Πρόωρη συνταξιοδότηση, πρόωρη απώλεια μνήμης

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για τη «νοητική συνταξιοδότηση»


ΥΓΕΙΑ
11:55
12/10/2010
Πρόωρη συνταξιοδότηση, πρόωρη απώλεια μνήμης
loading

Όσο πιο πρόωρα συνταξιοδοτείται κάποιος, τόσο πιο γρήγορα χάνει τη μνήμη του. Σύμφωνα με τη μελέτη «Νοητική Συνταξιοδότηση» που πραγματοποιήθηκε υπό τον καθηγητή οικονομικών του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Ρόμπερτ Γουίλις και δημοσιεύτηκε στο οικονομικό περιοδικό «Journal of Economic Perspectives», εάν οι άνθρωποι θέλουν να διατηρήσουν υγιή την μνήμη τους θα πρέπει να συνεχίζουν να είναι ενεργοί στη ζωή τους και επαγγελματικά. Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από τις ΗΠΑ και 12 χώρες της Ευρώπης.

Οι επιστήμονες εδώ και καιρό έχουν ανακαλύψει πως οι συνταξιούχοι τείνουν να έχουν χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ σε σχέση με όσους συνεχίζουν να εργάζονται. Θα μπορούσε όμως να υπάρχει μια αντίστροφη σχέση αιτίου-αιτιατού, δηλαδή απλώς να συνταξιοδοτούνται κυρίως όσοι αρχίζουν να έχουν υποβάθμιση της μνήμης και των άλλων γνωσιακών δεξιοτήτων τους, δηλαδή αυτά τα προβλήματα να προϋπάρχουν και να μην έρχονται μετά τη συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, στις χώρες με το καλύτερο μνημονικό (ΗΠΑ, Δανία, Αγγλία) οι άνθρωποι βγαίνουν στη σύνταξη αργότερα, ενώ στον ευρωπαϊκό νότο νωρίτερα. Στις χώρες με τις υψηλές μνημονικές επιδόσεις το 65% έως 70% των κατοίκων συνεχίζουν να εργάζονται μετά τα 60 τους χρόνια, ενώ στη Γαλλία και την Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 10 - 20% και στην Ισπανία 38%.

Κάπως έτσι, οι αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο ποσοστό των ανθρώπων που εργάζονται ακόμα στα 60 - 64 χρόνια τους και στην υψηλότερη «βαθμολογία» τους στα τεστ μνήμης. Όσο πιο αργά βγαίνουν στη σύνταξη οι εργαζόμενοι μιας χώρας, τόσο καλύτερα φαίνεται να τα πηγαίνουν με την μνήμη τους. Η μελέτη δεν αναφέρει πάντως ποιο είδος εργασίας μπορεί να βοηθήσει περισσότερο στη διατήρηση μιας υγιούς μνήμης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει