Απόρρητα έγγραφα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σχετικά με τα σχέδια στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Αρμενίας έφερε στο φως σε άρθρο του ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζγκιούρτ στην ιστοσελίδα nordicmonitor.com.

Σύμφωνα με αυτά, η Τουρκία σχεδίασε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Αρμενίας, με την κωδική ονομασία ALTAY. Σε απόρρητο σημείωμα που αναφέρει ότι λείπουν σελίδες από διαβαθμισμένα έγγραφα περιγράφεται λεπτομερώς το σχέδιο δράσης, σύμφωνα με το news.gr.

Το εσωτερικό σημείωμα, το οποίο υποβλήθηκε στο Γενικό Επιτελείο και το αντίγραφο του οποίου αποκτήθηκε από τη Nordic Monitor, δήλωσε ότι το σχέδιο εξακολουθούσε να ισχύει.

Σύμφωνα με το υπόμνημα της 23ης Μαΐου 2016 που υποβλήθηκε στο Γενικό Επιτελείο από τη Διεύθυνση Επιχειρήσεων, ορισμένες από τις σελίδες που περιλάμβαναν επιχειρήσεις πλήγματος εναντίον της Αρμενίας, που ονομάζονταν OĞUZTÜRK Hava Harekât Planι, εξαφανίστηκαν.

Η ανακάλυψη έγινε κατά την αναθεώρηση των σχεδίων στο Γραφείο Ελεγχόμενων Εγγράφων από την 4η Γενική Αεροπορική Διοίκηση στη Αεροπορική Βάση του Ακιντζί στην Άγκυρα. Για την απώλεια διατάχθηκε ΕΔΕ.

Σύμφωνα με το σύντομο σημείωμα που συνέταξαν οι επιθεωρητές για να ενημερώσουν το Γενικό Επιτελείο, το μυστικό σχέδιο ολοκληρώθηκε στις 13 Ιουλίου 2001. Πρόκειται δηλαδή για σχέδιο που εκπονήθηκε στην προ Ερντογάν εποχή και σύμφωνα με τον Μποζγκιούρτ συνεχίζει να ισχύει.

Ετοιμάστηκε από την 2η Τακτική Αεροπορική Διοίκηση ως μέρος του σχεδίου αεροπορικής επίθεσης OĞUZTÜRK της τουρκικής αεροπορίας, συμπληρωματικά με το σχέδιο επίθεσης την κωδική ονομασία «ALTAY» κατά της Αρμενίας.

Το σημείωμα τόνιζε πως το σχέδιο εξακολουθούσε να ισχύει και πως η απώλεια των σελίδων δεν θα είχε αρνητική επίπτωση στο σχέδιο «ALTAY» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι σελίδες που λείπουν, αναφέρει ο Μποζγκιουρτ, περιελάμβαναν τα ακόλουθα στοιχεία:

Το δεύτερο μέρος του πίνακα που έδειξε ποιες στρατιωτικές μονάδες θα τεθούν υπό τη διοίκηση της 2ης Αεροπορικής Διοίκησης.

Η τελευταία σελίδα του στρατιωτικού σχεδίου δράσης στο συνημμένο «EK-Ç» που ήταν μέρος της αεροπορικής επιχείρησης OĞUZTÜRK με τις υπογραφές έγκρισης

Τρεις συνημμένες σελίδες σημειωμένες ως «EK-U» που έδινε λεπτομέρειες των επιχειρησιακών εντολών στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης στρατιωτικών μέτρων και δραστηριοτήτων.

Φαίνεται ότι το σχέδιο ALTAY ήταν ένα γενικό σχέδιο δράσης που καταρτίστηκε από το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ότι κάθε κλάδος είχε το δικό της επιχειρησιακό κομμάτι βάσει της οδηγίας.

Το σημείωμα δεν αναφέρει λεπτομέρειες ούτε του σχεδίου «ΑLTAY» που φαίνεται να είναι ένα γενικό στρατιωτικό σχέδιο για την Αρμενία, ούτε του αεροπορικού κομματιού του «OĞUZTÜRK».

Δεν αναφέρει επίσης πώς χάθηκαν οι σελίδες που λείπουν.

Η αποκάλυψη αυτή σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες κάνουν κύκλους στην Αθήνα να ανησυχούν πως η Αρμενία θα είναι ο επόμενος στόχος της Τουρκίας στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Συνθηκών στην περιοχή, μετά τη Συρία.