13η σύνταξη: Τι ποσό θα λάβει ο κάθε συνταξιούχος και πότε θα καταβληθεί

Κατατέθηκε η σχετική τροπολογία


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18:10
13/05/2019
13η σύνταξη: Τι ποσό θα λάβει ο κάθε συνταξιούχος και πότε θα καταβληθεί
9
loading

Κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, με τίτλο «Ρύθμιση οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, τη φορολογική διοίκηση και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις», η τροπολογία για τη 13η σύνταξη.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, θεσμοθετείται ως μόνιμο μέτρο η καταβολή στους συνταξιούχους της 13ης σύνταξης, με σκοπό την ενίσχυση και την επαύξηση των εισοδημάτων των συνταξιούχων, των δικαιούχων επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Ειδικότερα, η 13η σύνταξη χορηγείται τόσο σε όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη την 1η Μαΐου κάθε έτους, όσο και σε όσους δικαιούνται την καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην ως άνω ημερομηνία. Επίσης, η 13η σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ν. 1296/1982 (Α' 128), του ν. 4093/2012 (Α' 222) και του ν. 4387/2016 (Α' 85).

Βάση υπολογισμού αποτελεί το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της, ενώ, ειδικά, στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή/και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζεται επί του αθροίσματός τους.

Περαιτέρω, ορίζεται ότι η 13η σύνταξη δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης κοινής απόφασης των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, με την οποία δύναται να αυξάνονται τα ποσοστά υπολογισμού της 13ης σύνταξης, να ανακαθορίζεται ο χρόνος καταβολής της και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Αναλυτικότερα, το ποσό της εν λόγω σύνταξης καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ, μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της, ως εξής:

α) Για ποσό έως και 500 ευρώ, σε ποσοστό 100%.

β) Για ποσό από 500,01 έως και 600 ευρώ, σε ποσοστό 70%.

γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1.000 ευρώ, σε ποσοστό 50%.

δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%.

Αν το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται με βάση το άθροισμά τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Ήταν… λάθος!

  Με τη ΝΔ και το Μητσοτάκη ξεχάστε 13η σύνταξη! Το δήλωσε ο ίδιος... Η 13η σύνταξη ήταν... λάθος!
  Μαζί με τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα, θέλει να εγκαταστήσει ένα σύστημα όπου τα μεγάλα συμφέροντα και οι πολυεθνικές θα μπορούν να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους! Ανενόχλητοι!

  1. avatar ΔΕΝ – Ήταν… λάθος!

   Υπάρχει η οικογενειακή λογιστική και η Στατιστική που σπούδασε ο γιός του Μαυραγορίτη , που λέει ότι 0 +0 = 14% . . . . να μην ξεχνιόμαστε . . . !

 2. avatar Blind Guardian

  ορε πετρόπουλε,εντάξει αφου θα μου δωσεις ενα τρακοσαρι σέυχαριστώ και θα σε ψηφισω.Για τα εκκαθαριστικα που μας υποσχεθηκες απο τα προηγουμενα Χριστούγεννα τι θα γίνει; Έρχονται τα επόμενα σιγα σιγά και ακομη δεν τα εχουν αναρτησει οι υπεροχοι,οπως τους λες,του εφκα.

  1. avatar @ Blind Guardian

   Βασικα εγω περιμενω τη Δευτερα να...αναρτησουν τα λεφτα να τα παρω και οχι τα ...εκκαθαριστικα.

 3. avatar Φιλαληθεις

  Α ρε γιαγιά δεν παίρνεις μεγάλη σύνταξη να πίνω ένα καφεδακι στην υγεία σου

 4. avatar Ένα κορόιδο συνταξιούχος τού ιδιωτικού τομέα

  Φίλε μου στην Ρωσία στην Βενεζουέλα και σε άλλα δικτατορικα - κομμουνιστικα κράτη οι συντάξεις των συντρόφων είναι 200 με 300 ευρώ. Άρα εμείς είμαστε προνομοιουχοι κατά τον λαϊκό αγωνιστή Τσιπροκιο. Τώρα αν δουλεύαμε 40 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα σαν σκυλιά και τα ακουμπαγαμε κάθε μήνα από την τσέπη μας και τον ιδιώτη εργοδότη μικρή σημασία έχει για τους συντρόφους. Τα συντροφια να είναι καλά και όλοι οι άλλοι [...].

 5. avatar Μπάρμπα Στάθης

  Ανακούφιση για μας τους χαμηλοσυνταξιούχους

 6. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Με τα σύννεφα νέας κρίσης που αχνοφαίνονται ήδη, με τους ανταγωνισμούς, τους οικονομικούς, εμπορικούς πολέμους που οπωσδήποτε επιδρούν στην όποια ανάκαμψη στην Ελλάδα.
  Επιπλέον, συνεχίζετε, είστε μάστορες σε αυτό, σας το αναγνωρίζουμε, να βαφτίζετε το κρέας-ψάρι. Όπως η τρόικα έγιναν θεσμοί και κουαρτέτο, παλιότερα. Όπως τώρα το μόνιμο επίδομα που το βαφτίσατε 13η σύνταξη!

  Αλήθεια, αυτή ήταν η 13η σύνταξη που έπαιρναν οι συνταξιούχοι;
  Θέλετε να μιλήσουμε και με αριθμούς;
  Το κονδύλι που δίνετε γι\' αυτό το επίδομα είναι 800 εκατ. ευρώ συνολικά και αντιστοιχεί στο 39% του ποσού που καταβάλλεται κάθε μήνα από τον ΕΦΚΑ για τις κύριες συντάξεις.

  Οι συνταξιούχοι με τους αγώνες τους, δεν απαίτησαν ένα κουτσουρεμένο επίδομα που κι αυτό θα δίνεται με μεγάλες διαφορές, χωρίζοντας, κατηγοριοποιώντας ανθρώπους που δούλεψαν μια ζωή ολάκερη και οι κόποι τους χάθηκαν, κλάπηκαν, ληστεύθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  ....
  Κι αυτό δανεισμένο από το ΠΑΣΟΚ, το παλιό βαθύ ΠΑΣΟΚ, το βρώμικο. Τόση κατηφόρα πια.
  Πάτε λοιπόν, στους ανθρώπους που ζουν - όχι μόνο αυτοί αλλά και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους πολλές φορές - με μια σύνταξη του αστρονομικού ποσού των 900 ευρώ μεικτά ή και 1.050 ευρώ μεικτά και πείτε τους ότι είναι ευνοούμενοι και γι\' αυτό θα πάρουν μόνο το 30%...
  [...]

 7. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Αφού γονατίσατε τον λαό μας για 4 χρόνια...

  Αφού φέρατε και τρίτο μνημόνιο...

  Αφού διατηρήσατε όλους τους εφαρμοστικούς, αντιλαϊκούς, μνημονιακούς νόμους...

  Αφού δεσμεύσατε ως το 2060 τη χώρα μας με ματωμένα υπερπλεονάσματα, μεγαλύτερα και από αυτά που σας ζητούσαν οι δανειστές...

  Τώρα καταφεύγετε προεκλογικά, για ευνόητους λόγους, στη γνωστή τακτική \"σου κλέβω 10, σου επιστρέφω 1\" και πάει λέγοντας...
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/05/blog-post_39.html

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει