαλλιά» του ο λογογράφος του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς δεν μπορεί να τον «πιάσει» πουθενά. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τηρεί ως ένα σημείο του το κείμενο, αλλά στην πορεία προσθέτει δικά του στοιχεία. Και ενώ γίνεται η απαιτούμενη προετοιμασία με «πρόβες», όταν έρχεται η ώρα, ο Κασσελάκης αυτοσχεδιάζει – δίχως αυτό να είναι απαραίτητα κακό, καθώς έχει το επικοινωνιακό χάρισμα. Εξαιτίας της πτωτικής πορείας στις δημοσκοπήσεις, πάντως, έμαθα πως επικράτησε μια μικρή ένταση μεταξύ του ενοίκου της Κουμουνδούρου και της επικεφαλής της επικοινωνιακής του ομάδας, παρότι από την πρώτη στιγμή είναι μια από τις δυναμικές υποστηρίκτριες του και έχει μπει μπροστά. Άνθρωπός μου στο κόμμα μού έλεγε ότι προ ημερών ακούγονταν κάτι φωνές από το βάθος.

Ό,τι έχασε, έχασε

Επειδή ανέφερα τις δημοσκοπήσεις, άνθρωπος της πιάτσας μου έλεγε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ό,τι έχασε, έχασε. Από ‘δω και πέρα, θα ξεκινήσει μια ανοδική πορεία στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανοδική σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση, όπως μου ξεκαθάρισε· όχι, όμως, επιδόσεις που θα παρέπεμπαν σε επιδόσεις παλιότερων ετών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνεται και η ανάλυση που έγινε στο Newsbeast είναι εξαιρετική.

Ανατροπές στον κώδικα εργασίας της Εθνικής

Από την εποχή που οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα έπρεπε να φοράνε στολές μάλλον πέρασαν πολλά χρόνια. Το ίδιο και από τότε που άρχισαν να αποκαλούνται «υπάλληλοι» στον εσωτερικό κανονισμό εργασίας της τράπεζας· ένας κανονισμός, ο οποίος με πρωτοβουλία του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, Γιάννη Μυλωνά, αλλάζει πλέον. Τα πιο βασικά σημεία, ωστόσο, σχετίζονται με διατάξεις του εσωτερικού κώδικα, που αναφέρονται σε νέους κώδικες συμπεριφοράς και συμμόρφωσης του προσωπικού, με νεοεισαχθείσες διατάξεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών, όπως είναι ο Κώδικας Ηθικής Συμπεριφοράς, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την εσωτερική μετακίνηση και τη διαχείριση του προσωπικού σε περιπτώσεις πρόσληψης, προαγωγής ή σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.

Και εγένετο Alpha Αστικά Ακίνητα

Ήρθε η ώρα που η Alpha Αστικά Ακίνητα μετονομάζεται σε Alpha Real Estate Services. Και μάλλον σωστά. Η εταιρεία, που συνδέεται με τον όμιλο της Alpha Bank και επικεφαλής της είναι ο πολύπειρος Γιάννης Γκάνος, είχε, ήδη, αλλάξει χαρακτήρα, μεταβιβάζοντας το σύνολο των ακινήτων που διαχειριζόταν στην τράπεζα. Πλέον, ο νέος χαρακτήρας της εταιρείας είναι αυτός της διαχείρισης των χαρτοφυλακίων κυρίως σε επίπεδο συμβουλευτικής αλλά και διαδικασιών αγοραπωλησίας ακινήτων. Σας θυμίζω ότι η Alpha Real Estate, όπως θα ονομάζεται στο εξής, έχει ήδη συμφωνήσει για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ακινήτων, που είχε στην κατοχή της, στο περίφημο και μεγαλεπίβολο Project Skyline, η αξία του οποίου αγγίζει τα 750 εκατομμύρια ευρώ. Θυμίζουμε ότι το χαρτοφυλάκιο αυτό απαρτίζεται κυρίως από καταστήματα και γραφεία, μεταξύ των οποίων τα σημαντικότερα είναι κατάστημα-γραφείο συνολικής επιφάνειας 1.761 τ.μ. στην οδό Μητροπόλεως 19 στη Θεσσαλονίκη με εύλογη αξία 5 εκατ. ευρώ, κατάστημα 412 τ.μ. στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι με εύλογη αξία 4,5 εκατ. ευρώ και κατάστημα στην οδό Μεταξά στη Γλυφάδα με επιφάνεια 589,7 τ.μ. και εύλογη αξία 3,5 εκατ. ευρώ καθώς και αρκετά ακόμη, όπως ένα κατάστημα στην οδό Κολοκοτρώνη 1 στην Κηφισιά με εύλογη αξία 3,5 εκατ. ευρώ και επιφάνεια 559 τ.μ. Σημειώνεται ότι τα έσοδα, που θα αποκομίσει η Alpha Real Estate από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτου στο Project Skyline, θα κινηθούν σε ποσό λίγο πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως για την επόμενη πενταετία.

Παίκτης στα ακίνητα ο Mr Gruppo Cucine

Η εταιρεία Gruppo Cucine Λεβεντάκης είναι γνωστή από το χώρο των επίπλων κουζίνας και από την έντονη τηλεοπτική της παρουσία με διαφήμιση μέσω διαφόρων εκπομπών κατά καιρούς. Μαθαίνω, όμως, ότι ο επικεφαλής της, Γιώργος Λεβεντάκης, ενδιαφέρεται πολύ για επενδύσεις σε ακίνητα. Και μάλιστα έχει πάρει μετοχές στην Μπλε Κέδρος, την εταιρεία ακινήτων του Ευμορφίδη της Coco-Mat. Όπως, όμως, μου λένε κύκλοι της αγοράς, ο γνωστός επιχειρηματίας δεν έχει σταματήσει στην Μπλε Κέδρος, καθότι επενδύει και σε μικρότερα ακίνητα, κυρίως οικιστικά, τα οποία κινούνται στην αγορά και μέσω πλειστηριασμών. Τα αγοράζει, τα ανακατασκευάζει και στη συνέχεια τα αξιοποιεί αναλόγως με το σχετικό όφελος. Άλλωστε, η δραστηριότητά του στον τομέα της κουζίνας τον φέρνει σε θέση να γνωρίζει αρκετά πράγματα για τα ακίνητα και τη δραστηριότητα αυτή μέσα από την επαφή του με ανθρώπους της συγκεκριμένης αγοράς.

Το «χτύπημα» της ΜΕΒΓΑΛ στη φέτα

Σας έχω πει ότι η φέτα αποτελεί το κεντρικό διακύβευμα για όλους τους μεγάλους παίκτες της γαλακτοβιομηχανίας. Και όχι τόσο στην Ελλάδα, όπου τα κουκιά είναι λίγο πολύ συγκεκριμένα και κυριαρχεί η Δωδώνη, ενώ οι υπόλοιποι ακολουθούν, αλλά, κυρίως, στο εξωτερικό, όπου παίζεται το μεγάλο παιχνίδι της φέτας. Η ΜΕΒΓΑΛ, που στη νέα της εποχή γίνεται από τους πολύ ισχυρούς της πιάτσας και τους πλέον υπολογίσιμους παίκτες, έκανε επένδυση σε καινούργιο εργοστάσιο φέτας. Και με αυτό βλέπει προς τις εξαγωγές, για να μεγαλώσει το εκτόπισμά της στο διάσημο ελληνικό τυρί. Ποιοι άλλοι παίζουν μπάλα εκτός συνόρων; Ο Σαράντης των Ελληνικών Γαλακτοκομείων, ο Όμηρος, ο Πλεξίδας της La Farm, η πολυεθνική Lactalis, που έχει εργοστάσιο στο Βελεστίνο και κάποιοι ακόμα, όχι λίγοι ομολογουμένως. Το σύνολο της επένδυσης για το νέο εργοστάσιο φέτας της ΜΕΒΓΑΛ αγγίζει τα 16 εκατομμύρια ευρώ στη διετία 2023-2024, κατά την οποία ήταν προγραμματισμένο να τρέξουν οι εργασίες για την κατασκευή του.

Ο Μαντωνανάκης, το Grand Resort και η υπόθεση με το ξενοδοχειακό επιμελητήριο

Κάποιος που γνωρίζει τα πράγματα στον ξενοδοχειακό τομέα μου είπε τελευταία ότι ο Μαντωνανάκης, που έχει το ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi, εκτός από την προσφυγή που έχει κάνει κατά της ΕΤΑΔ έκανε και άλλη μία κατά του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου και την κέρδισε, θεωρώντας ότι η προτροπή για τιμές που δεν ξεπερνούσαν ένα συγκεκριμένο πλαφόν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, από πλευράς ξενοδοχειακού επιμελητηρίου, έβλαπτε τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Σας θυμίζω, βέβαια, ότι η εταιρεία του Παντελή Μαντωνανάκη, Αττικός Ήλιος, έχει ήδη κερδίσει περίπου 630.000.000 ευρώ σε διεκδικήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, μετά από οκτώ αποφάσεις του διαιτητικού δικαστηρίου για την υπόθεση του ξενοδοχείου Grand Resort Lagonissi.