Η Τουρκία σημειώνει σημαντική πρόοδο στην επιστροφή της οικονομίας της σε ένα βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει να μειώνει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και τον πληθωρισμό.

Αυτό σημειώνει σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Fitch Ratings, η οποία όμως προειδοποιεί ότι οι μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης την καθιστούν ευάλωτη σε κλυδωνισμούς από το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

Σημειώνεται, ότι η Fitch σε προηγούμενη ανάλυση έθετε ως βασικό κριτήριο για μια πιθανή αναβάθμιση την επίτευξη μιας σταδιακής προσαρμογής σε ηπιότερους ρυθμούς μετά την υπερθέρμανση της οικονομίας και τις μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες του 2011.

Πρόοδος επίσης παρατηρείται για την επιστροφή της τουρκικής οικονομίας προς τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί προς τους δηλωθέντες στόχους και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να περιορίζεται σε πιο βιώσιμα επίπεδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε BBB- από BB+.

Το ΑΕΠ της Τουρκίας θα αναπτυχθεί κατά 2,8% το 2012 και 4,5% το 2013, εκτιμά η Fitch και σημειώνει ότι η χώρα μείωσε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σε 63,5 δισ. δολ. το 12μηνο μέχρι τον Ιούνιο του 2012 από την κορυφή των 78,6 δισ. δολ. τον Οκτώβριο του 2011, επισημαίνοντας ότι αυτό περιορίζει τους κινδύνους στην πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας.

Ο οίκος ακόμα θεωρεί ότι η συρρίκνωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών θα είναι στα 60 δισ. δολ. (7,5% του ΑΕΠ) το 2012 και 59 δισ. δολ. (6,6%) το 2013.

Παρά την ισχυρή πρόοδο, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και οι ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας είναι μεγάλες, κάτι που αφήνει ευάλωτη τη χώρα σε μια ξαφνική υποχώρηση των διεθνών κεφαλαιακών εισροών για παράδειγμα, στην περίπτωση που υπάρξει σημαντική επιδείνωση της κρίσης της Ευρωζώνης, αναφέρει η Fitch.