Πιέσεις προς τις τράπεζες ασκεί η κυβέρνηση προκειμένου να δώσουν ανάσες ρευστότητας στις επιχειρήσεις και να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Ο συναγερμός που έχει σημάνει στην κυβέρνηση για την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης πρόκειται να διατυπωθεί αύριο Τρίτη 29 Ιουνίου στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο Χρήστος Σταϊκούρας με τους τραπεζίτες. Ο υπουργός Οικονομικών έχει συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και εκπροσώπων από φορείς της αγοράς και Επιμελητήρια της χώρας.

Η συμμετοχή των τραπεζών στη διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη των κυβερνητικών οικονομικών στόχων. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να τονίσει τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι το οποίο και αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης και η επιβεβαίωση των ισχυρών αναπτυξιακών προβλέψεων δεν μπορούν να έρθουν από μόνα τους. Για το λόγο αυτό, στις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τις διοικήσεις των τραπεζών μεταφέρεται εδώ και καιρό η ανάγκη αύξησης των δανειοδοτήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς, παρά την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης, η πλειονότητά παραμένει εκτός. Φαίνεται πως δεν υπάρχει ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τα στοιχεία του τελευταίου κύκλου χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Οι τράπεζες, από την άλλη, φαίνεται να καταγράφουν πως από εκείνους που υπέβαλαν αίτηση χρηματοδότησης ένας μεγάλος αριθμός δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσει το δάνειο που ζητούσε βάσει των οικονομικών στοιχείων.

Πέραν της ενίσχυσης της ρευστότητας, η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει αποφασίσει να κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα και με αυτόν τον τρόπο τα δάνεια 13 δισ. ευρώ πρόκειται ενισχύσουν την ελληνική οικονομία κατά 30 δισ. ευρώ καλύπτοντας μεγάλο μέρος από το επενδυτικό κενό της τελευταίας δεκαετίας. Θα κατευθυνθούν σε μακροπρόθεσμες (6-12 έτη) ιδιωτικές επενδύσεις και έργα με στόχο πράσινη μετάβαση, ψηφιοποίηση, εξωστρέφεια, οικονομίες κλίμακας μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών και καινοτομία.

Οι δανειοδοτήσεις μέσω των τραπεζών υπολογίζεται να έχουν τελικό επιτόκιο 0,2% – 0,3% και θα αποτελούν έως το 50% της επένδυσης. Από πλευράς τραπεζών, ήδη γίνεται προετοιμασία βλέποντας πως οι επενδύσεις ικανοποιούν τα περισσότερα από τα κριτήρια του RRF, ενώ εστιάζουν και στον εντοπισμό περιπτώσεων εξαγορών και συγχωνεύσεων για τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων.