Δανοί ερευνητές έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με το τι πυροδοτεί μια κρίση ημικρανίας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες γι’ αυτή την τόσο επώδυνη κεφαλαλγία.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους καταρρίπτουν την βαθιά εδραιωμένη άποψη σχετικά με τα αίτια που προκαλούν τον πόνο στο κεφάλι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας.«Για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι ο πόνος προκαλείται από τη διάταση των αιμοφόρων αγγείων στο εξωτερικό του κρανίου» δήλωσε ο καθηγητής Jes Olesen από το Κέντρο Κεφαλαλγίας της Δανίας (DHC) του Νοσοκομείου Glostrup ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Neurology.

Σύμφωνα με τους δανούς ερευνητές φαίνεται ότι υπάρχει ένας άλλος λόγος για την πρόκληση του πόνου. Υποστηρίζουν λοιπόν ότι οι απολήξεις των νεύρων γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται ιδιαίτερα ευαίσθητες.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα εξετάζοντας τις μαγνητικές τομογραφίες 19 γυναικών που υπέφεραν από ημικρανίες και εξετάζοντας τις αρτηρίες τους κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας.Οι γυναίκες ήταν όλες υγιείς και υπέφεραν από ημικρανίες χωρίς αύρα (αυτό σημαίνει ότι δεν είχαν οπτικές διαταραχές) οι οποίες επηρέαζαν την μια πλευρά του κεφαλιού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό σημαίνει ότι μπορούσαν να εξετάσουν παράλληλα την μη προσβεβλημένη περιοχή του κεφαλιού και να κάνουν συγκρίσεις.Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αρτηρίες περιμετρικά του κρανίου δεν διατάθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ σε εκείνες εντός του κρανίου σημειώθηκε μια μικρή διάταση. Σύμφωνα με τους ειδικούς η διάταση δεν ήταν η αναμενόμενη.

Η ανακάλυψη οδήγησε στη διατύπωση μιας νέας θεωρίας: o πόνος της ημικρανίας προκαλείται επειδή τα νεύρα γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται ιδιαίτερα ευαίσθητα.«Τα ευρήματά μας έχουν μεγάλη σημασία στην κατανόηση των πόνων της ημικρανίας και της μελλοντικής έρευνας για τις ημικρανίες. Παράλληλα καθησυχάζουν και τους ασθενείς που ανησυχούν ότι οι αρτηρίες τους θα ‘εκραγούν’ κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Αυτό δεν θα συμβεί» είπε ο Dr Faisal Mohammad Amin επικεφαλής ερευνητής από το Κέντρο Κεφαλαλγίας της Δανίας.

Πηγή: vita.gr