Πετρόπουλος για 13η σύνταξη: Στις 20 Μαΐου η πληρωμή της

«Είναι ακατάσχετη, άρα δεν υπάρχει κώλυμα στην είσπραξη»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:48
14/05/2019
Πετρόπουλος για 13η σύνταξη: Στις 20 Μαΐου η πληρωμή της
6
loading

«Στις 20 του μήνα η 13η σύνταξη θα είναι στα διατραπεζικά συστήματα πληρωμών», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Είναι ακατάσχετη η σύνταξη, άρα δεν υπάρχει κανένα κώλυμα στην είσπραξη», διευκρίνισε ο υφυπουργός και απαντώντας στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί προεκλογικών τεχνασμάτων είπε:

«Τελευταία φορά που είχαμε 13 συντάξεις ήταν το 2012. Καταργήθηκε με νόμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η 13η σύνταξη και σήμερα επανέρχεται με τον τρόπο που ορίσαμε και νομίζω είναι μία νέα εποχή, που θα βελτιώνει στο μέλλον -η παροχή αυτή όπως και άλλα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και προφανώς ενισχύουν τους καταναλωτές [...], το εισόδημα των πολιτών».

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα ψηφιστεί ομοφώνως από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, διότι δεν μπορεί κανείς να δικαιολογήσει αρνητική ψήφο».

«Αυτά τα ανακουφιστικά μέτρα με τις 120 δόσεις ανοίγουν ένα μεγάλο περιθώριο οικονομικών δυνατοτήτων σε 1.500.000 Έλληνες, εκ των οποίων περίπου 850.000 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες κι άλλοι είναι εργοδότες [..] Με τις παλιές ρυθμίσεις οφειλών, αυτοί που εντάσσονταν και ήταν να πάρουν σύνταξη με συμψηφισμό της οφειλής από τη σύνταξή τους κατέληγαν να μην παίρνουν τίποτα, δηλαδή αν κάποιος όφειλε 20.000 -μπορούσε με 20.000 να συμψηφίσει τις οφειλές που είχε σε 40 δόσεις- και έπαιρνε σύνταξη 500 ευρώ δεν του έμενε τίποτε για να ζήσει. Και είχαμε πάρα πολλά παράπονα αυτών των ανθρώπων, που δεν είχαν τίποτε να τους μένει για να ζήσουν» είπε.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις» πρόσθεσε,«ακόμη και σε αυτές που έχουν ρυθμιστεί, προβλέπουμε με νομοθετική διάταξη, η οποία θα συζητηθεί σήμερα και θα ψηφιστεί και αυτή ότι για το υπόλοιπο των δόσεων που δεν έχει εξοφληθεί μπορεί να γίνει επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής στα 10 χρόνια, στις 120 δόσεις. Έτσι αυτός που έπαιρνε σύνταξη 500 ευρώ και δεν του έμενε τίποτε, γιατί εξοφλούσε την οφειλή, θα δίνει 50 ευρώ και θα του μένουν 450 για να ζήσει».

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε ποτέ τις ιδέες του»

Σχολιάζοντας της δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ότι δε θα είχε «καμία αντίρρηση να δοκιμάσουμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας να διοικηθεί σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα» ο κ. Τάσος Πετρόπουλος είπε:

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει ποτέ τις ιδέες του και πράγματι ως προς αυτό είναι σαφής. Θέλει τη στροφή στην ιδιωτική σφαίρα των συμφερόντων, δηλαδή όλα τα κοινωνικά δικαιώματα, όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες να μεταταχθούν, να υποβαθμιστούν στο πεδίο της κερδοσκοπίας, γιατί δυστυχώς δεν μπορεί να περιμένει κανείς από ιδιωτικά συμφέροντα, όπως για παράδειγμα θέλει να μεταβιβάσει ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης σε ιδιωτικές εταιρείες, με τις οποίες δεν έχουμε τίποτε εμείς, αλλά μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους ως τρίτος πυλώνας στα ιδιωτικά συμβόλαια που πάντα έκαναν, όχι να τους εκχωρηθεί ο δημόσιος τομέας της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό σημαίνει μία μετάβαση υπερκερδών με ζημία των ασφαλισμένων».

«Ειλικρινά το εννοεί ότι τα νοσοκομεία πρέπει να περάσουν στη διαχείριση των ιδιωτικών νοσοκομείων, αυτό άλλωστε προσπαθούσε μέσα από την απαξίωση της δημόσιας υγείας να πετύχει το προηγούμενο διάστημα», εκτίμησε ο υφυπουργός.

«Η δημόσια υγεία έχει αναβαθμιστεί και είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός δε θα επιστρέψει να περάσει ούτε αυτό το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη, όπως και το σχέδιο να έχουμε επτά ημέρες εργασία την εβδομάδα, διότι δεν ήταν λάθος αυτό που είπε, το εννοούσε, άλλο αν μετά πήγε να το μαζέψει, διότι η εργασία επτά ημερών σε επιχειρήσεις που είναι διαρκούς παραγωγικής αλυσίδας ισχύει ήδη, δε χρειαζόταν να μας το πει ο κ. Μητσοτάκης. Άρα, αυτό που εννοούσε με το παράδειγμα μάλιστα που χρησιμοποίησε, ότι μια γυναίκα μπορεί να δουλεύει στο σπίτι και με τηλεργασία επτά μέρες την εβδομάδα και να κάνει και τις δουλειές της, μιλάει για τη Μαίρη Παναγιωταρά του Λουκιανού Κηλαηδόνη, όχι για τη νέα εργαζόμενη, τη σύγχρονη μητέρα, γυναίκα, την οποία θέλει σκλάβα, δούλα και είναι μια αντίληψη ξένη προς τον σκοπό που πρέπει να έχει η εργασία» ανέφερε.

«Αυτά δυστυχώς σκέφτεται και εννοεί η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τα εκφράζει, δεν είναι ο μόνος, αυτά τα μοντέλα προωθούνται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τους ομοϊδεάτες του, αρκετούς από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι η εργασία που μπορεί να δίνεται υπερωριακά και να καταβάλλεται ο μισθός μέσα σε τέσσερα χρόνια, όπως λένε στην Ουγγαρία, είναι μία σειρά από τέτοια μοντέλα εργασίας, τα οποία προωθούν οι ηγετικές πτέρυγες του φιλελευθερισμού στην Ευρώπη και θέλουν να συμβούν αυτά τα πράγματα, ξεκινώντας από την Ελλάδα και γι' αυτή την περίπτωση» κατέληξε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar PROKA

  ΜΑΣ ΛΑΔΩΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΑΙΤΕΣ.
  ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ. ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΨΗΦΟ.

 2. avatar προεκλογικό επίδομα είναι

  αχρηστερέ μισθοφόρε συντροφοφασιστάκο.

 3. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Αλήθεια τώρα, ποιος πιστεύει ότι αυτό είναι 13η σύνταξη, κοροϊδεύει η κυβέρνηση, αυτό είναι ένα μόνιμο επίδομα, ας το πει έτσι. Την ίδια στιγμή και δεν είναι κακό, εμείς λέμε και ένα ευρώ να βάλει στην τσέπη ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, καλό είναι. Το ζήτημα είναι ότι του έχει πάρει πάρα πολλά, οι μειώσεις των συντάξεων είναι τεράστιες, του κόβει το ΕΚΑΣ, το ΕΚΑΣ αν το υπολογίσουμε στο χρόνο είναι πάνω από 2.000-3.000 ευρώ και τώρα του δίνει 500 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση και στους υπόλοιπους το μισό ή το 30%. Δηλαδή, μας λέει τώρα ότι ένας συνταξιούχος με 1.000 ευρώ σύνταξη -λέω για τους υψηλούς γιατί ο μέσος όρος είναι πολύ πιο κάτω- που ζει σήμερα όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και τη γυναίκα του και την κόρη του, πιθανόν και το γιο του και το εγγόνι του, γιατί είναι πολλές οι οικογένειες που έχουν άνεργους στο σπίτι, λέει τώρα σ’ αυτόν τον άνθρωπο ότι είσαι υψηλοσυνταξιούχος και θα πάρεις ένα 30% μια φορά το χρόνο εφάπαξ, δηλαδή 300 ευρώ, του έχει κόψει τις συντάξεις, του έχει κόψει μια σειρά άλλα, όπως είναι η 13η σύνταξη που ήταν ολόκληρη για τα Χριστούγεννα και στο 50% για το Πάσχα. Αν τα προσθέσουμε όλα αυτά πόσες χιλιάδες ευρώ είναι και από αυτά βγαίνουν τα ματωμένα πλεονάσματα, που κοκορεύεται ο κ. Τσίπρας ότι «έχουμε πλεονάσματα και θα δώσουμε». Δεν ντρέπεται λίγο να το λέει, να το εκστομίζει αυτό την ώρα που έχει ματώσει ο λαός τόσα χρόνια με τις δικές του πολιτικές;
  ....
  [...]

  1. avatar @gkagkarin.blogspot.com

   Μαλλον παριστανεις τον πονηρο ξεχνωντας οτι τα δωρα Χριστουγεννων Πασχα και επιδομα αδειας κοπηκαν το 2012.Οσο για το ΕΚΑΣ εχεις δικιο αλλα κοπηκε κατ απαιτηση των δανειστων που μας φορτωσαν στη πλατη παλι το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που με τις αρπαχτες τους καταχρεωσαν την Ελλαδα.

 4. avatar Bλαχος Κωστας

  Dεν ακουο τιποτα για την Επικουρικη απο τον 10 του 2016

 5. avatar KΛΕΩΝ

  Γιατι δεν το καναν 24?
  Ετσι να μην υπαρχει καμια αμφιβολια για το τι ειναι αυτη η \'\'13η συνταξη\'\' που πληρωνεται μεσα στο Μαη...δηλαδη το 5ο μηνα!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει