Τα βραβεία Oscar θεωρούνται από πολλούς η εκδήλωση της χρονιάς και όλες οι διάσημες προσωπικότητες του Hollywood περιμένουν πως και πως για την μεγάλη αυτή βραδιά.

Το βραβείο Oscar θεωρείται η μεγαλύτερη τιμή στον χώρο της υποκριτικής και ο ανταγωνισμός για την απόκτηση του είναι μεγάλος. Φέτος, οι ταινίες που πήραν τις περισσότερες υποψηφιότητες ήταν δυο, το «Hugo» και το «The Artist».

Κάθε χρόνο όμως υπάρχουν εκπλήξεις όσον αφορά τις υποψηφιότητες και η φετινή χρονιά δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Για να δούμε λοιπόν ποιες υποψηφιότητες μας προκάλεσαν έκπληξη και ποιοι έμειναν στην απέξω…

Έκπληξη προκαλεί η υποψηφιότητα του Gary Oldman για την ταινία «Tinker Tailor Soldier Spy», η οποία είχε αποσπάσει αρνητικές κριτικές όταν κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο. Ο ηθοποιός δεν είχε προταθεί ούτε για Χρυσή Σφαίρα ούτε από το Screen Actors Guild (SAG).

Ο Leonardo di Caprio προτάθηκε και για Χρυσή Σφαίρα και για SAG για τον ρόλο του στη ταινία J. Edgar. Δεν είναι όμως υποψήφιος για βραβείο Oscar αν και έχει προταθεί τέσσερις φορές στο παρελθόν.

Η ταινία «Τhe girl with the dragon tattoo» έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές, όμως δεν είχε την ανταπόκριση που περίμεναν όλοι. Οι υπεύθυνοι όμως των βραβείων θεώρησαν ότι αξίζει την υποψηφιότητα η Rooney Mara.

Η Tilda Swinton, ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα του Hollywood, κέρδισε το Oscar το 2007 για τον ρόλο της στην ταινία «Michael Clayton». Φέτος δεν είναι η χρονιά της καθώς δεν είναι υποψήφια, παρά το γεγονός ότι ήταν υποψήφια και για Χρυσή Σφαίρα και SAG.

Τα μέλη της επιτροπής των βραβείων Oscar δεν συνηθίζουν να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε κωμικούς ρόλους και ηθοποιούς. Για το λόγο αυτό προκάλεσε εντύπωση η υποψηφιότητα της Melissa McCarthy για τον ρόλο της στην ταινία «Bridesmaids».

Στα μέλη της επιτροπής αρέσουν πολύ οι ρόλοι, οι οποίοι αναγκάζουν τους ηθοποιούς να μεταμορφωθούν και να υποδυθούν χαρακτήρες που δεν συμβαδίζουν με την προσωπικότητα τους. Έκπληξη λοιπόν προκάλεσε η απουσία του Albert Brooks για τον ρόλο τους ως γκάνγκστερ στην ταινία «Drive».

Οι κριτικοί είχαν δηλώσει για την ταινία «Extremely Loud and Incredibly Close» ότι ο Stephen Daldry υπερέβαλλε όσον αφορά την σκηνοθεσία. Έκπληξη προκάλεσε λοιπόν η υποψηφιότητα της ταινίας για το βραβείο Oscar.

Ο Steven Spielberg κάθε φορά που είναι υποψήφιος, συνήθως σαρώνει τα βραβεία. Η μη υποψηφιότητα του για την ταινία «The adventures of Tintin» συζητήθηκε ιδιαίτερα.