Εξηγήσεις αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά το μέλος της κυβέρνησης, θα αφορά υποχρεωτικά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022 ενώ μπορούν να ενταχθούν σε αυτό εφόσον το επιλέξουν και οι νέοι κάτω των 35 ετών.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση γίνονται γιατί αλλάζουν τα δημογραφικά στοιχεία ενώ στο νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης δεν τροποποιούνται οι εισφορές αλλά ο τρόπος που αυτές επενδύονται. «Το νέο ταμείο θα είναι δημόσιο, με δημόσια εποπτεία και εγγυήσεις και δεν θα έχει την ευελιξία που έχει η ιδιωτική ασφάλιση» είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι σε σχέση με τις επικουρικές συντάξεις που δίνονται, με το νέο σύστημα θα μπορούμε να έχουμε επικουρικές συντάξεις αυξημένες από 43% έως 68%.

Κατά τον κ. Χατζηδάκη, όταν ξεκίνησε το ισχύον διανεμητικό σύστημα 4 εργαζόμενοι τυπικά επρόκειτο να πληρώνουν τη σύνταξη ενός συνταξιούχου. Εντούτοις σήμερα η αναλογία είναι 1,7 εργαζόμενοι να πληρώνουν τη σύνταξη ενός συνταξιούχου. Επομένως, υπογραμμίζει, είναι αναγκαία η μετάβαση σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, στο οποίο κάθε εργαζόμενος θα έχει έναν προσωπικό λογαριασμό, έναν προσωπικό κουμπάρα οπού θα επενδύει τα χρήματα του. Τέλος είπε πως κάθε εργαζόμενος θα είναι σε θέση να επιλέξει από τρία διαφορετικά επενδυτικά προφίλ και κάθε 5 χρόνια θα μπορεί να αλλάζει προφίλ, εφόσον το θελήσει.