Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί και αυτό: «Ο Νονός» εκθρονίστηκε από την πρώτη θέση του έγκριτου IMDb ως η ταινία με την υψηλότερη βαθμολογία και μάλιστα από ένα ινδικό δικαστικό δράμα του Μπόλιγουντ.

«O Νονός» (1972) με τον Μάρλον Μπράντο είχε 9,2 στα 10 στην βαθμολογία της πλατφόρμας αλλά το «Jai Bhim» του 2021 με διάρκεια 2 ώρες και 44 λεπτά κατέχει πλέον την πρώτη θέση με βαθμολογία 9,6 στα 10, αναφέρει το ΝΜΕ.

Η ταινία, σε σκηνοθεσία Τι Τζέι Γκαναβέλ [TJ Ganavel] και με τον κορυφαίο Ινδό σταρ, Σαραβανάν Σιβακουμάρ [Saravanan Sivakumar], γνωστό και ως Σουρίγια [Suriya], κυκλοφόρησε στις 2 Νοεμβρίου στο Amazon Prime Video σε διάφορες ινδικές διαλέκτους.

Βασίζεται σε αληθινή ιστορία και σύμφωνα με το σενάριο μια έγκυος γυναίκα από μια πρωτόγονη φυλετική κοινότητα, αναζητά απεγνωσμένα από την αστυνομία τον σύζυγό της, ο οποίος αγνοείται. Ένας συνήγορος του Ανώτατου Δικαστηρίου ξεσηκώνεται για να βρει τον σύζυγό της και να αναζητήσει δικαιοσύνη για το ζευγάρι.

Προβλήματα για τον πρωταγωνιστή της ταινίας

Παρά την επιτυχία της ωστόσο, η ταινία έχει προκαλέσει αντιδράσεις με τον πρωταγωνιστή της να λαμβάνει ακόμα και αστυνομική προστασία στο σπίτι του μετά από απειλές, που δέχτηκε.

Ο σάλος προκλήθηκε από μια επίμαχη σκηνή της ταινίας στην οποία ένας αστυνομικός χαστουκίζει έναν άλλο χαρακτήρα επειδή μίλησε ινδικά αντί για την διάλεκτο των Ταμίλ.

Η κίνηση αυτή έκανε πολλούς θεατές να χαρακτηρίσουν την ταινία στα social media ως «αντι-χίντι», δηλαδή ότι αντίκειται των αρχών της ινδικής κουλτούρας. Η ταινία έχει επίσης κατηγορηθεί ότι αμαύρωσε την κοινότητα Βανιγιάρ [Vanniyar], η οποία βρίσκεται στα βόρεια της ινδικής πολιτείας Ταμίλ Ναντού.

Οι κατηγορίες είχαν ως αποτέλεσμα να επιδοθούν στους Amazon, Σιβακουμαρ και Γκαναβέλ εξώδικα για τα «αντι-ινδικά μηνύματα της ταινίας».

Η ταινία έχει επίσης καλύτερη βαθμολογία και από άλλες κλασικές ταινίες όπως «Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουόρθ» του 1994  (9,3 στα 10),  «Σκοτεινός Ιππότης» του 2008 με βαθμολογία 9 στα 10 και «Οι 12 ένορκοι» του 1957, που επίσης έχουν βαθμολογία 9 στα 10 στο IMDb.

Ο «Νονός» βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Μάριο Πούζο. Σκηνοθέτης ήταν ο Φράνσις Φορντ Κόπολα και πρωταγωνιστές τον Μάρλο Μπράντο και τον Αλ Πατσίνο. Η ταινία θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Από την ταινία επίσης έχει μείνει η φράση που είχε πει ο Δον «I’m going to make him an offer he can’t refuse» (Θα του κάνω μια προσφορά την οποία δε μπορεί να αρνηθεί), η οποία και ψηφίστηκε ως η δεύτερη πιο αξιομνημόνευτη φράση στην ιστορία του κινηματογράφου.

Το 1990 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.