Λίγο πριν από τις εκλογές της Κυριακής στη Γερμανία το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) παραμένει πρώτο στις προτιμήσεις των εκλογέων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Allensbach για λογαριασμό της Frankfurter Allgemeine Zeitung, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διαφορά του SPD με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχει πλέον συρρικνωθεί στη μία μονάδα.

Το SPD χάνει μία μονάδα και βρίσκεται στο 26%, ενώ CDU/CSU κερδίζουν 0,5 και φθάνουν στο 25%. Οι Πράσινοι κερδίζουν επίσης μισή μονάδα και ανεβαίνουν στο 16% και ακολουθούν το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 10,5% (+0,5), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10% (-1) και η Αριστερά με 5% (-1).

Προβάδισμα στο SPD δίνει και δεύτερη δημοσκόπηση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό των δικτύων RTL και ntv και δημοσιεύτηκε σήμερα (24/9), το SPD παραμένει στο 25%, όπως στις αρχές της εβδομάδας, ενώ Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU / CSU) παραμένουν στο 22%.

Οι Πράσινοι (Die Gruenen) με 17% και η Αριστερά με 6% διατηρούν τα ίδια ποσοστά με την δημοσκόπηση των δύο δικτύων η οποία δημοσιεύτηκε στις αρχές της εβδομάδας. Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) κερδίζει μία ποσοστιαία μονάδα και φτάνει στο 12%. Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) χάνει μια ποσοστιαία μονάδα και πέφτει στο 10%.

Όσον αφορά στην προτίμηση καγκελαρίου, ο υποψήφιος του SPD Όλαφ Σολτς και ο υποψήφιος καγκελάριος Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU / CSU) Άρμιν Λάσετ χάνουν από μια μονάδα έκαστος σε σύγκριση με την δημοσκόπηση των αρχών της εβδομάδας.

Έτσι ο Σολτς θα εξελέγετο καγκελάριος με ποσοστό 28% στην θεωρητική περίπτωση απευθείας εκλογής καγκελαρίου, ο δε Άρμιν Λάσετ θα ελάμβανε 13%. Η Αναλένα Μπέρμποκ, η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων, θα ελάμβανε 16%.

Το SPD κατηγορεί το CDU/CSU για απρεπή προεκλογική εκστρατεία

Για απρεπή προεκλογική εκστρατεία κατηγόρησε τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) στην τελευταία συγκέντρωση του κόμματός του δύο ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Λαρς Κλίνγκμπαϊλ. Αγωνιζόμαστε για κάθε μία ψήφο μέχρι την Κυριακή, τόνισε.

«Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) στερούνται πολιτικού περιεχομένου. Το μόνο που έχουν βρει (για να μας αντιμετωπίσουν) είναι η λάσπη. Και ρίχνουν αυτή τη λάσπη εδώ και εβδομάδες τώρα. Αυτή είναι η πιο απρεπής προεκλογική εκστρατεία που έχω δει ποτέ από τους συντηρητικούς. Το κάνουν αυτό επειδή φοβούνται μην χάσουν την εξουσία στη χώρα», δήλωσε σήμερα στην τελευταία συγκέντρωση των Σοσιαλδημοκρατών στην Κολωνία.

«Ο υποψήφιος καγκελάριος Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών Άρμιν Λάσετ πίστευε ότι θα μπορούσε να πάει στην καγκελαρία με μια κλινάμαξα. Αυτό ήταν το σχέδιό τους. Δεν ήθελαν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία, αλλά οι πολίτες δεν συμμετείχαν», πρόσθεσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

«Το SPD θα συνεχίσει να αγωνίζεται για κάθε μία ψήφο μέχρι την ημέρα των εκλογών» τόνισε.