Κάποια στιγμή μέσα στο 2020, η NASA θα στείλει το διαστημικό σκάφος Orion του προγράμματος Artemis I στη Σελήνη και μέσα του θα βρίσκονται δύο «γυναίκες».

Όχι πραγματικοί άνθρωποι, αλλά οι κούκλες Helga και Zohar, που θα κατευθυνθούν στον Άρη μετά και ακόμα πιο μακριά, φτάνοντας εκεί που ποτέ δεν έχει πάει ο άνθρωπος.

Οι δύο κούκλες θα κάθονται στις θέσεις τους έχοντας μια σημαντική δουλειά: να απορροφήσουν όλη την ακτινοβολία του Διαστήματος ώστε να μετρηθεί η αποδοτικότητα των νέων στολών στην προστασία των οργάνων και των ιστών του σώματος.

Οι κούκλες αποτελούνται από 38 «φέτες» πλαστικού που ομοιάζουν στα διαφορετικά επίπεδα πυκνότητας του ιστού, των οστών και των οργάνων του γυναικείου σώματος.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, θα φέρουν επίσης και 5.600 αισθητήρες ώστε να μετρηθούν επακριβώς τα επίπεδα ακτινοβολίας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες στο μέλλον.

Τα ειδικά γιλέκα AstroRad είναι μια δημιουργία της ισραηλινο-αμερικανικής StemRad και, σύμφωνα με τις γήινες δοκιμές τουλάχιστον, είναι ικανά να προστατεύσουν τους αστροναύτες από την κοσμική ακτινοβολία.

Όπως ανακοινώθηκε προσφάτως, η Zohar θα είναι η τυχερή κούκλα που θα φορά το γιλέκο, ενώ η Helga θα αντιμετωπίσει απροστάτευτη την κοσμική ακτινοβολία…