Τρεις άνδρες της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του NATO και ένας διερμηνέας συμπεριλαμβάνονται στους τουλάχιστον 27 νεκρούς από δύο επιθέσεις σήμερα στο Αφγανιστάν, περιλαμβανομένης αυτής ενός βομβιστή-καμικάζι σε αγορά γεμάτη κόσμο στην Χοστ, στην οποία άλλοι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, όπως ανέφεραν η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ, η Συμμαχία, η αστυνομία και το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η επίθεση στη Χοστ είχε στόχο μια κοινή περιπολία των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και δυνάμεων του NATO. Έγινε σε μια αγορά της Χοστ από έναν καμικάζι που έφθασε στο σημείο με μοτοσικλέτα και πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε ζωστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην ίδια επίθεση σκοτώθηκαν δεκατέσσερις άμαχοι και δύο αστυνομικοί.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Καμπούλ ανέφερε ότι τρεις ξένοι στρατιώτες–δεν διευκρίνισε τις εθνικότητές τους–κι ένας Αφγανός μεταφραστής σκοτώθηκαν στην ίδια επίθεση, το μεσημέρι (10:30 ώρα Ελλάδας) στην αγορά.

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε την επίθεση στη Χοστ και υποστήριξε πως διαπράχθηκε από “σκλάβους που έχουν αναλάβει για λογαριασμό των ξένων αφεντικών τους να σκοτώνουν Αφγανούς και να αποσταθεροποιήσουν το Αφγανιστάν”.

Στο μεταξύ οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στην περιοχή Μπαράκι Μπαράκ, στην επαρχία Λογκάρ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν.

Οι σημερινές επιθέσεις είναι οι αιματηρότερες των τελευταίων εβδομάδων και σημειώθηκαν ενώ οι δυτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αποσυρθούν.

Στη Χοστ, στο ανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν, δρα το δίκτυο Χακάνι, που συνδέεται με τους Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι είχε ενορχηστρώσει μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην Καμπούλ και άλλες επιθέσεις.