Επίκειται πολιτικό διαζύγιο;

Ώπα, «χωρίζει» ο Στέφανος Κασσελάκης; Κάτι τέτοια ακούω από χθες το απόγευμα. Όχι, μην πάει ο νους σας σε χωρισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον σύζυγό του, Τάιλερ ΜακΜπέθ, αλλά σε πολιτικό διαζύγιο. Ποιος με ποιον; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τον Παύλο Πολάκη. Τα όσα έγιναν χθες, στην κομματική συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ενδεικτικά.

Σε απόσταση Πολάκης – Κασσελάκης

Ο Κρητικός αψύς πολιτικός, που είναι σε απόσταση εδώ και καιρό με τον Στέφανο Κασσελάκη, άφησε αιχμές για τη στάση του κόμματος σχετικά με την απόφαση να στηρίξει την κίνηση της κυβέρνησης για την προμήθεια των F-35. Εκεί, όπως θα μάθατε, εξανέστη ο Κασσελάκης και του είπε ευθέως ότι εάν διαφωνεί, μπορεί να φύγει. Όλοι όσοι ήταν στη συνεδρίαση έμειναν… κάγκελο. Δεν περίμεναν να το πει τόσο ωμά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποφασισμένος ο Κασσελάκης

Τι σημαίνει, όμως, αυτή η κίνηση του Κασσελάκη; Ρώτησα καλή πηγή στο κόμμα και μου είπαν ότι εδώ και καιρό οι σχέσεις τους είναι τεταμένες και δεν έχει και πρόβλημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να υπάρξει «διαζύγιο». Δε θέλει, όμως, ο ίδιος να ωθήσει τα πράγματα προς τα εκεί, αλλά εάν συνεχίσει ο Παύλος Πολάκης να προκαλεί, τότε θα είναι μονόδρομος, όπως μου είπαν. Από εκεί και πέρα, ο Πολάκης δεν είναι διατεθειμένος να κάνει αυτός την πρώτη κίνηση και θα παίζει το παιχνίδι του ποντικιού με τη γάτα. Και γι’ αυτό και χθες το απόγευμα πηγαίνοντας προς την Πολιτική Γραμματεία τα μάζεψε λίγο σε σχέση με όσα είπε νωρίτερα στην αμιγώς κοινοβουλευτική σύναξη.

Αμφιταλαντεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Επί του επίμαχου θέματος, τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όταν έρθει ώρα για τα F-35 και την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή, ρώτησα στα ενδότερα της ηγετικής ομάδας και μου είπαν. «Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι ότι «υποστηρίζουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, θέλουμε να διατηρείται ένα επίπεδο δυνατοτήτων στις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες να λειτουργούν αποτρεπτικά. Από εκεί και μετά, δε δίνεται σε κανέναν λευκή επιταγή» μου είπε γνώστης του θέματος. Μάλιστα, μου εξήγησε ότι η κάθε υπόθεση και η κάθε επιλογή εξετάζεται υπό τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το κόμμα. Κι όπως είπε και ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης δημόσια, όπως μου σημείωσε ο συνομιλητής του Κασσελάκη, «εάν ακολουθείται η λογική με την οποία πρέπει να λειτουργούμε, εάν οι προτεραιότητες είναι αυτές, αν οι ανάγκες μας υπαγορεύουν ότι πρέπει να πάμε σε αυτές τις επιλογές και εάν κάνει τις σωστές επιλογές η κυβέρνηση, θα το υποστηρίξουμε και εάν δούμε ότι δε πάνε όπως πρέπει, βεβαίως και θα έχουμε τις ενστάσεις μας».

Έκπληξη με Καπουτζίδη

Και θα κλείσω με τον ΣΥΡΙΖΑ με μία είδηση, με την οποία ενδεχομένως θα έπρεπε να ξεκινήσω, αλλά βλέπετε το «διαζύγιο» είναι πιο σημαντικό για την επόμενη μέρα σε σχέση με το «γάμο» που είναι στα σκαριά. Έμαθα χθες πως ο Γιώργος Καπουτζίδης αναμένεται να δώσει τη μάχη των Ευρωεκλογών με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πηγή μου μού το έδωσε ως σίγουρο και απομένουν τα τυπικά. Οι ανακοινώσεις δηλαδή. Ο Καπουτζίδης είναι προσωπική επιλογή του προέδρου. Αναμένουμε την επιβεβαίωση.

Αντιγράφει ο Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης λέγεται πως λαμβάνει θετικά μηνύματα για το ΠΑΣΟΚ ενόψει των Ευρωεκλογών. Μένει, βέβαια, αυτό να αποδειχθεί, γιατί οι δημοσκοπήσεις δε δίνουν περιθώριο για πλατιά χαμόγελα. Έχει δρόμο μέχρι τότε και σας ανέφερα και χθες ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιο. Αυτό που έμαθα, όμως, είναι, και το είδα και χθες, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιγράφει επί της ουσίας τον Κασσελάκη. Άρχισε και αυτός τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να δείξει ότι έχει αμφίδρομη σχέση με τους πολίτες και να κάνει πιο δυναμική την παρουσία του. Και αυτό διότι, όπως είδα και τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, αν και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να είναι ένα κεφάλι μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται πιο γήινος και τον κερδίζει στη σύγκριση.

Παιχνίδι με Δούκα

Από την άλλη πλευρά, το παιχνίδι της επικοινωνίας παίζει και ο Χάρης Δούκας με πιο έξυπνο τρόπο. Ο Δήμαρχος Αθηναίων κάνει στοχευμένες κινήσεις στα ΜΜΕ με συνεντεύξεις, για να φτιάξει περισσότερο το προφίλ του. Δεν είναι τυχαίο ότι για τον ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου, τον Αθήνα 9,84, συμφώνησε να τοποθετήσει δυο δημοσιογράφους. Ο ένας είναι ο Γιώργος Μελιγκώνης με εκπομπή στο Attica TV και στο ραδιόφωνο Στο Κόκκινο (βοήθησε και η συζήτηση επ’ αυτού με τον Κώστα Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ) και ο άλλος είναι ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης από το περιβάλλον του Ν. Ανδρουλάκη. Η κίνηση αυτή, πάντως, έχει ενοχλήσει -έμαθα- κάποιους δημοσιογράφους, που στήριξαν τον Χ. Δούκα για τη μάχη του Δήμου Αθηναίων και είδαν να επιλέγει πρόσωπα, που δεν… μπήκαν στη φωτιά για τον ίδιο κατά την προεκλογική περίοδο. Το θέμα τους δεν έχει να κάνει με τα προσόντα των δύο συναδέλφων, αλλά με τις «χάρες» που ενδεχομένως να περίμεναν. Πάντως, πέρα από αυτό, έχει ενδιαφέρον πως κατεβαίνει και στην Πάτρα για εκδήλωση σχετική με την τοπική αυτοδιοίκηση υπό τις πολιτικές ευλογίες του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Ο αφορισμός της Εκκλησίας

Η επιστολή που απέστειλε χθες η Ιερά Σύνοδος στους βουλευτές είναι χαρακτηριστική για το μεταξύ τους κλίμα. Πολλοί ανησυχούν ότι σε πολλές περιοχές οι τοπικοί Μητροπολίτες θα είναι απέναντί τους με ένα είδος, καθ’ υπερβολή βέβαια, πολιτικού αφορισμού. Την Κυριακή θα ακουστούν νέοι λόγοι, όπως έμαθα, και είναι χαρακτηριστική η κίνηση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, με τον οποίο συμφωνούν πολλοί, να πει ότι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Εκκλησία.

Μασάζ στους αγρότες

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες, όπου έγινε η έκτακτη σύνοδος της Ε.Ε., που είχε στο επίκεντρο τις πανευρωπαϊκές αγροτικές κινητοποιήσεις, θα σημάνει και παρασκηνιακές κινήσεις με «γαλάζιους» αγροτοσυνδικαλιστές, ώστε να σπάσουν τα μπλόκα. Σας έγραψα χθες ότι μπορεί -και ίσως γίνει- μια συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία των αγροτών. Θα το δούμε μάλλον, αλλά το κρίσιμο είναι να καμφθεί η αντίσταση των αγροτών.

Το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Σε χρόνο – ρεκόρ λήφθηκαν χθες οι αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα μετά, γιατί, όπως έλεγε, εισακούστηκαν οι ελληνικές θέσεις τόσο για τα κονδύλια, που θα δοθούν για το μεταναστευτικό (2 δισ. ευρώ) όσο όμως και για τις φυσικές καταστροφές (1,5 δισ. ευρώ), προτάσεις που είχε κάνει η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή. Ωστόσο, και στο αγροτικό δούλεψε στο παρασκήνιο η ελληνική αντιπροσωπεία, κάνοντας διαβουλεύσεις με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, για να υπάρξει μια περίοδος «ανάσας» στους αγρότες, που καλλιεργούν ευρωπαϊκά εδάφη πριν αρχίζει να εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ, που συνδέει την πράσινη μετάβαση με τις επιδοτήσεις. Σε πηγαδάκι που στήθηκε στο πόδι με τους δημοσιογράφους ήταν σε καλή διάθεση και μάλιστα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το ταξίδι που ετοιμάζεται να κάνει στις ΗΠΑ το Μάρτιο και αυτό γιατί -θυμίζουμε- δεν κατάφερε να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο λόγω της γρίπης που τον ταλαιπώρησε. Το ραντεβού, όμως, με την ομογένεια ανανεώθηκε για την Άνοιξη και μένει να «κλειδώσει» και μια νέα επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο.

Ποιο πολεμικό πλοίο θα στείλουμε στην Ερυθρά Θάλασσα

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ποια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού θα στείλουμε στην Ερυθρά Θάλασσα, για να λάβει μέρος στην επιχείρηση Prosperity Guardian κατά των ανταρτών Χούθι. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αμφιταλαντεύεται μεταξύ της φρεγάτας «Ψαρά» και της «Ύδρας». Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη δυσκολία επιλογής. Κι αυτό γιατί, όπως μου λένε, η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει ενημερώσει εγκαίρως πως μόνο η μια εκ των δύο έχει εξοπλιστεί με σύγχρονα συστήματα αεράμυνας (anti-drone και Phalanx), που είναι απαραίτητα για να φέρει εις πέρας μια τόσο απαιτητική επιχείρηση. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τη φρεγάτα «Ύδρα». Προς τι λοιπόν ο προβληματισμός όταν η απάντηση είναι αυτονόητη;

Πέρα από κάθε προσδοκία η υπερκάλυψη για το «Βενιζέλος»

Το ενδιαφέρον για τις μετοχές του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη διάρκεια της δημόσιας προσφοράς ήταν όχι απλά μεγάλο, αλλά πολύ ισχυρό. Μου έλεγε άνθρωπος της χρηματιστηριακής αγοράς, που παρακολουθούσε στενά τη διαδικασία, ότι υπερκαλύφθηκε κατά τουλάχιστον 10 φορές. Η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κινήθηκε σαρωτικά, μου έλεγε ο ίδιος άνθρωπος, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία και με την τιμή της μετοχής να κινείται στο υψηλότερο σημείο του εύρους των 7 έως και 8,2 ευρώ. Σας θυμίζω ότι οι εγχώριοι επενδυτές λαμβάνουν 9.545.455 μετοχές του Αερολιμένα και με ενδεχόμενο να φτάσουν τις 10.500.000 μετοχές λόγω υπερβάλλουσας ζήτησης, ενώ οι ξένοι επενδυτές λαμβάνουν 46.500.000 μετοχές.

«Κατοστάρι» επενδύσεων για τον Βίκο

Με επενδύσεις 100 εκατομμυρίων ευρώ θα τρέξει στην επόμενη πενταετία ο «Βίκος» ή κατά την ευρύτερη ονομασία της επιχείρησης, η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων, που παράγει τα τελευταία χρόνια εκτός από το γνωστό εμφιαλωμένο νερό και μία σειρά από αναψυκτικά. Αυτοματισμοί, νέες αποθήκες, τεχνολογίες, νέες γραμμές παραγωγής και μία σειρά από αρκετές -ακόμα- κινήσεις έρχονται να ενισχύσουν σημαντικά το πεδίο δράσης της μίας από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες νερού των Ιωαννίνων και της χώρας (η δεύτερη είναι το Ζαγόρι). Ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων τρέχει μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο σημαντικό είναι το ποσό των ιδίων κεφαλαίων, κάτι που επισήμαναν οι ιδιοκτήτες της εταιρείας παρουσιάζοντας το επιχειρηματικό τους πλάνο σε δημοσιογράφους. Το ενδιαφέρον, πάντως, για τον «Βίκο», που αυτή τη στιγμή δεν έχει εξαγωγές ή τουλάχιστον έχει μικρές εξαγωγές σε σχέση με το μέγεθός του, είναι ότι θέλει να τις αναπτύξει τα επόμενα χρόνια. Να σημειωθεί ότι το 2023 ο τζίρος του άγγιξε τα 120 εκατομμύρια ευρώ και εφόσον όλα εξελιχθούν βάσει πλάνου θα ξεπεράσει τα 130 εκατομμύρια ευρώ φέτος.

Το όχημα του Πολυχρονόπουλου για τις δωρεές

Πρόσωπο, που σχετίζεται με μεγάλη εταιρεία με αντικείμενο το τρόφιμο στην Ελλάδα, μου έλεγε ότι ο «Άλλος Άνθρωπος» μπορεί να μην είχε ο ίδιος εταιρική και νομική υπόσταση, αλλά είχε συσταθεί μία άλλη εταιρεία με την επωνυμία «Φίλοι του Άλλου Ανθρώπου», η οποία ήταν το όχημα, για να παίρνει τις δωρεές ο Πολυχρονόπουλος. Η συγκεκριμένη εταιρεία λειτουργούσε ουσιαστικά ως οντότητα με νομική υπόσταση, για να μπορούν οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων ή τα σούπερ μάρκετ που έκαναν δωρεές στον «Άλλο Άνθρωπο» να δικαιολογούν τις κινήσεις τους αυτές, καθότι μία μεγάλη επιχείρηση που λειτουργεί οργανωμένα οφείλει να στέλνει τις όποιες δωρεές με παραστατικά προς κάποια εταιρική οντότητα με καταστατικό. Κάτι που είχε προβλέψει «εμμέσως», όπως με πληροφορούν, να κάνει ο ιδρυτής του, ορίζοντας ως διαχειριστές της τη μητέρα του και τον γαμπρό του.

Μοιράζει 81 εκατομμύρια ο Mr Jumbo

Τα χέρια τους τρίβουν οι μέτοχοι στα γραφεία της Jumbo. Κι αυτό γιατί στα 81,63 εκατομμύρια φτάνει το ποσό που θα μοιράσει ο πρόεδρος της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, στην έκτακτη γενική συνέλευση, που θα γίνει την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου στα γραφεία του ομίλου στο Μοσχάτο. Το ποσό αποτελεί έκτακτη χρηματική διανομή και είναι μέρος των εκτάκτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων. Είναι γεγονός ότι ο Βακάκης έχει συνηθίσει σε τέτοιες κινήσεις τους μετόχους και φυσικά τον εαυτό του, που είναι επίσης μέτοχος, καθώς ανά τακτά διαστήματα διανέμει προμέρισμα, διόλου ευκαταφρόνητο, κατά την πάγια τακτική της επιχείρησης για διανομή των κερδών, που αποκομίζει από τη δραστηριότητά της.

Εξαίρεση στον κανόνα μετά από 20 χρόνια για τη W Marine του Σαραντίτη

Μόλις λίγες εβδομάδες αφότου αγόρασε το νεότερο σκάφος της στην αγορά μεταχειρισμένων, η W Marine του εφοπλιστή Γιάννη Σαραντίτη με έδρα την Αθήνα, ειδική στον τομέα των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου, ενίσχυσε το παιχνίδι της με παραγγελία για πρώτη φορά νεότευκτων σκαφών εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε από τον Γιάννη Σαραντίτη το 2003, υπέγραψε παραγγελία για ένα ζεύγος πλοίων μεταφοράς χύδη φορτίου (bulkers) kamsarmax στο ναυπηγείο Chengxi της Κίνας. Πρόκειται για μία κίνηση που έχει ειδικό ενδιαφέρον, εάν σκεφτούμε ότι ο εφοπλιστής και συγκεκριμένα η W Marine δεν είχε αποκτήσει νεότευκτα πλοία τις τελευταίες δύο δεκαετίες και με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να μπει δυναμικά στις εξελίξεις της επόμενης μέρας για την παγκόσμια ναυτιλία.