Δραματικές οι ώρες στην Αττική, με τους κατοίκους στην βορειοανατολική Αττική να περνούν ακόμη μία νύχτα τρόμου.

Οι πυροσβέστες προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταματήσουν την πυρκαγιά, με το έργο τους να δυσχεραίνει ο άνεμος που άρχισε να δυναμώνει ενώ όλες οι ελπίδες είναι στραμμένες στα εναέρια μέσα που νωρίτερα ξεκίνησαν τις πρώτες ρίψεις.

Ανεξέλεγκτη και εξαιρετικά επικίνδυνη μαίνεται η μεγάλη φωτιά που έχει μπει σε Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Οι φλόγες βρίσκονται στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια σε Αφίδνες και Δροσοπηγή που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε πως «πρέπει να έχουν καεί και ακριανά σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία» ενώ η «Αγία Τριάδα είναι πιο ψηλά και δεν έφτασε η φωτιά σε σπίτια».

Νέο μήνυμα του 112 καλεί σε εκκένωση του Βόθωνα στον Μαραθώνα

Μήνυμα από το 112 καλεί σε εκκένωση της περιοχής Βόθωνα στον Μαραθώνα. Σύμφωνα με το μήνυμα καλούνται όσοι βρίσκονται στον Βόθωνα να εκκενώσουν προς Μαραθώνα.

Κλειστή η Αθηνών – Λαμίας, χωρίς διόδια η Αττική Οδός

Διακόπτεται η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, εξαιτίας της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Β. Αττική.

Συγκεκριμένα, με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, μέχρι εξάλειψης των προκληθέντων από την πυρκαγιά δυσμενών συνθηκών ορατότητας, θα ισχύσει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, ως εξής:

Α) Όλων των οχημάτων, στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 55,689 (κόμβος Οινοφύτων) και

Β) Φορτηγών οχημάτων στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια με Ν. Βοιωτίας).

Επιπλέον, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λοιπών βαρέων οχημάτων, με προορισμό ή διέλευση το νόμο Αττικής, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, επί του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε, από χ/θ 242,079 (όρια με Ν. Μαγνησίας) έως χ/θ 121,250 (όρια με Ν. Βοιωτίας)

Από την απαγόρευση εξαιρούνται:

-Οχήματα οδικής βοήθειας.

-Βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών

-Βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης.

-Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Ελεύθερη είναι εδώ και ώρες η διέλευση από την Αττική οδό. Οι οδηγοί δεν καταβάλλουν αντίτιμο λόγω της μεγάλης φωτιάς που κατακαίει την βόρεια Αττική.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε με ανάρτηση της Αττικής Οδού στο twitter.

Ολονύχτιο θρίλερ στην Αττική

Η μεγάλη φωτιά ξεκίνησε στη Βαρυμπόμπη και πέρασε από Κρυονέρι και Δροσοπηγή, ενώ το μέτωπο έφτασε στην Εθνική οδό, στα διόδια των Αφιδνών και πέρασε στην απέναντι πλευρά, με πορεία προς το Καπανδρίτι το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Αφίδνες καίγονται σπίτια ενώ η φωτιά πέρασε και από τη Δροσοπηγή, όπου αρκετές οικίες υπέστησαν ζημιές από τις φλόγες. Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται και η Ιπποκράτειος Πολιτεία, καθώς η πύρινη λαίλαπα έφτασε στα πρώτα σπίτια της περιοχής.

Με δύο μηνύματα από το 112 οι κάτοικοι των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Πευκόφυτο και του οικισμού Ποντίων κλήθηκαν να τα εκκενώσουν.

Το πρώτο μήνυμα αναφέρει: « Αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα – Νέα Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος – Καπανδριτίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το δεύτερο μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Οικισμό Πευκόφυτου ή τον Οικισμό Ποντίων της περιοχής του Αγίου Στεφάνου εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Μήνυμα του 112 για εκκένωση της Ιπποκράτειου Πολιτείας, των περιοχών Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες

Το βράδυ της Πέμπτης στάλθηκε νέο μήνυμα του 112 σε όσους βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία να εκκενώσουν προς Ωρωπό.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία εκκενώστε τώρα προς Ωρωπό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε και σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες να εκκενώσουν τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Προς το παρόν έχουν αναφερθεί πέντε τραυματίες με εγκαύματα οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο ΚΑΤ. Ειδικότερα, τρεις εγκαυματίες από την περιοχή της Δροσοπηγής και δύο από την περιοχή του Κρυονερίου διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο.

Για δύο εθελοντές πυροσβέστες που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, κρίθηκε απαραίτητη η διασωλήνωση και η μεταφορά τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Δραματικές στιγμές στην Εύβοια: Σε εξέλιξη η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό δεκάδων πολιτών από παραλίες

Σε ασφαλή σημεία έχουν μεταφερθεί 440 πολίτες, οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι σε παραλίες στην Αγία Άννα και το Ψαροπούλι της Εύβοιας. Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες έως και αυτήν τη στιγμή ξεκίνησε η απομάκρυνση δεκάδων πολιτών από άλλες παραλίες της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από το Λιμενικό, που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, τουλάχιστον 50 άτομα έχουν επιβιβαστεί σε πλωτά μέσα και θα μεταφερθούν και αυτά σε ασφαλή σημεία, ενώ διαρκείς είναι οι περιπολίες των σκαφών του ΛΣ στις παραλίες της Εύβοιας, αφού το πύρινο μέτωπο έχει καταστήσει αδύνατη τη μετακίνηση σε οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα πολίτες να προστρέχουν σε οργανωμένες και μη παραλίες, προκειμένου να σωθούν.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, οι περισσότεροι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους και ελάχιστοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι από τους απεγκλωβισμένους πολίτες είναι μεγάλης ηλικίας, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετά παιδιά.

Εκκενώθηκαν Στροφυλιά και Κοκκινομηλιά στη Βόρεια Εύβοια

Μετά τη μάχη που δόθηκε μέχρι τις 2:30 τα ξημερώματα στην Κεραμειά οι αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν και το χωριό Στροφυλιά, ενώ όπως είναι γνωστό είχαν προγραμματίσει νωρίτερα την εκκενώσει της Αγίας Άννας. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα είδαν ότι οι άνεμοι εξωθούσαν τις φλόγες ανατολικά, ενώ συγχρόνως έδωσαν μάχη για να μπορέσουν να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα από τις Κεχριές προς την Αγία Άννα.

Την ίδια ώρα στο δυτικό μέτωπο που είναι εκείνο το οποίο καίει παρθένο δάσος ανεξέλεγκτα οι οποιεσδήποτε ζώνες δεν μπόρεσαν να αντισταθούν και ήδη ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς πήρε την απόφαση, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, και προχωρά στην εκκένωση της Κοκκινομηλιάς την ώρα που οι φλόγες είχαν μία απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το χωριό.

Δύσκολη νύχτα και στην Ηλεία

Δύο πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και ένα τρίτο μέτωπο βρίσκεται, επίσης σε εξέλιξη, στο δήμο Πύργου, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Ανεξέλεγκτο μέτωπο στη Μάνη

Συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Ανατολική Μάνη και για το λόγο αυτό δόθηκε πριν από λίγη ώρα εντολή προληπτικής εκκένωσης για τους οικισμούς Βαθύ, Σκουτάρι και Μαυροβούνι. Σύμφωνα με την ΕΡΤ εκκενώνεται άμεσα και κάμπινγκ της περιοχής, το οποίο έχει χωρητικότητα 500 ατόμων.

Πρόκειται για οικογένειες με παιδιά που καλούνται άμεσα να μεταφερθούν σε ασφαλή κοντινά σημεία. Νωρίτερα είχε ζητηθεί από τις αρχές να εκκενωθούν τα χωριά Σκαμνάκι και Καρβελάς του δήμου Ανατολικής Μάνης.