Σχέδιο, σχέδιο, σχέδιο

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός, και με αυτό θα ξεκινήσω σήμερα αφού σας καλημερίσω, από τον πρόεδρο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, χθες, στην ειδική εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, για το όραμά του για την Ελλάδα του 2030, απάντησε: «Μεταξύ οράματος και σχεδίου προτιμώ το σχέδιο που απαιτεί: οργάνωση, στοχοθεσία, διαχωρισμό βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών και κοστολόγηση. Έχω αρκετή εμπειρία πια στην πολιτική… Ξέρω ότι τα λόγια είναι εύκολα, αμπελοφιλοσοφίες, τίποτα δεν υποκαθιστά το σχέδιο, τον προγραμματισμό και την σκληρή δουλειά». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -ακόμα και για τους εχθρούς του- έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του και δεν είναι τυχαίο ότι πολιτεύεται με τεχνοκρατική αντίληψη.

Δύσκολη σπαζοκεφαλιά

Σπαζοκεφαλιά θυμίζουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις... Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προβληματίστηκε, έμαθα, για την απόφαση των αγροτών σχετικά με τα μπλόκα και τους αποκλεισμούς δρόμων. Ρώτησα τι γίνεται από εδώ και πέρα και έμαθα πως ο Μητσοτάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών, όπως επιμόνως ζητούν τις τελευταίες μέρες. Οι περισσότεροι έχουν αντιληφθεί πως απαιτείται μια κίνηση-ματ για να εκτονωθεί η κρίση και αυτή προφανώς είναι μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αφού πρώτα όμως συντονιστούν οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι και φτιάξουν συντονιστικό, ώστε να τους εκπροσωπήσει· κάτι, όμως, που ακόμα δεν έχει γίνει…

Χρειάζεται υπομονή

Στο κυβερνητικό επιτελείο αναλύουν όλα τα σενάρια σε σχέση με την εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, με τους περισσότερους να θεωρούν ότι η ιστορία αυτή δε θα λήξει γρήγορα ούτε εύκολα. Άλλωστε, είναι πλέον κοινή παραδοχή ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για την έκταση των κινητοποιήσεων όπως επίσης και για τον τρόπο με τον οποίον θα υποδέχονταν οι αγρότες τα πρόσφατα μέτρα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. «Χρειάζεται υπομονή» μου είπαν από το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Κινήσεις εκτόνωσης

Μπροστά σε αυτό το τοπίο, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου αναζητούν κινήσεις εκτόνωσης της έντασης, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι προφανείς, με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε άλλες παροχές προς τους παραγωγούς. Η κυβερνητική γραμμή είναι: «Οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι, γι’ αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα». Υπάρχει «φως στο τούνελ» όμως, καθώς, παρά τη σχετική γραμμή, αυτό που μαθαίνω είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν κάποια επιπλέον χρήματα, αλλά θα γίνουν σταδιακά οι ανακοινώσεις.

Νευρικότητα στους βουλευτές

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προκαλεί νευρικότητα στους «γαλάζιους» βουλευτές, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι το «μπρα ντε φερ» κυβέρνησης-αγροτών και η άρνηση των δεύτερων να συμβιβαστούν μετά τα μέτρα, που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να τραβήξει. Μάλιστα, αποτελεί το πρώτο θέμα συζήτησης και είναι διάχυτη η εκτίμηση πως πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος και να αποχωρήσουν οι παραγωγοί από τα μπλόκα, έστω μερικώς ικανοποιημένοι. «Αυτό που προέχει είναι να το λήξουμε» λένε αρκετοί βουλευτές, γιατί αυτή τη φορά στηρίζει τον αγώνα τους και η πλειονότητα των πολιτών, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ανεβαίνουν οι τόνοι κατά του Τεμπονέρα

Και να πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου μαθαίνω πως… στάζουν χολή στο γραφείο του Στέφανου Κασσελάκη για τον Διονύση Τεμπονέρα, για την πρωτοβουλία που υπήρξε σχετικά με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης στις 13 Φεβρουαρίου για την προοπτική της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης και τι γίνεται και ποιος μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη. Σας ανέφερα χθες για την ενόχληση που υπήρξε, διότι στο πάνελ θα είναι και η Έφη Αχτσιόγλου και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ και έμαθα, μετά τα όσα έγραψα, πως ακούγονται πολλά αρνητικά σχόλια για τον εργατολόγο.

Πιέσεις για αναβολή

Αυτό, επίσης, που έμαθα είναι ότι ασκούνται πιέσεις από την προεδρική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να μη γίνει η εκδήλωση. Μάλιστα, άκουσα πως υπήρξε και κίνηση να σταλεί μήνυμα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», καθώς θα συντονίσει ο πολιτικός συντάκτης Δημήτρης Τερζής, ώστε να μην προχωρήσει η εκδήλωση. Πίεση ασκείται άκουσα και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στον Μ. Χριστοδουλάκη να μην πάει τελικά. Γενικά γίνεται χαμός όπως διαπιστώνω και αυτό δείχνει πως υπάρχει σοβαρό θέμα, γιατί δεν μπορούν πλέον ούτε να συνομιλήσουν.

Ο Κασσελάκης από τα Μετέωρα στο LSE

Και μπορεί να τσακώνονται στο παρασκήνιο για μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, αυτό, όμως, δεν πτοεί τον Στέφανο Κασσελάκη που αποφάσισε, μετά από καιρό, να εμφανιστεί πάλι σε φωτογραφία με τον σύζυγό του, Τάιλερ. Και το σχολιάζω έτσι, γιατί ήξερα πως ήταν κίνηση στρατηγικής η αποχή των κοινών δραστηριοτήτων για ένα εύλογο διάστημα, το οποίο φαίνεται πως ολοκληρώθηκε. Αυτό αποτυπώθηκε τουλάχιστον στην εικόνα με τον σύζυγό του και την σκυλίτσα Φάρλι στα Μετέωρα προ ημερών. Ο Κασσελάκης, όμως, θα πάει και στο Λονδίνο, λίγο πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του μήνα. Θα βρίσκεται στο London School of Economics μαζί με τον καθηγητή Κέβιν Φέδερστοουν τη Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου, για να συζητήσουν σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Αριστερά. «Τι είδους ενότητα είναι εφικτή και επιθυμητή στην Αριστερά; Πώς μπορεί η Αριστερά να αποφύγει περαιτέρω ήττα;» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου για το θέμα της συζήτησης, την οποία διοργανώνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο.

Η πρόκληση και η απάντηση

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε, έμαθα, και στο Μέγαρο Μαξίμου ο καυγάς των τελευταίων ωρών μεταξύ του πρώην βουλευτή του κόμματος, Μπάμπη Παπαδημητρίου και της Ελίζας Βόζεμπεργκ, με τη δεύτερη να απειλεί με αγωγή. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, σε δηλώσεις του στο Action 24 σχετικά με την Ελίζα Βόζεμπεργκ, μίλησε για ένα θέμα «μεγάλο και βαρύ», που ακόμα δεν έχει λυθεί και αν λυθεί, λύνεται αυτομάτως και του έτερου ευρωβουλευτή, Μανώλη Κεφαλογιάννη. Η Βόζεμπεργκ απάντησε στις αιχμές Παπαδημητρίου μέσω Twitter, απειλώντας με προσφυγή στη Δικαιοσύνη και με τη φράση: «Κανένα απολύτως θέμα δεν είχα ποτέ, ούτε έχω εγώ! Αντιθέτως, θέμα έχει ο κύριος Μπάμπης Παπαδημητρίου. «Μύλος» κυριολεκτικά και μάλιστα ενώ προετοιμάζεται το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, όπου, όπως σας έγραψα και χθες, οριστικοποιήθηκε η συμμετοχή του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα. Τι θέμα, όμως, έχουν οι ευρωβουλευτές; Λογικά, όπως άκουσα αφορά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη εάν θα τους εντάξει εκ νέου στο ευρωψηφοδέλτιο: ή και οι δυο ή κανένας, όπως μου είπαν, και σίγουρα όχι ένας από τους δύο.

Το «όχι» του Καπουτζίδη

Και επειδή αναφέρομαι σε ευρωλίστα, να σας πάω και στο ΣΥΡΙΖΑ, όπου μαθαίνω πως είπε «όχι» τελικά ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης. Μάλιστα, υπήρχαν διαρροές ότι είναι και συνομιλητής του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε ότι έχει γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση.

Μητσοτάκης VS Ανδρουλάκη

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση αναμένεται την προσεχή Παρασκευή στην Ώρα του Πρωθυπουργού, την οποία, όπως έμαθα, ενεργοποιεί εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μετά την προηγούμενη απάντησή του στον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, μεθαύριο θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για τη στεγαστική κρίση.

Τραπέζι γνωριμίας με τους δημοσιογράφους

Εδώ και πάρα πολύ καιρό σκεφτόταν η γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, να κάνει ένα τραπέζι γνωριμίας και σύσφιξης των σχέσεων με τους δημοσιογράφους του πολιτικού ρεπορτάζ, αλλά όλο κάτι τύχαινε. Μία οι καλοκαιρινές διακοπές, μία τα τρεχάματα, μία οι αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τελικά κατάφερε να δεξιωθεί τους εκπροσώπους του Τύπου το βράδυ της Δευτέρας σε εστιατόριο, που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω από την πλατεία Μοναστηρακίου. Το φαγητό λιτό, finger food ως επί το πλείστον με μπεργκεράκια και spring rolls, ωστόσο η ατμόσφαιρα ήταν ζεστή και έπιασε κουβέντα, πίνοντας ένα ποτήρι κρασί με όλα τα άτομα (περίπου 25) που έδωσαν το παρών. Κάποια σημαντική είδηση δε μας έβγαλε, ωστόσο αυτό που ήθελε το πέτυχε: να μιλήσει πιο άνετα με τους δημοσιογράφους μακριά από τα γραφεία της Πειραιώς ή της Βουλής, να ανταλλάξει απόψεις και να δημιουργήσει μέσω των συνεργατών της μια ομάδα στο WhatsApp, για να ενημερώνει τους δημοσιογράφους για κάθε πολιτική της κίνηση.

Πρεμιέρα σήμερα στο Χρηματιστήριο για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Στην τελετή έναρξης της διαπραγμάτευσης των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Κύρια Αγορά, την ώρα που θα χτυπά το καμπανάκι, θα παραβρεθούν σήμερα τα στελέχη της διοίκησής του. Ο διευθύνων σύμβουλος του Αερολιμένα, Γιάννης Παράσχης, χτυπάει σήμερα το πρωί στις 10.25 το καμπανάκι, σηματοδοτώντας μία νέα σελίδα για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας μας. Έτσι, από σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά 300.000.000 κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η συνολική ζήτηση, που εκδηλώθηκε από διεθνείς και έλληνες επενδυτές στην Τιμή Διάθεσης, ξεπέρασε τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη περίπου 12 φορές για το σύνολο της Συνδυασμένης Προσφοράς, αποτελώντας, μάλιστα, τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την τελευταία εικοσαετία, που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Η AviAlliance αποκτά επιπλέον ποσοστό 10% στον Διεθνή Αερολιμένα, με το συνολικό ποσοστό της να διαμορφώνεται πλέον στο 50%. Συν τοις άλλοις, επιπλέον 1% των μετοχών του ΔΑΑ μεταβιβάζεται στα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου, που ήδη κατείχε ποσοστό 5%. Σε ό,τι αφορά το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το 25% του ΔΑΑ.

Τα νέα ξενοδοχεία της Brown και η συνεργασία με τη Hilton

Δύο νέα ξενοδοχεία σε συνεργασία με τη Hilton ετοιμάζει η ισραηλινών συμφερόντων Brown Hotels. Μέσω του συνδεδεμένου fund, Around Town, που εξαγοράζει ακίνητα σε περιοχές ενδιαφέροντος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ομόνοια και το κέντρο της Αθήνας, η Brown έχει δημιουργήσει και δύο πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες: μία στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας με την ονομασία Isla Brown Corinthia και στα Χανιά την Isla Brown Chania. Και τα δύο αυτά ξενοδοχεία ιδιοκτησιακά θα ανήκουν στο fund, ενώ η Brown θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των δύο αυτών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και η Hilton θα έχει το franchise και μέσω αυτής θα γίνονται οι κρατήσεις των πελατών των δύο ξενοδοχείων. Ταυτόχρονα, όμως, μαθαίνω ότι η Brown Hotels ετοιμάζει ένα ακόμα ξενοδοχείο στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στα Εξάρχεια, ενώ πρόκειται να αναλάβει και τη διαχείριση ξενοδοχείου στην Κέρκυρα, εισερχόμενη σε μία αγορά που έως και αυτή τη στιγμή δεν είχε παρουσία.

Νέο χτύπημα με εξαγορά ετοιμάζει ο κολοσσός Lactalis

Πολύ κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Κολιός, που έχει έδρα στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται, όπως μαθαίνω, η γαλλική γαλακτοβιομηχανία Lactalis. Η Lactalis αποτελεί έναν από τους ομίλους στον τομέα του γάλακτος με τζίρο πάνω από 26 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 και ήδη έχει εξαγοράσει στην Ελλάδα την εταιρεία SHM Πήλιον, που βρίσκεται στη Μαγνησία και παράγει φέτα, της οποίας οι μεγαλύτερες ποσότητες εξάγονται στην Γερμανία. Σας θυμίζω ότι ο Κολιός είχε εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με αρκετούς ακόμα παίκτες, όπως η Δωδώνη παλαιότερα, χωρίς ωστόσο να κλείσει η εξαγορά του. Οι συζητήσεις με τη Lactalis βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετό καιρό, ωστόσο πλέον είναι αρκετά ζεστές, σε σημείο που να θεωρείται από στελέχη της αγοράς ότι η συμφωνία είναι έτοιμη να κλείσει.

Προχωράει η συμφωνία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

Ήδη το καταστατικό του Saudi Greek Ιnterconnection υπογράφηκε και δημοσιεύτηκε στο ΓΕΜΗ, επομένως προχωράει η υλοποίηση του κοινού ενεργειακού project Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας σας θυμίζω ότι έχουν συμφωνήσει να ιδρύσουν την Saudi Greek Interconnection, μια κοινοπραξία για τη σύνδεση των ηλεκτρικών τους συστημάτων. Διευθύνων σύμβουλος του κοινού εταιρικού σχήματος είναι ο Μάνος Μανουσάκης, με πρόεδρο τον ομόλογό του στον ΑΔΜΗΕ της Σαουδικής Αραβίας.

Το συμπόσιο των επιχειρηματιών στη Φλώρινα

Κοπή πίτας με ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών και νέων της αγοράς έγινε, όπως μαθαίνω, το Σαββατοκύριακο που πέρασε στη Φλώρινα από τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις που ανήκουν στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, στην οποία συμμετέχουν μεγάλες αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις με έδρα, ιδιοκτησία και παραγωγή στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ συμμετέχουν μεταξύ άλλων εταιρείες όπως οι Agrino, Λουξ, Νιτσιάκος, Καλαμάτα Παπαδημητρίου, Ζυμαρικά Ήλιος, Κύκνος, Aβγά Βλαχάκη, Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, Αμπελώνες Ναβαρίνο, Κτήμα Βιβλία Χώρα, Septona, Coffee Island και πολλές ακόμα.