Το πράσινο φως για την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα ανάβει η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης. Στην έκθεση αναφέρεται ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις μεγάλες προκλήσεις λόγω πανδημίας, η Ελλάδα έχει επιταχύνει τους τελευταίους μήνες την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Επίσης οι θεσμοί βλέπουν επαναφορά του χρέους σε καθοδική τροχιά ως προς το ΑΕΠ από το 2021. Βραχυπρόθεσμα το χρέος προβλέπεται να αυξηθεί από 180,5% του ΑΕΠ το 2019 σε πάνω από 207% του ΑΕΠ το 2020.

Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι πως «παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις δεσμεύσεις της.

Τα άνευ προηγουμένου γεγονότα οδήγησαν σε απότομη οικονομική ύφεση και σε «πάγωμα» ορισμένων μεταρρυθμίσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, εξαιτίας της  ανάγκης αντιμετώπισης πιο άμεσων προτεραιοτήτων.

Παρ ‘όλα αυτά, οι αρχές κατάφεραν να ξαναπιάσουν το νήμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων προχωρώντας στην υλοποίησή τους τους τελευταίους μήνες».

Οι κίτρινες κάρτες για καθυστερήσεις στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης από τις πρώτες γραμμές της 7ης έκθεσης έχουν μεταφερθεί στις πίσω σελίδες της 8ης όπου αποκαλύπτεται μια ακόμα μετάθεση για το στόχο μηδενισμού του στοκ, στο τέλος του 2021 αντί για τα μέσα του επομένου έτους.

Οι θεσμοί , αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα και την επικείμενη εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στην ΑΑΔΕ αλλά και στην επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ενώ αξιολογούν θετικά το νέο χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Όπως είναι γνωστό , λόγω της πανδημίας, ο στόχος για επέκταση του συστήματος με ένταξη νέων περιοχών και η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης δεν καλύφθηκε στα μέσα του 2020 και μεταφέρθηκε για το 2021.  Το νέο χρονοδιάγραμμα ορίζει ολοκλήρωση της άσκησης τον Μάρτιο του 2021 «εγκαίρως για τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων τον Αύγουστο του 2021».

Στο μακροοικονομικό πεδίο, οι προβλέψεις της Κομισιόν ( ύφεση 9% φέτος και ανάκαμψη 5% το 2021) οι οποίες ενσωματώνονται στην έκθεση είναι ήδη ξεπερασμένες. Με δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής Θεόδωρος Σκυλακάκης έχουν προδιαγράψει ύφεση άνω του 10% φέτος, εκτίμηση η οποία θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2021 ο οποίος κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή.

Στα δημοσιονομικά, η έκθεση αποκαλύπτει το στόχο πρωτογενούς ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2021 , στο 1,1% του ΑΕΠ έναντι διαφορετικής εκτίμησης ( κυρίως λόγω μεθοδολογίας) της Κομισιόν στο 3,4% του ΑΕΠ και «καλωσορίζει» προσωρινά μέτρα τα οποία θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για το επόμενο έτος όπως για παράδειγμα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες και το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης.

Επαναβεβαιώνεται άλλωστε ότι και το 2021 δεν θα ισχύσουν δημοσιονομικοί στόχοι και κανόνες με τη γενική ρήτρα διαφυγής να παραμένει ενεργή.