Ο απολογισμός των εκατό πρώτων ημερών της βρετανικής κυβέρνησης συμμαχίας των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οδηγεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σε δύο διαπιστώσεις.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ενίσχυσε τα ποσοστά της δημοτικότητάς του, αλλά ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ δεν έχει χάσει μόνο, και μάλιστα σημαντικά, σε δημοτικότητα αλλά αντιμετωπίζει και μεγάλη εσωκομματική δυσαρέσκεια.

Οι βουλευτές και η βάση του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών θεωρούν ότι η στήριξη που δίνει ο Νικ Κλεγκ σε πολιτικές της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα στις μεγάλες περικοπές στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, έχουν ζημιώσει το κόμμα τους, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι το ποσοστό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην προτίμηση των ψηφοφόρων έχει πέσει στο 13% από το 23% που είχε πριν από τις τελευταίες εκλογές.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο αντιπρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Σάιμον Χιους έκανε μια παρέμβαση που φέρνει σε δύσκολη θέση τον αρχηγό του Νικ Κλεγκ και υπονόμευση την πολιτική του δύναμη. Ζήτησε όπως για κάθε νομοσχέδιο που θα ετοιμάζει η συμμαχική κυβέρνηση πριν να προωθείται στη Βουλή, να αποφασίζουν και να ψηφίζουν οι βουλευτές των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Ένα άλλο θέμα το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους βουλευτές των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, είναι η απόφαση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, να τοποθετήσει το δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Φίλιπ Γκριν, στο ρόλο του συμβούλου για τις περικοπές στις δαπάνες και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Οι βουλευτές των Φιλελεύθερων Δημοκρατών διαφωνούν για τον ρόλο του Φίλιπ Γκριν, επισημαίνοντας ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει κατηγορηθεί για μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή. Όλες οι επιχειρήσεις του είναι στο όνομα της συζύγου του, η οποία ζει στο Μόντε Κάρλο, για να μην πληρώνει φόρο στην Αγγλία.