Επίθεση φιλίας

Με αγροτικές κινητοποιήσεις θα ξεκινήσω και σήμερα τη στήλη, καθώς η κυβέρνηση αναμένει την κλιμάκωση από την πλευρά των αγροτών, ειδικά μετά την επιστολή που απέστειλαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει επίθεση φιλίας και διάλογος για επίλυση των προβλημάτων. Στο Μέγαρο Μαξίμου, έμαθα, έγινε χθες μεγάλη σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα με τη συμμετοχή βασικών συνεργατών του πρωθυπουργού και μάλιστα ζητήθηκε, όπως μου είπαν, και η γνώμη του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, που, όπως σας είχα αναφέρει προ ημερών, θα ενεργοποιηθεί.

Τρέχει και ο Αυγενάκης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, πληθαίνει τις εμφανίσεις του. Μετά την παρουσία του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επισκέφθηκε το απόγευμα της Τετάρτης το μπλόκο του Νέου Μοναστηρίου Δομοκού, προσπαθώντας να σταματήσει τις αντιδράσεις. «Θα κάνουμε ό‚τι περνάει από το χέρι μας για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών» ανέφερε ο υπουργός, που ανακοίνωσε την ένταξη όλων των επιλαχόντων της περιοχής στα «Σχέδια Βελτίωσης», προσθέτοντας ότι και εκεί θα ισχύσει η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα χρέη του ηλεκτρικού ρεύματος προς τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ενόχληση για δικηγόρους

Πέρα από το μέτωπο των αγροτών, αυτό στα ΑΕΙ και ως προς το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, υπάρχει και η συνεχιζόμενη ένταση με τους δικηγόρους. Οι δικηγορικοί σύλλογοι αποφάσισαν χθες συνέχιση της αποχής, που ήδη κρατάει πολλές εβδομάδες, έως το τέλος του μήνα ουσιαστικά. Αυτή η κίνηση φρενάρει χιλιάδες υποθέσεις και υπάρχει μεγάλη ενόχληση, μου είπαν, στο Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που τα πάντα στα δικαστήρια μένουν πίσω.

Αποστασιοποιημένος Τσίπρας

Μόνο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Φεβρουαρίου, θα συμμετάσχει ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, όπως έλεγαν χθες το απόγευμα συνομιλητές του, δεν αναμένεται να δώσει το «παρών» σε κάποια άλλη εκδήλωση στο ενδιάμεσο. Πώς προέκυψε αυτή η διαρροή; Μα η συνάντησή του με το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Διονύση Τεμπονέρα, λίγες ημέρες πριν από την εκδήλωση με θέμα «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;», άναψε τη συζήτηση. Εξάλλου, η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει προκαλέσει γκρίνιες τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο Μητσοτάκης «τρώει» όσους υπάρχουν απέναντί του ακόμη και στις συζητήσεις, πριν καν φτάσουν στα αξιώματα, μου έλεγαν πολιτικοί παράγοντες, που δεν ανήκουν στη Δεξιά.

Το προγραμματισμένο τετ α τετ

Πάντως, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Δ. Τεμπονέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν προγραμματισμένη εδώ και μέρες και πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του εργατολόγου, που δέχεται πολλά πυρά. «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε λόγο να αρνηθεί, καθώς αποδέχεται όλα τα αιτήματα για συνάντηση, είτε είναι από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε από άλλους παράγοντες. Άρα, δεν υπάρχει κάτι περίεργο και σίγουρα δεν έχει σχέση με την εκδήλωση η συνάντηση» μου είπαν συνεργάτες του, που συμπλήρωσαν ότι συζητήθηκαν οι ευρύτερες εξελίξεις στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά.

Μετάνιωσε ο Χριστοδουλάκης

Και επειδή σας ανέφερα για Τεμπονέρα, να σας πω ότι άκουσα για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Χριστοδουλάκη, πολλά αρνητικά σχόλια από στελέχη και συναδέλφους του. Ο ίδιος φέρεται μετανιωμένος από την αρχική του απόφαση να πάει στην εκδήλωση με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Διονύση Τεμπονέρα. Μάλιστα, άνθρωποι που τον ξέρουν μού ανέφεραν ότι «παγιδεύτηκε», καθώς δέχτηκε μια πρόσκληση να μιλήσει σε μια συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς με πολλούς ομιλητές και τελικά αυτή η εκδήλωση κατέληξε σε ένα πάνελ με τον Τεμπονέρα και την Αχτσιόγλου, πυροδοτώντας σενάρια που δεν ήταν στις προθέσεις του. Και το ερώτημα είναι εάν θα πάει και, όπως μου είπαν, μην εκπλαγείτε, εάν δεν συμμετάσχει τελικά, ενώ το ΠΑΣΟΚ τον άδειασε.

Η αναβάθμιση της Λοϊζου

Και να σας πάω λίγο στον ευρύτερο κυβερνοχώρο και να σας πω ότι άκουσα πως αναβαθμίζεται η Βίκυ Λοΐζου, νυν γενική γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως μου είπε καλή πηγή πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου, θα έχει διευρυμένο ρόλο στο πεδίο των επενδύσεων και ήδη αναζητά στελέχη από την αγορά με καλά βιογραφικά να στελεχώσουν το γραφείο της και τη γενική γραμματεία.

Η επανεμφάνιση Τάιλερ

Ήταν να μην αρχίσει πάλι τις εμφανίσεις ο Τάιλερ και εκεί που είχαν πει πολλοί στον Στέφανο Κασσελάκη να κόψει τις δημόσιες εμφανίσεις με τον σύζυγό του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν άκουσε. Σας ανέφερα χθες για την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα, ενώ είδαμε και φωτογραφία τους, όπου τρώνε μαζί σουβλάκια στην Κοζάνη. Το βράδυ, δε, ήταν το… τελειωτικό χτύπημα για τους φαν Κασσελάκη, καθώς είδαμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου βρέθηκε μαζί με τον σύζυγό του, για να παρακολουθήσει μια νέα παραγωγή του μπαλέτου «Κάρμεν». Μαζί τους ήταν τόσο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος όσο και η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα. Απλά, επειδή η στήλη είναι και φαν της τέχνης, να σας ενημερώσω -για όσους δεν ξέρετε- ότι η Λυρική Σκηνή παρουσιάζει μια νέα παραγωγή της «Κάρμεν» σε μπαλέτο, σε χορογραφία του σπουδαίου σουηδού χορογράφου Γιόαν Ίνγκερ, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015 στη Μαδρίτη από το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας.

Και η Χριστοφιλοπούλου στο Χαϊδάρι

Εκτός από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που βρέθηκε χθες στο Χαϊδάρι λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού -καθώς βλέπετε βγήκε πρώτος και με διαφορά σε σταυρούς στον δυτικό τομέα, το μάτι μου είδε και την Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία θυμίζω πρόσφατα προσχώρησε και εκείνη από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ. Η ίδια θα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής και, όπως φαίνεται, έχει ξεκινήσει άτυπο προεκλογικό αγώνα. Μάλιστα, έψαχνε εναγωνίως τον Μ. Χρυσοχοΐδη, για να τον χαιρετήσει, καθώς τους συνδέει μακρά φιλία με κοινούς πολιτικούς αγώνες, οι οποίοι συνεχίζονται από το «γαλάζιο» πολιτικό μετερίζι αυτή τη φορά.

Στήνει γραφείο ο Καλογερόπουλος

Ο πολύπειρος στα κομματικά της ΝΔ και καλός γνώστης των πολιτικών ισορροπιών, Ανδρέας Νταγιάκος, μέχρι πρότινος άνθρωπος του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αναλαμβάνει -έμαθα- επικεφαλής στο πολιτικό γραφείο του Δημήτρη Καλογερόπουλου. Η ομάδα συστήνεται τώρα και μάλιστα θα στεγάζεται σε γραφεία, που θα βρίσκονται δίπλα στο σταθμό του μετρό στο Αιγάλεω. Ο Ανδρέας παίζει στα δάχτυλα τη Δυτική Αττική και αποτελεί «χαρτί» για τον πρώην αυτοδιοικητικό και νυν βουλευτή, ο οποίος κατέλαβε τη θέση του Μ. Βαρβιτσιώτη μετά την αποχώρησή του από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Γιατί το ΚΚΕ δεν θέλει τις υιοθεσίες

Σε πολλούς έχει προκαλέσει εντύπωση το γεγονός ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής σε λίγες ημέρες το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και αναζητούν τους λόγους που ο Περισσός κρατάει μια τέτοια στάση. Όπως μου εξήγησαν, η θέση του κόμματος (σας θυμίζω ότι δεν είχε υπερψηφίσει πριν από λίγα χρόνια ούτε το σύμφωνο συμβίωσης) είναι πως με τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών κατοχυρώνεται γονεϊκότητα σε άτομα του ίδιου φύλου και θεσμοθετείται η διπλή γονική πατρότητα και η διπλή γονική μητρότητα. Βλέπει επίσης ότι ανοίγει ο δρόμος για την «εμπορευματοποίηση» της διαδικασίας τεκνοποίησης και τεκνοθεσίας. Το ΚΚΕ θα υποστηρίξει στη Βουλή πως με δεδομένο ότι οι σχετικές αιτήσεις από ζευγάρια ή μεμονωμένα άτομα είναι πολλαπλάσιες των παιδιών που δίδονται για υιοθεσία από τις δομές παιδικής προστασίας, θα οδηγηθούμε στην εμπορία ορφανών προσφυγόπουλων ή στο να υιοθετούνται παιδιά από χώρες που λιμοκτονούν.

Ράλι στην πρεμιέρα για το Ελευθέριος Βενιζέλος

Με ράλι ξεκίνησε στην πρεμιέρα της στο Χρηματιστήριο Αθηνών η μετοχή του Ελ. Βενιζέλος, η οποία άνοιξε στα 9,4 ευρώ και κινήθηκε άμεσα έως τα 9,56 ευρώ. Μάλιστα, στα 10 λεπτά των συναλλαγών ο τίτλος είχε κάνει τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ και μετά από μία ώρα είχε καταφέρει να ξεπεράσει τα 45 εκατ. Ενδεικτικό, άλλωστε, του μεγέθους της εισαγωγής είναι ότι με την κίνηση της μετοχής η κεφαλαιοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών έφτασε στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 2,46 δισεκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας στη δωδέκατη θέση μεταξύ των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μετρημένα τα λόγια για τη «ζαρντινιέρα»

Μακριά από οποιοδήποτε σχόλιο που σχετίζεται με την ΕΨΑ, στην οποία διατηρεί ποσοστό 25%, θέλει να μένει η οικογένεια Σεπετά, που έχει την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων και το εμφιαλωμένο νερό «Βίκος». Σε ερωτήματα που δέχτηκε πρόσφατα ο εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας, Κωνσταντίνος Σεπετάς, ο ίδιος αρκέστηκε να πει ότι η οικογένειά του θα παραμείνει στα πράγματα της ΕΨΑ μέχρι νεοτέρας και ότι δεν αλλάζει κάτι προς το παρόν ως προς τη συμμετοχή της σε αυτήν. Σας θυμίζω εδώ ότι το ποσοστό πλειοψηφίας ανήκει στον Νίκο Καραμούζη και το fund SMERemediumCap, του οποίου ηγείται. Οι ισορροπίες είναι λεπτές καιρό τώρα και η πραγματικότητα είναι ότι η οικογένεια Σεπετά με την ιδρυτική οικογένεια Τσαούτου διατηρούν μάλλον ψυχρές σχέσεις μεταξύ τους.

Είσοδος στην Ελλάδα για την PCP του Γερμανού

Σε καταχώρηση της PCP Holding στο ελληνικό εμπορικό μητρώο και στην εκλογή διοικητικού συμβουλίου προχώρησε ο όμιλος Olympia, στον οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων τα Public. Η PCP, όπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση αποτίμησης της Deloitte, που έπεσε στα χέρια μου, είναι κατά 100% θυγατρική του ομίλου Olympia και αποτελεί το πρώτο Corporate Venture Capital που λειτουργεί στην Ελλάδα με έμφαση στο omnichannel retail (πολυκαναλική λιανική), που συνδυάζει φυσικά σημεία πώλησης και ηλεκτρονικό εμπόριο. Η PCP είναι η εταιρεία-όχημα του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού και του ομίλου Olympia, η οποία έχει συμμετοχή στην εταιρεία ηλεκτρονικών συναλλαγών, Klarna, στο επενδυτικό κεφάλαιο Venture Friends 3, στη Big Pi Bentures II, στο Endeavor Catalyst IV και στην εταιρεία ηχητικών βιβλίων, Book Voice.

Πουλάει εννέα βαπόρια η Costamare του Κωνσταντακόπουλου

Η Costamare, ιδιοκτήτρια και διαχειριστής περίπου 160 πλοίων bulker και εμπορευματοκιβωτίων, συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, έχει επιταχύνει την πώληση των μικρότερων πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής να επικεντρωθεί σε μεγαλύτερα πλοία. Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ εταιρεία, η οποία κατασκεύασε τον στόλο της από την αρχή το 2021, αποκάλυψε ότι ολοκλήρωσε ή συμφώνησε για την πώληση εννέα supramaxes και handies τις τελευταίες εβδομάδες, για συνολικά καθαρά έσοδα κατόπιν προπληρωμών χρέους, ύψους 58,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο «Δράκος» στο συνέδριο των πωλητών

Το προσωνύμιο «Δράκος» είναι αυτό που κουβαλάει από την εποχή της ενεργού παρουσίας του στο μπάσκετ ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Μαθαίνω ότι ένας από τους πιο σημαντικούς έλληνες παίκτες της καλαθοσφαίρισης βρέθηκε ως επίτιμος καλεσμένος στην κοπή πίτας του Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλάδας, το οποίο απαρτίζεται από υψηλόβαθμα στελέχη εθνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, που προμηθεύουν με τα προϊόντα τους τα σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, όπως μου λένε, ο Π. Γιαννάκης εντάχθηκε και ως επίτιμο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ΙΠΕ, ως μία κίνηση αναγνώρισης της προσφοράς του.

Πωλούνται τα «ασημικά» της Ελευθεροτυπίας

Στο σφυρί βγαίνουν τα «ασημικά» της πρώην κραταιάς εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να εκποιηθούν τα εμπορικά σήματα Ελευθεροτυπία, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, καθώς και το domain name της εφημερίδας enet.gr. Η προγραμματισμένη διαδικασία είναι για τις 11 το πρωί στις 26 Φεβρουαρίου στην έδρα του Πρωτοδικείου Αθηνών. Η τιμή εκποίησης έχει οριστεί 568.000 ευρώ, με τιμή πρώτης προσφοράς 378.666,64 ευρώ. Πρόκειται για ποσά που έχουν προκύψει μετά την έκθεση εκτίμησης της Grant Thornton.