Οι κάτοικοι που διέμεναν στα διαμερίσματα της Δημόσιας Στεγαστικής Αρχής της Νέας Υόρκης θα έπρεπε να ξέρουν ότι τα παιδιά τους θα δηλητηριαστούν από μόλυβδο στα οικιστικά συγκροτήματα της πόλης, κοιτώντας μόνο πόσο άθλια είναι, υποστήριξαν οι δικηγόροι της υπηρεσίας που βαρύνεται από σκάνδαλο στις ΗΠΑ.

Ο ισχυρισμός διατυπώθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν την Πέμπτη και έκανε τον δικαστή να βγει εκτός εαυτού.

«Αλήθεια ισχυρίζεστε ότι οι άνθρωποι που προσφεύγουν στη στεγαστική υπηρεσία NYCHA εικάζουν αυτούς τους κινδύνους; Πείτε μου πώς ένας δικηγόρος θα μπορούσε να εκστομίσει αυτόν τον ισχυρισμό» είπε εξοργισμένος ο δικαστής William Pauley προς τους δικηγόρους της υπηρεσίας.

Όπως αναφέρει η New York Post, ο νομικός αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο σε δικαστικά έγγραφα που προσκόμισε η Στεγαστική Αρχή της Πόλης της Νέας Υόρκης (NYCHA) για να αντικρούσει τη μήνυση που υπέβαλε η Sherron Paige και δύο άλλες μητέρες που ισχυρίζονται ότι η διαμονή στα δημόσια διαμερίσματα της υπηρεσίας προκάλεσε στα παιδιά του δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Η Αρχή ισχυρίστηκε στα έγγραφα οι άθλιες συνθήκες στα συγκροτήματα «είναι εμφανούς και προφανούς φύσης… και οι ενάγοντες οικειοθελώς πήραν το ρίσκο». Ο δικηγόρος της NYCHA τόνισε ότι η νομική αυτή κίνηση είναι η ενδεδειγμένη σε αυτή τη φάση της δίκης.

Ο δικαστής Pauley δεν το δέχθηκε. Έδωσε εντολή στους δικηγόρους να τροποποιήσουν το αίτημα, προειδοποιώντας τους ότι «σε άλλη περίπτωση θα σκεφτεί το ενδεχόμενο κυρώσεων». Μάλιστα τους έδωσε προθεσμία μίας εβδομάδας, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί μόνο μία ώρα γιατί «αυτό που πρέπει να κάνουν είναι απλώς να το διαγράψουν».

Η NYCHA κατηγορείται ότι παραπλάνησε τους ενοίκους σχετικά με την παρουσία μολύβδου και για την έλλειψη επιθεωρήσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, η στεγαστική υπηρεσία είπε ψέματα στο κοινό ότι ακολουθούσε τους κανόνες για τον μόλυβδο.

Η μήνυση κατατέθηκε τον Ιούνιο και ο Δήμος συμφώνησε να καταβάλει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να επισκευάσει τα υπό κατάρρευση οικιστικά συγκροτήματα.