Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διέταξε σήμερα την κατεδάφιση των σπιτιών των δραστών «τρομοκρατικών» επιθέσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ανέφερε σήμερα ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η απόφαση αυτή, την οποία πρέπει να εγκρίνει το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης, ελήφθη χθες Πέμπτη βράδυ στη διάρκεια των διαβουλεύσεων που είχε ο Νετανιάχου με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Πάντως η απόφαση δεν ισχύει για τα σπίτια των δραστών των τριών επιθέσεων των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Σε δύο από αυτές Παλαιστίνιοι οδηγοί έριξαν τα αυτοκίνητά τους εναντίον πεζών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, ενώ στην τρίτη ένας Παλαιστίνιος αποπειράθηκε να δολοφονήσει μια προσωπικότητα της υπερθνικιστικής εβραϊκής δεξιάς που διεκδικεί για τους εβραίους το δικαίωμα να προσεύχονται στην Πλατεία των Τεμενών.

Όλοι οι δράστες των επιθέσεων αυτών σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι κατεδαφίσεις αυτές οξύνουν ακόμη περισσότερο τα πνεύματα, την ώρα που η κατάσταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι ήδη ιδιαίτερα τεταμένη.

Η τελευταία τιμωρητική κατεδάφιση σπιτιού στην περιοχή είχε γίνει τον Απρίλιο του 2009 — επρόκειτο για το σπίτι ενός Παλαιστίνιου που είχε σκοτώσει τρεις Ισραηλινούς με έναν εκσκαφέα.

Στο μεταξύ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν και σήμερα με Ισραηλινούς αστυνομικούς ρίχνοντάς τους πέτρες και βόμβες μολότοφ κοντά σε έναν καταυλισμό προσφύγων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία είχε τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ενόψει της προσευχής της Παρασκευής.

Περισσότεροι από 1.300 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί για προληπτικούς λόγους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την Παλιά Πόλη, επεσήμανε η εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η Παλιά Πόλη και τα περίχωρά της ήταν ήρεμα, όμως βίαια επεισόδια ξέσπασαν πιο βόρεια μετά την προσευχή.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι από τον καταυλισμό προσφύγων Σουάφατ έριξαν και πάλι πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με πλαστικές σφαίρες, βομβίδες κρότου και δακρυγόνα σε ένα σημείο κοντά στο Τείχος που έχει ανεγερθεί για να προστατεύει το Ισραήλ από επιθέσεις από τη Δυτική Όχθη.

Ο καταυλισμός Σουάφατ, στον οποίο ζουν φτωχοί Παλαιστίνιοι τους οποίους χωρίζει από την Ιερουσαλήμ το Τείχος αυτό, είναι μια από τις περιοχές της πόλης που πλήττεται περισσότερο από τα βίαια επεισόδια που έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες.