Ποιοι φορολογούμενοι εξαιρούνται από το νέο καθεστώς e-αποδείξεων

Δείτε αναλυτικά - Σε διαβούλευση εντός της εβδομάδας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:00
04/11/2019
Ποιοι φορολογούμενοι εξαιρούνται από το νέο καθεστώς e-αποδείξεων
7
loading

Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία οι στρατευμένοι αλλά και οι κάτοικοι μικρών χωριών θα συνεχίσουν να εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές τους.

Δηλαδή από το 2020 και μετά δεν θα χρειαστεί να εξοφλούν ηλεκτρονικά δαπάνες που αντιστοιχούν στο 30% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα εξαιρεθούν πλήρως από τη συλλογή αποδείξεων. Θα πρέπει ένα τμήμα του εισοδήματός τους να καλύπτεται με δαπάνες που έχουν εξοφληθεί είτε με μετρητά είτε με ηλεκτρονικό χρήμα.

Το ποσοστό των απαιτούμενων αποδείξεων για τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός της εβδομάδας με την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για δημόσια διαβούλευση.

Οι κατηγορίες των φορολογούμενων που εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι οι εξής:

 • Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
 • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
 • Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
 • Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
 • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
 • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
 • Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
 • Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (από ακίνητα, τόκους καταθέσεων κ.λπ.) ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
 • Πολίτες των οποίων το ετήσιο πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το ετήσιο τεκμαρτό τους εισόδημα για το ίδιο έτος δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι περιστασιακά απασχολούμενοι.
 • Υπήκοοι τρίτων χωρών που αιτούνται ή/και λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 • Οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
 • Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
 • Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
 • Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Κυριάκος Βελόπουλος!

  Επίσης εγώ ο ίδιος μου πού τό πεζω πατριώτης? πού τά βρήκα τά λεφτά! χάχαχα! Ψηφηστε με κορόιδα! Καί μετά θα λέω καί εγώ αλλά! Καί θά σάς δουλευο όπως και ή άλλοι πολητηκη ! γιατί καί εγώ είμαι ένας από δαυτους !

 2. avatar Κυριάκος Βελόπουλος!

  Ψηφηστε Κυριάκος Βελόπουλος γιατί η μητέρα μου ήταν καθαρίστρια καί ό πατέρας μου ήταν ανθρακωρύχος! χάχανα!

 3. avatar ΟΟΟΟ

  ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΟΥ ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΤΙΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΑΝΤΕ ΒΟΥΡΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΟΤΙ ΕΧΑΣΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΩ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΕΤΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΚΡΙ ΧΕΡΙ

 4. avatar Νέα Δημοκρατία ήθελες…

  Θα το πληρώσεις ακριβά! Εκτός από τη μείωση του αφορολόγητου και τις αυξημένες στο 30% αποδείξεις που πρέπει να μαζέψεις αλλιώς έχει πρόστιμο...
  Έρχεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με ανάλογη αύξηση του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσεις.

 5. avatar Κουφιοκεφαλακηδες

  Κουφιοκεφαλακηδες.Μονο ετσι μορουν να χαρακτηρισθουν αυτοι που πανε να αυξησουν τις ηλεκτρονικες δαπανες στο 30%.Μονο οι φορολογικες εκπτωσεις θα δωσουν κινητρο στον καταναλωτη να απαιτει αποδειξη απο τα συστηματικα φοροδιαφευγοντα επαγγελματα και τα ξερουν ολοι πολυ καλα.Ειναι ολοι αυτοι που δεν διαθετουν φυσικο καταστημα οπου λιγο πολυ κοβουν ολοι αποδειξεις αλλα και οπου ειναι ευκολος ο εντοπισμος τους.Να προωθηθουν οι συναλλαγες με πλαστικο;ΝΑΙ.Αλλα με ενα ποσοστο 20%.Δεν μπορεις να ζητας 30% απο εναν ανθρωπο που δεν συμπεριλαμβανεις στις δαπανες τα δανεια του στις τραπεζες και το ενοικιο που πληρωνει οταν μαλιστα στοχος σου ειναι η μειωση των κοκκινων δανειων.Φορολογικα κινητρα και 20% των δαπανων.Θα ειναι μια ρεαλιστικη και δικαιη λυση .

  1. avatar Καλημέρα και καλή εβδομάδα,

   το ενοίκιο μετράει κανονικά...

   1. avatar To ενοίκιο δεν μετραει

    Το ενοίκιο συμφωνα με νεωτερη διευκρίνιση δεν μετραει.Επισης το ποσόν των δανείων που για πολλούς είναι μεγάλο πρέπει να μετράει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει