Τέσσερα δώρα θα έφερνε ο Άγιος Βασίλης στην Ιταλία, εάν οι ηγέτες της Ευρώπης του το ζητούσαν, σύμφωνα με τους Financial Times.

Πρώτον, μια κυβέρνηση μετά τις εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου που θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του απερχόμενου Μάριο Μόντι.

Δεύτερον, τη συνέχιση της ανάμιξης του Μόντι στην πολιτική, είτε ως πρωθυπουργού είτε ως υπουργού Οικονομικών, προέδρου της χώρας ή σε κάποιο άλλο σημαντικό αξίωμα.

Τρίτον, την απουσία κοινωνικής αναταραχής σε αντίδραση για τα μέτρα λιτότητας που ακολουθούνται και την ύφεση που συνεπάγεται.

Τέταρτον, την απαλλαγή της χώρας από αυτό το περίεργο ελατήριο που προκαλεί συνεχώς την είσοδο και την έξοδο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την πολιτική.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε μεγάλο βαθμό, τα τρία τελευταία δώρα είναι πιθανό να παραδοθούν στην Ιταλία. Το πραγματικό ερωτηματικό, όμως, αφορά το πρώτο.

Οι προοπτικές των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία συνδέονται κατά ένα μέρος με το αποτέλεσμα των εκλογών και κατά ένα άλλο μέρος με τις γενικότερες εξελίξεις στην Ευρώπη και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, στο στρατόπεδο της παραδοσιακής και της λαϊκιστικής Δεξιάς, οι δυνάμεις του Μπερλουσκόνι, της Λέγκας του Βορρά και του Μπέπε Γκρίλο υπολογίζονται γύρω στο 40% των ψήφων. Κανείς από αυτούς δεν συμφωνεί με την πολιτική της τεχνοκρατικής κυβέρνησης του Μόντι.

Στο στρατόπεδο της Αριστεράς, το Δημοκρατικό Κόμμα με 33-37% και το κόμμα Αριστερά-Οικολογία-Ελευθερία με 5% αθροίζουν κι αυτοί 40%. Γύρω στο 10% των ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστοι.

Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, μένει ένα 10% για τα κόμματα του φιλομεταρρυθμιστικού κέντρου που είναι οι φυσικοί σύμμαχοι του Μόντι. Είναι αλήθεια ότι αν ο τελευταίος ενώσει τις δυνάμεις του με αυτά τα κόμματα, το ποσοστό τους θα μπορούσε να φτάσει και το 20%. Γεγονός παραμένει, όμως, ότι οι κεντρώοι ούτε θα πλησιάσουν την πρώτη θέση ούτε θα εξασφαλίσουν αρκετές ψήφους ώστε να καταστούν ο βασικός εταίρος μιας κυβέρνησης της κεντροαριστεράς.