Το γεγονός ότι οι χολιγουντιανές ταινίες βρίθουν από κλισέ και επαναλαμβανόμενα μοτίβα, είναι κοινός τόπος. Αν τα υπόλοιπα στοιχεία της ταινίας βέβαια είναι ικανοποιητικά, κανείς δεν πρόκειται να σταθεί στα κλισέ.

Αντίθετα, σε κάτω του μετρίου φιλμ, οι σκηνές που όλοι είναι βέβαιοι για το τι θα συμβεί, κάνουν ακόμη πιο βαρετή την παρακολούθηση.

Διαβάστε τα 10 κλισέ που δεν λείπουν από τις περισσότερες ταινίες του Χόλιγουντ…



Όλοι γνωρίζουν πώς να χακάρουν υπολογιστές:
Τα πιο προηγμένα συστήματα ασφαλείας των ηλεκτρονικών υπολογιστών, δεν έχουν σταθεί ικανά να σταματήσουν οποιοδήποτε κινηματογραφικό ήρωα θέλει να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητα αρχεία…

Ενδεικτικές ταινίες: Enemy of the State, Mission Impossible



Ο κρυφός εκτελεστής:
Ο κακός έχει στριμώξει τον πρωταγωνιστή και έχει στρέψει το όπλο πάνω του. Ο ήρωας συνήθως κλείνει τα μάτια και ετοιμάζεται να πεθάνει. Ακούγεται ήχος εκπυρσοκρότησης και… ο κακός πέφτει νεκρός! Η κάμερα γυρνάει και βλέπουμε έναν άσχετο να κρατάει το όπλο…

Ενδεικτικές ταινίες: Πολύ σκληρός για να πεθάνει, Ημέρα ανεξαρτησίας, Reservoir Dogs



Οι κακοί δεν πεθαίνουν ποτέ, μα ποτέ, με την πρώτη:
Θα έχει δεχτεί καταιγισμό από σφαίρες, θα έχει καεί ζωντανός, θα τον έχουν κατασπαράξει τα ζώα. Όμως, αυτός για κάποιο άγνωστο λόγο, πάντα επιζεί. Μάλιστα, έχει την τάση να «ξαναζωντανεύει», όταν ο ήρωας έχει πλέον χαλαρώσει και συνήθως του έχει γυρίσει την πλάτη!

Ενδεικτικές ταινίες: Halloween, Matrix, Εξολοθρευτής




Οι πρωταγωνιστές είναι πάντα στην «τρίχα»:
Αυτό που παλαιότερα βλέπαμε κυρίως στους γυναικείους ρόλους (για παράδειγμα να σηκώνονται από το κρεβάτι με μαλλιά από κομμωτήριο και βάψιμο για βραδινή έξοδο), πλέον επικρατεί και στους ανδρικούς. Δεν έχει σημασία αν πριν από λίγα λεπτά αντάλλασσε γροθιές με μπράβους. Στην επόμενη σκηνή δείχνει σαν να μη συνέβη τίποτα.

Ενδεικτικές ταινίες: Predator, Casino Royale

Αυτόματες πόρτες: Κάθε περιπέτεια που σέβεται τον εαυτό της, θα έχει τουλάχιστον μία σκηνή, όπου ο ήρωας θα πρέπει να προλάβει να περάσει από μια πόρτα ενώ αυτή κλείνει.

Ενδεικτικές ταινίες: Οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού, Terminator 3



Στις δύσκολες στιγμές, το αυτοκίνητο δεν πρόκειται να ξεκινήσει:
Τι και αν η τεχνολογία έχει κάνει τα αυτοκίνητα, από τις πλέον αξιόπιστες μηχανές οικιακής χρήσης; Στις ταινίες, όταν πρέπει να το σανιδώσεις, μπορείς να είσαι εκ των προτέρων σίγουρος ότι αποκλείεται να πάρει μπρος.

Ενδεικτικές ταινίες: 28 ημέρες αργότερα, τα παιδιά των ανθρώπων

Οι σφαίρες τελειώνουν τη χειρότερη στιγμή: Όταν έρθει η στιγμή που ο εχθρός είναι στον στόχο σου και το μόνο που έχει να κάνεις είναι να πυροβολήσεις, το όπλο πιθανότατα θα έχει ξεμείνει από σφαίρες. Κάτι που έχει συνήθως την τάση να συμβαίνει με τον πρωταγωνιστή στο στόχαστρο, ώστε τελικά να γλυτώνει το (λέμε τώρα) βέβαιο θάνατο.

Ενδεικτικές ταινίες: Desperado, Mr & Mrs Smith

Οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται: Το καλύτερο που έχεις να κάνεις όταν χωρίζεις και θέλεις να τα ξαναβρείς, είναι να βάλεις να απαγάγουν το (τέως) έτερον ήμισυ. Κάτι που όπως μας έχουν δείξει σε αμέτρητες ταινίες, έχει σαν αποτέλεσμα όχι απλά το ζευγάρι να επανενώνεται αλλά και μυστηριωδώς να ξεχνάει όλες τις αιτίες που το εξώθησαν σε χωρισμό…

Ενδεικτικές ταινίες: Die Hard, Running Scared



Οι μπράβοι των κακών δεν ξέρουν σημάδι:
Ποια ήταν η τελευταία ταινία που είδαμε τους βοηθούς των αντιπάλων του ήρωα, να τον πετυχαίνουν;

Ενδεικτικές ταινίες: Σχεδόν όλες οι ταινίες δράσης