Το ευρωπαϊκό κοστούμι

Καλό Σαββατοκύριακο και σήμερα ξεκινάμε από την κινητικότητα που Κυριάκου Μητσοτάκη και τα σενάρια που τον φέρουν να κάνει πρόβα ευρωπαϊκού κοστουμιού σε δεύτερο χρόνο μετά τις Ευρωεκλογές. Πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς, αλλά ο ίδιος τα έχει διαψεύσει. Μένει να φανεί βέβαια τι είναι αλήθεια και τι τελικά θα μείνει απλά στα λόγια.

Το άρθρο

Πάντως ο πρωθυπουργός, όπως μου είπαν χθες, έκανε μια «ευρωπαϊκή πρόβα» με τα μαθήματα κατά του λαϊκισμού που αποτυπώθηκαν στο άρθρο του στον Economist. Ρώτησα και έμαθα ότι η επιλογή του δεν είναι τυχαία καθώς ο ίδιος αποφάσισε να δώσει το άρθρο και να έχει τέτοιο ύφος που επί της ουσίας, απευθύνεται στους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και τους υπόλοιπους ηγέτες μιλώντας χαρακτηριστικά ως μέλος του «Ευρωπαϊκού Φιλελεύθερου Κατεστημένου». Μέσα από το κείμενό του δίνει συμβουλές στην Ευρώπη και τις Βρυξέλλες για το πως θα αντιμετωπίσει τον λαϊκισμό και φέρνει ως παράδειγμα την Ελλάδα και την περίοδο από το 2019 και μετά. Τα άλλα περί του ευρωπαϊκού μέλλοντος του Πρωθυπουργού μετά τις ευρωεκλογές.

Κλείνει το ψηφοδέλτιο

Και επειδή σας ανέφερα τον πρωθυπουργό και τις Ευρωεκλογές να σημειώσω ότι χθες είδε τον πρώην υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και ανακοινώθηκε πως θα είναι υποψήφιος. Ο ίδιος το ήξερε καιρό τώρα και απλά χθες έγινε η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να επισημοποιηθεί. Τι έμαθα; Ο Β. Κοντοζαμάνης θα στηριχθεί δυνατά από τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη με τον οποίο έχει καλές σχέσεις, αλλά και με την συνάδελφό του ιατρό, σύζυγο Βορίδη.

Τα βάρη του Πύρρου

Και λόγω Κοντοζαμάνη να σας υπενθυμίσω ότι οριστικά έχει κλειδώσει ο Πύρρος Δήμας. Τα λέγαγαμε μήνες πριν. Ο Ολυμπιονίκης μας και προπονητής στην Εθνική Άρση Βαρών θέλει να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών και να πάρει μετάλλιο, δηλαδή την είσοδό του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κινητικότητα Μεϊμαράκη

Πάντως αυτός που μας θυμήθηκε για τα καλά και φαίνεται ότι έχει βγει από πολύμηνο πολιτικό λήθαργο είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που ακούσαμε την φωνή του μετά από μήνες. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ θέλει να επανεκλεγεί, επιθυμεί μια δεύτερη θητεία και δεν συμβιβάζεται να έρθει τρίτος ή τέταρτος και γι’ αυτό και τρέχει.

Ανακοινώνει Φαραντούρη

Από τη ΝΔ να πάμε στο ΣΥΡΙΖΑ, όπου είχα μια συζήτηση για τις λίστες. Σοφότερος δεν έγινα καθώς υπάρχει γκρίνια για την απόφαση του Στέφανου Κασελλάκη να γίνουν προκριματικές εκλογές για την ευρωλίστα και λένε πολλοί, αφού είναι πρόεδρος ας αποφασίσει. Αυτό που ξέρω είναι ότι σίγουρος είναι ο καθηγητής και σύμβουλος επί των ευρωπαϊκών θεμάτων, ο Νικόλας Φαραντούρης. Όπως έμαθα είναι ζήτημα ημερών να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και θα εντείνει τις περιοδείες του στην περιφέρεια. Ο Κασσελάκης πάντως τον εμπιστεύεται αρκετά και μένει αυτό να οριστικοποιηθεί και με την επίσημη ανακοίνωση.

Το διαζύγιο

Και από τον γάμο με τον Ν. Φαραντούρη να πάμε στα σενάρια για το επικείμενο, όπως λένε πολλοί, διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και προσωπικά του Στ. Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη. Τα όσα έγιναν προχθές και οι διαρροές σε συνδυασμό με την πραγματική εικόνα, δηλαδή τη φράση του Κασσελάκη «Παύλο εάν δεν σου αρέσει, είσαι ελεύθερος να φύγεις» δείχνουν μια στριμωγμένη κατάσταση. «Είναι προ των πυλών της εξόδου. Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να επέλθει διαζύγιο» μου λένε όσοι ξέρουν πολλά περισσότερα. Το θέμα για τους πιο μυημένος είναι κατά πόσο ο πρόεδρος θα επιλέξει να κόψει τη σχέση με τον κρητικό πολιτικό. Και γι’ αυτό δεν είμαι τόσο σίγουρος.

«Πριμοδοτεί» τη Νέα Αριστερά ο Κυριάκος

Μια ιδιαίτερα σημειολογική κίνηση έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επέλεξε μετά από πάρα πολύ καιρό, και ενώ έχει αφήσει αρκετές ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό, να απαντήσει επίκαιρη ερώτηση για τις καταστροφές στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, στον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, τον βουλευτή Μεσσηνία και πρώην υπουργό Αλέξη Χαρίτση. Και όπως έμαθα μόνο τυχαία δεν ήταν η συγκεκριμένη κίνηση από τον πρωθυπουργό που θεωρεί τη Νέα Αριστερά ως μια δύναμη, που αν και μπορεί να διαφωνεί σχεδόν σε όλα, τουλάχιστον δύναται να συνομιλήσει.

Γαλάζιες πιέσεις στα μπλόκα

Σας ανέφερα και χθες ότι ξεκινάει εντός του Σαββατοκύριακου μπαράζ συζητήσεων στους γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές για τα να αποχωρήσουν σταδιακά από τα μπλόκα και να σπάσει το τοίχος. Έμαθα ότι ρόλο ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας, Γιάννης Μπρατάκος, και μένει να φανούν τα αποτελέσματα. Πάντως αυτό που μου είπαν, είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να διαιωνισθεί η κατάσταση και να λήξει λίαν συντόμως.

Το μπλόκο του υπουργού

Στην επικαιρότητα είναι τώρα τελευταία τα μπλόκα και στους δρόμους με τις αγροτικές κινητοποιήσεις και στην πολιτική. Ένα πουλάκι μου σφύριξε ότι υπουργός θέλει να φαίνεται μόνο εκείνος και έχει απαγορεύσει να βγαίνουν στα κανάλια οι υφυπουργοί του αλλά και άλλα στελέχη του συγκεκριμένου υπουργείου. Όταν μάλιστα μου είπαν το όνομά του, αυτόματα γκούγκλαρα να δω ποιοι είναι οι υφυπουργοί του γιατί από την αφάνεια ούτε εγώ δεν τους θυμόμουν.

Ανοικτή γραμμή με ΑΕΙ

Παράλληλα, έντονη κινητοποίηση υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για να υπάρξει εκτόνωση και στα ΑΕΙ αν και έχει επιλέξει ως αντίπαλο τους φοιτητές της Αριστεράς ενώ με τους αγρότες τηρεί πιο ήπια στάση. Αυτό που έμαθα είναι ότι ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι σε ανοικτή γραμμή με τους περισσότερους πρυτάνεις και το άγχος είναι να προχωρήσει η διαδικασία της εξ αποστάσεως εξεταστικής μήπως και σπάσει το μέτωπο των καταλήψεων.

Από 900 ευρώ η διαμονή στο πολυτελές «κάμπινγκ» της Grivalia

Ξεκινάει από την άνοιξη η λειτουργία του πολυτελούς καταλύματος με σκηνές στη Βούλα, στο οποίο επενδύει η Grivalia Hospitality με το ύψος της επένδυσης να ξεπερνάει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Στο συγκεκριμένο χώρο ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες, ενώ οι τιμές θα ξεκινούν από το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 900 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Είναι η δεύτερη επένδυση της Grivalia Hospitality μετά τα Αστέρια Γλυφάδα, στην οποία σας θυμίζω βασικός μέτοχος είναι ο Prem Watsa, Καναδός μεγαλοεπενδυτής και μέτοχος στον όμιλο Eurobank. Το συγκεκριμένο concept φέρει την ονομασία «91 Athens Riviera» και θα περιλαμβάνει 30 πολυτελείς σκηνές στην περιοχή. Η περιοχή των νοτίων προαστίων είναι περιζήτητη για τουριστικές επενδύσεις, ιδίως μετά την πανδημία. Αλλά και για κατοικίες, όπου οι αγοραπωλησίες δίνουν και παίρνουν τον τελευταίο καιρό.

Κλείνει το μέτωπο Avramar με τις τράπεζες

Ολοκληρώνεται το deal της Avramar με τις τράπεζες, κάτι που σας είχα πει πριν από λίγες μέρες. Στην πράξη, εκτός από τη διασφάλιση χρηματοδότησης για τρέχουσες ανάγκες, προχωράει ταυτόχρονα η ενεχυρίαση των μετοχών της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα που σηματοδοτεί την πώλησή της σε νέο ιδιοκτήτη καθότι οι Amerra Capital και Mubadala δεν επιθυμούν να συνεχίσουν και να διαθέσουν ούτε σεντ επιπλέον στην εταιρεία. Eνδιαφέρον όμως έχει και η πρόσφατα δημοσιευμένη οικονομική της κατάσταση για το 2022, όπου ο ορκωτός λογιστής που ελέγχει τα πεπραγμένα της, έχει υπογραμμίσει πολλά σημεία και πολλές παραλείψεις και ζητήματα από πλευράς της Avramar σε διάφορα σημεία των οικονομικών της.

Ο Θεοδωρόπουλος και οι κοινή παρουσία στις εκθέσεις

Πρώτη ενιαία παρουσία θα δούμε όπως μου λένε άνθρωποι της αγοράς για όλες τις εταιρείες που έχει εξαγοράσει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και υπάγονται ή θα υπαχθούν στην ομπρέλα της Bespoke Holdings, της εταιρείας συμμετοχών που έχει συστήσει. Ο επιχειρηματίας προβλέπεται ότι στο κοινό περίπτερο των προσεχών εκθέσεων στην Ελλάδα που θα γίνουν στο Metropolitan Expo του αεροδρομίου, θα έχει κοινή παρουσία και εκτός από τη Νίκας, θα δούμε τους Ελληνικούς Χυμούς που εξαγόρασε με τον Ταμβακάκη, την ΙΟΝ, την Αμβροσία και το Έδεσμα. Η ενοποίηση των εταιρειών υπό την ομπρέλα της Bespoke συνεχίζεται απρόσκοπτα. Βέβαια εκκρεμεί η επόμενη μεγάλη κίνηση του δραστήριου επιχειρηματία που είναι η είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Νέα επένδυση 15 εκατομμυρίων για Βερόπουλο

Θα θυμάστε ίσως κάποιοι μία διαφήμιση του άλλοτε κραταιού σούπερ μάρκετ, Βερόπουλος, που έλεγε «είναι κεφάτη γυρίζει απ’ του Βερόπουλου». Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σήμερα και με τον άλλοτε ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης αλυσίδας που εξαγοράστηκε πριν μερικά χρόνια από τον όμιλο Metro και απορροφήθηκε από τη My market. Ο Νίκος Βερόπουλος που τα τελευταία χρόνια μετά την πώληση της δραστηριότητάς του στην Ελλάδα στον Αριστοτέλη Παντελιάδη, έχει αναπτύξει δραστηριότητα σε Σερβία και Βόρεια Μακεδονία με τη Vero, διευρύνει το εκτόπισμά του με ταχύτατους ρυθμούς. Πρόσφατα ολοκλήρωσε επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ στην αγορά της Σερβίας και εγκαινίασε στην πόλη Novi Sad στον βορρά της Σερβίας το μεγαλύτερο hypermarket του Ομίλου στα Βαλκάνια. Σας θυμίζω ότι ο γενικός κύκλος εργασιών για το 2022 ανήλθε σε 127,5 εκατ. ευρώ από 121,88 εκατομμύρια ευρώ το 2021, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων της χρήσης ανήλθαν σε 13 εκατ. ευρώ. Τέλος, τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη του ομίλου (μετά από φόρους ) ανήλθαν σε 10,3 εκατ. ευρώ από 11,51 εκατ. ευρώ το 2021.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τη CVC στον Παναγιωτάκη για Δωδώνη

Σας το είχα πει. Ο Χρήστος Τσόλκας είναι πλέον ο νέος επικεφαλής στη Δωδώνη εκτός από διευθύνων σύμβουλος στη Δέλτα. Ο Τσόλκας αναλαμβάνει και επίσημα πρόεδρος στη γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου μετά την ολοκληρωτική της εξαγορά από τη CVC Capital Partners, στην οποία ανήκει και η Δέλτα. Το fund απέκτησε στο τέλος του 2023 και το υπόλοιπο 25% των μετοχών της Δωδώνη που δεν κατείχε. Διευθύνων σύμβουλος πάντως στη Δωδώνη παραμένει ο Μιχάλης Παναγιωτάκης, στον οποίο το fund δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Παναγιωτάκης είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε να οδηγήσει τη Δωδώνη στην επόμενη μέρα – μετά τη δύσκολη εποχή της εταιρείας – όταν αυτή εξαγοράστηκε από την SI Foods. Και τα έχει καταφέρει με επιτυχία, με την εταιρεία να μεγαλώνει πολύ και να γίνεται κραταιά δύναμη στην εγχώρια γαλακτοβιομηχανία. Σταθερά στη θέση του αντιπροέδρου μένει ο Γιάννης Βιτάλης, ένα πρόσωπο που έχει διατηρηθεί ακλόνητο την εταιρεία και έχει δει πολλά τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από τις δύσκολες εποχές του χθες και φτάνοντας έως και σήμερα.