Τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ δε δείχνουν να πηγαίνουν όπως τα θέλουν στο κόμμα. Ο δρόμος έχει αρκετά εμπόδια και η πτωτική πορεία του κόμματος, που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, δεν αφήνει περιθώρια για χαμόγελα. Ούτε καν για εφησυχασμό. Το κόμμα που γιγαντώθηκε στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, αλλά μαζί του ξεκίνησε και η αποκαθήλωση, έπαψε να είναι κόμμα εξουσίας. Σήμερα, ο πρόεδρος Κασσελάκης ψάχνει τρόπους, ώστε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι ελκυστικός. Μαζί του ψάχνεται εντόνως ολόκληρη η κεντροαριστερά. Το όλο σκηνικό θυμίζει την ηρεμία λίγο πριν την καταιγίδα.

Το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά είναι το θέμα του νέου podcast του Newsbeast. Με τον κοινοβουλευτικό συντάκτη και πολιτικό επιστήμονα, Γιώργο Σαρρή, επιχειρήσαμε να δώσουμε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά να δούμε και τι συμβαίνει σε μια δεξαμενή ψηφοφόρων, που έχει αρκετούς μνηστήρες · αυτή της Κεντροαριστεράς.

Στη συζήτηση συμμετέχουν τρεις εν ενεργεία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Γιώργος Καραμέρος, Πέτρος Παππάς και Γιώργος Γαβρήλος, δύο πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, οι Γιώργος Σταθάκης και Παναγιώτης Λαφαζάνης, και δύο έμπειροι πολιτικοί συντάκτες, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο Άρης Ραβανός.

Ας ξεκινήσουμε να ενώνουμε τα κομμάτια.

Οι τρεις «φυλές» του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ

Οι «νεοπροεδρικοί» είναι ο σκληρός πυρήνας των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη εντός ΣΥΡΙΖΑ

Στο σημερινό ΣΥΡΙΖΑ επικρατούν τρεις τάσεις: αυτή των «νεοπροεδρικών», που αποτελείται από τον σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη και εκφράζεται από τον Νίκο Παππά, τη Θεοδώρα Τζάκρη, τον Γιώργο Τσίπρα, τη Δώρα Αυγέρη, τον Παναγιώτη Ρήγα, κ.ά. Ακολουθεί η παλιά προεδρική φρουρά του Αλέξη Τσίπρα, που έχει αποφασίσει να μείνει στο κόμμα, να στηρίξει τον τωρινό πρόεδρο, αλλά χωρίς να του προσφέρει «λευκή επιταγή». Αυτοί είναι οι: Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Και τέλος, τρίτη είναι η νέα τάση που συγχρόνως συνθέτει την άτυπη εσωκομματική αντιπολίτευση, με τον Διονύση Τεμπονέρα και τον Γιάννη Ραγκούση να είναι οι κύριοι εκφραστές.

Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν για την επόμενη μέρα

Γιώργος Καραμέρος, Πέτρος Παππάς και Γιώργος Γαβρήλος μίλησαν στο podcast του Newsbeast

Ο Γ. Σαρρής επικοινώνησε με τρεις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στο podcast, απαντώντας στο ερώτημα «Ποια είναι η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ;». Να τι δήλωσαν στο Newsbeast:

Γιώργος Καραμέρος (βουλευτής Ανατολικής Αττικής): «Ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από μια πολύ δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στις εθνικές εκλογές και το ποσοστό κοντά στο 17,5% καθιστά πολύ δύσκολη την επάνοδο στην εξουσία. Το πιο βαθύ σκοτάδι, όμως, είναι λίγο πριν το φως της αυγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο. Ο δημοκρατικός κόσμος ψάχνει μια εναλλακτική λύση. Ο παράγοντας χ είναι το πρόσωπο του Κασσελάκη, ένα πρόσωπο που σπάει τα στερεότυπα και τα τετριμμένα, κάτι που φάνηκε και στις Σπέτσες».

Πέτρος Παππάς (βουλευτής Κιλκίς): «Ζητούμενο για κάθε πολιτικό κόμμα είναι να κυριαρχήσει πολιτικά και ιδεολογικά. Αυτή είναι και η προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ένα αξιόπιστο μήνυμα. Πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Βρισκόμαστε σε ένα δημοσκοπικό χαμηλό, αλλά οι ενέργειες που γίνονται τον τελευταίο καιρό θα αναδιαμορφώσουν την πολιτική πραγματικότητα».

Γιώργος Γαβρήλος (βουλευτής Αργολίδας): «Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει πίσω την εσωστρέφεια και ετοιμάζει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα, με σταθμό το συνέδριό του, που εκεί θα επεξεργαστούμε τις πολιτικές θέσεις και το αφήγημα για το αύριο της χώρας. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονης δουλειάς».

Σταθάκης και Λαφαζάνης μιλούν για μια στρατηγική ήττα και νέα πτώση

Γιώργος Σταθάκης και Παναγιώτης Λαφαζάνης κάνουν λόγο για μια στρατηγική ήττα της Αριστεράς

Δυσοίωνο βλέπουν το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Κεντροαριστεράς οι Γ. Σταθάκης και Π. Λαφαζάνης. Οι δύο πρώην υπουργοί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν στο podcast του Newsbeast:

Γιώργος Σταθάκης: «Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια ενότητα της κεντροαριστεράς αυτή τη στιγμή Η κεντροαριστερά έχει ηττηθεί στρατηγικά. Δεν ήταν ήττα μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν της κεντροαριστεράς γενικά».

Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Πλέον η παρακμή του ΣΥΡΙΖΑ και της λεγόμενης Νέας Αριστεράς είναι ανεπίστρεπτη. Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη δεν έδωσε τίποτα το δυναμικό στο κόμμα. Ο Κασσελάκης ηγείται ενός κόμματος που έχει συνεχή καθοδική πορεία. Ήδη δημοσκοπικά είναι τρίτο. Οι ευρωεκλογές θα καταγράψουν μια ακόμη μεγαλύτερη πτώση, ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει ολοταχώς σε μονοψήφιο ποσοστό. Η Νέα Αριστερά δε θα μπει ούτε με σφαίρες στη Βουλή και δεν πρόκειται να κερδίσει ευρωβουλευτή στις επόμενες ευρωεκλογές».

«Ν’ αξιοποιήσει τη δύναμη που του έδωσε ο απλός κόσμος» – «Θα παίξει το μέλλον του»

«Ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να διαβάσει και ν’ αξιοποιήσει τη δύναμη που του έδωσε ο απλός κόσμος, το 60%, στις εσωκομματικές εκλογές. Πρέπει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων», σημειώνει, μεταξύ άλλων, στο Newsbeast ο δημοσιογράφος Μιχάλης Παπαδόπουλος, διευθυντής του thefaq.gr.

«Αυτό που προέχει είναι να έχει ένα πιο καθαρό στίγμα, να υπάρχουν προτάσεις, οι οποίες να είναι μετρήσιμες, κοστολογημένες και ρεαλιστικές, να μπορούν να εφαρμοστούν και να τις κατανοήσει ο κόσμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέντε μήνες περιθώριο, για ν’ αυξήσει τα ποσοστά του και να «σηκώσει κεφάλι». Αν δεν το καταφέρει, θα παίξει το μέλλον του», λέει ο Άρης Ραβανός, πολιτικός συντάκτης στο «Βήμα».

Τα ονόματα δύο πρώην πρωθυπουργών, του Αλέξη Τσίπρα και Γιώργου Παπανδρέου, έχουν εμπλακεί στα σενάρια δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα

Την ίδια στιγμή, δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που ψάχνει την ταυτότητά του, αλλά ολόκληρη η Κεντροαριστερά. Μια Κεντροαριστερά που βλέπει πως μόνο με μια ένωση δυνάμεων θα μπορούσε να δημιουργηθεί ξανά ένας δεύτερος πολιτικός πόλος εξουσίας. Ποιοι την εκφράζουν αυτή την Κεντροαριστερά όμως; ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι ν’ ανοίξουν τα κανάλια επικοινωνίας. Ποιοι θα μπορούσαν να είναι εκφραστές της νέας Κεντροαριστεράς; Τα ονόματα δύο πρώην πρωθυπουργών, του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Παπανδρέου, έχουν εμπλακεί στα σενάρια δημιουργίας ενός τέτοιου πολιτικού φορέα, που στην ουσία θα θελήσει να αντλήσει ψήφους από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Αμφότεροι έχουν διαψεύσει μέσω διαρροών το σενάριο για τη δημιουργία του συγκεκριμένου πολιτικού εγχειρήματος.

Ακολουθεί το podcast για τον ΣΥΡΙΖΑ και το αύριο στην Κεντροαριστερά.