Visa και Mastercard ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι θα αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Mastercard δήλωσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τον πρωτοφανή χαρακτήρα της τρέχουσας σύγκρουσης και το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον», αποφάσισε «να αναστείλει τις υπηρεσίες του δικτύου μας στη Ρωσία».

Διευκρίνισε ότι οι κάρτες που εκδίδονται από ρωσικές τράπεζες δεν θα υποστηρίζονται πλέον από το δίκτυό της και ότι οποιαδήποτε κάρτα εκδίδεται εκτός της χώρας δεν θα λειτουργεί σε ρωσικά καταστήματα ή ΑΤΜ.

«Δεν παίρνουμε αυτή την απόφαση ελαφρά τη καρδία», ανέφερε η Mastercard σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι προχώρησε στην κίνηση αυτή μετά από συζητήσεις με πελάτες, συνεργάτες και κυβερνήσεις.

Η Visa από την πλευρά της, δήλωσε ότι «με άμεση ισχύ» θα «συνεργαστεί με τους πελάτες και τους συνεργάτες της εντός Ρωσίας για την παύση όλων των συναλλαγών Visa τις επόμενες ημέρες».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να δράσουμε μετά την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα απαράδεκτα γεγονότα των οποίων γίναμε μάρτυρες”, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Visa Αλ Κέλι.

«Αυτός ο πόλεμος και η συνεχιζόμενη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα απαιτούν να ανταποκριθούμε σύμφωνα με τις αξίες μας», πρόσθεσε ο Κέλι.