Το δεύτερο ντιμπέιτ για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το βράδυ της Τρίτης συζητήθηκε πολύ περισσότερο από το πρώτο στις 3 Οκτωβρίου: δώδεκα ερωτήσεις που τέθηκαν από το κοινό, δύο υποψήφιοι τους οποίους τίποτε δεν έδειχνε ότι μπορεί να σταματήσει και μια αποφασιστική συντονίστρια.

Από τα πρώτα λεπτά της τηλεμαχίας στο πανεπιστήμιο Χόφστρα στο Λονγκ Άιλαντ, κοντά στη Νέα Υόρκη, ο τόνος είχε δοθεί.

Ο πρόεδρος Ομπάμα πέρασε αμέσως στην επίθεση, καθώς χρειαζόταν οπωσδήποτε μια πειστική επικοινωνιακή νίκη ώστε να σβήσει από τη μνήμη των ψηφοφόρων η εντύπωση από την υποτονική του εμφάνιση στην πρώτη τηλεμαχία στο Ντένβερ.

Κατηγόρησε τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του ότι «δεν λέει την αλήθεια» Και όταν ο Μιτ Ρόμνεϊ αναφέρθηκε στο «πρόγραμμά του των πέντε σημείων» για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία 12 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, ο Ομπάμα απάντησε ότι το πρόγραμμα Ρόμνεϊ ορίζεται μόνο από ένα σημείο: «τη διασφάλιση ότι οι πιο πλούσιοι θα μπορούν να έχουν διαφορετικούς κανόνες παιχνιδιού».

Ο δημοκρατικός πρόεδρος, δυναμικός, αποφασιστικός, έκανε τα πάντα για να πείσει τους 82 αναποφάσιστους εκλογείς που αποτελούσαν το κοινό στην αίθουσα και κατ’ επέκταση τους δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς που παρακολουθούσαν το ντιμπέιτ στην τηλεόραση, αυτούς που θα αποφασίσουν αν θα τού δώσουν μια ακόμη τετραετή θητεία στο Λευκό Οίκο την 6η Νοεμβρίου, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ο Ομπάμα μερικές φορές έκανε το κοινό να χαμογελάσει, αλλά με μεγάλη σοβαρότητα μίλησε για τα φέρετρα που δέχτηκε στις ΗΠΑ μετά την επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου της Βεγγάζης στη Λιβύη.

Επί 95 λεπτά διαξιφίστηκε με τον αντίπαλό του για όλα τα θέματα, από την ενέργεια, τη δημοσιονομική πολιτική, τις γυναίκες, τη μετανάστευση, την εξωτερική του πολιτική. Δεν δίστασε να διακόψει τον αντίπαλό του αρκετές φορές ή να τού προσάψει ότι είναι ακόμη πιο δεξιός και από τον ιδιαίτερα αντιδημοφιλή Τζορτζ Μπους τον νεότερο στα κοινωνικά θέματα.

Το κοινό αποτελούσαν αναποφάσιστοι ψηφοφόροι που έθεταν τις ερωτήσεις τους, οι οποίες είχαν επιλεγεί εκ των προτέρων από τη συντονίστρια: ένας φοιτητής, μια νέα γυναίκα που υπογράμμιζε τις ατελείωτες ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, μια μετανάστρια και ένας ψηφοφόρος απογοητευμένος από τον Ομπάμα.

Μετά την πρώτη τηλεμαχία που επέτρεψε στον Ρόμνεϊ να αυξήσει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις και να φθάσει αυτά του προέδρου Ομπάμα, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, ευρηματικός, συνέχισε να διαξιφίζεται, παίζοντας με τους αριθμούς και διακόπτοντας σε κάθε ευκαιρία τον πρόεδρο.

Η63χρονο συντονίστρια και δημοσιογράφος του CNN Κάντι Κρόουλι είναι η πρώτη γυναίκα που συντονίζει ντιμπέιτ για τις προεδρικές εκλογές τα τελευταία 20 χρόνια.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλα τέσσερα χρόνια όπως τα τελευταία τέσσερα χρόνια», τόνισε ο Ρόμνεϊ, το χαμόγελο του οποίου μειωνόταν κατά την εξέλιξη της τηλεμαχίας.

Η Κάντι Κρόουλι που είχε υποσχεθεί να παίξει πλήρως το ρόλο της, δεν χαρίστηκε σε κανέναν. Τόλμησε τις ρελάνς που τα δύο επιτελεία απεύχονταν. Δεν δίστασε μάλιστα να επικρίνει τον Ρόμνεϊ όταν αυτός δήλωσε ότι χρειάστηκε να περάσουν πολλές ημέρες για να παραδεχτεί ο δημοκρατικός αντίπαλός του πως η επίθεση στη Βεγγάζη στις 11 Σεπτεμβρίου ήταν τρομοκρατική ενέργεια.

Στο τέλος της τηλεμαχίας και τα δύο στρατόπεδα διεκδικούσαν τη νίκη.

«Ο Ομπάμα δεν μπόρεσε να υπεραμυνθεί της αποτυχημένης πολιτικής του», δήλωσε ο Εντ Γκιλέσπι, ένας από τους βασικούς συμβούλους του Ρόμνεϊ.

Ο Ρόμνεϊ «αποκαλύφθηκε» απέναντι σε έναν πρόεδρο που παρουσίασε «ένα σχέδιο που μπορούν να καταλάβουν όλοι οι ψηφοφόροι», είπε με τη σειρά του ο Ντέιβιντ Άξελροντ, από τους βασικούς συμβούλους του Ομπάμα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έμεινε αρκετή ώρα στην αίθουσα του ντιμπέιτ, άνετος, πολύ χαμογελαστός, συζητούσε με τον κόσμο και υπέγραφε το πρόγραμμα της βραδιάς για όσους του το ζητούσαν.