Ο δήμος της Βαρκελώνης αποφάσισε να τιμωρεί με πρόστιμο ως και 600 ευρώ όποιον διοργανώνει ή συμμετέχει σε υπαίθριο πάρτι με αλκοόλ, είτε σε δρόμους είτε σε πλατείες. Η προσπάθεια θ’ αρχίσει από αυτό το σαββατοκύριακο (13 και 14/8).

Αυτή η μορφή διασκέδασης διαδόθηκε ιδίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας αρχικά λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά δύο χρόνια μετά την πρώτη τους… εμφάνιση, παραμένουν της μόδας λόγω της ακρίβειας. Βγαίνει πιο φθηνά να πάρουν ποτά από σούπερ μαρκετ ή κάβες από ότι να τα αγοράσουν σ’ ένα νυχτερινό κέντρο.

Με τους τουρίστες να έχουν κατακλύσει την πόλη και τους κατοίκους να διαμαρτύρονται (και για τις τιμές στα μαγαζιά) τα «botellones» διατηρούν την… αίγλη τους. Βέβαια, όχι όπως πριν από μερικούς μήνες που μπορεί να συμμετείχαν σε τέτοια υπαίθρια πάρτι μέχρι και 40.000 άνθρωποι. Όπως και το περασμένο καλοκαίρι σ’ αυτά τα πάρτι ενσωματώνονται και οι τουρίστες.

Το πρόβλημα για τις αρχές της πόλης παραμένει το πώς θα εφαρμόσουν αποτελεσματικά το νέο μέτρο αφού στο παρελθόν δεν είχε μεγάλη επιτυχία ούτε και απέτρεπε τους νεαρούς από το να συγκεντρώνονται και να διασκεδάζουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες – κάτι που πολλές φορές οδηγούσε σε επεισόδια ή σε συμπεριφορές που χαλούσαν την εικόνα της πόλης, με ανθρώπους να ξερνούν σε εισόδους σπιτιών και όχι μόνο.

Ως τώρα, τα πρόστιμα κυμαίνονταν από 60-100 ευρώ, τα οποία εάν πληρώνονταν εντός 30 ημερών μειώνονταν κατά 75%. Όπως εξήγησε ο Πέδρο Βελάσκεθ, αρχηγός της αστυνομίας της Βαρκελώνης από τις 2 μέχρι και τις 8 του τρέχοντος μήνα 747 άτομα έλαβαν πρόστιμα έως και 100 ευρώ επειδή έπιναν αλκοόλ στο δρόμο.

Πλέον, τα υψηλότερα πρόστιμα θα επιβάλλονται για πρόκληση αναταραχής ή αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Τα πρόστιμα έρχονται στο πλαίσιο νόμου που ψήφισε η προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας, ο οποίος σύμφωνα με τους επικριτές περιορίζει σοβαρά την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία των μεγάλων συγκεντρώσεων. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η έγκαιρη πληρωμή των προστίμων τα μειώνει μόνο κατά 50%.

«Τα πρόστιμα των 600 ευρώ είναι για πρόκληση σοβαρής αναστάτωσης στην καθημερινή ζωή των πολιτών», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο δημοτικός σύμβουλος, Άλμπερτ Μπατλέ.