«Παρωδία» χαρακτήρισε η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον το βέτο από τη Ρωσία και την Κίνα στο ψήφισμα του ΟΗΕ που καλούσε τον πρόεδρο της Συρίας να παραδώσει την εξουσία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Βουλγαρία, η Κλίντον είπε: «Θα συνεργαστούμε με τους φίλους μιας δημοκρατικής Συρίας σε όλον τον κόσμο για να στηρίξουμε τα ειρηνικά, πολιτικά σχέδια της αντιπολίτευσης για την αλλαγή», τόνισε η Κλίντον από τη Σόφια.

Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής της στη Σόφια δήλωσε ότι «αυτές οι χώρες που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου φέρουν την πλήρη ευθύνη για την προστασία της βάρβαρης μηχανής στη Δαμασκό. Αντιμέτωποι με ένα ουδέτερο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας εκτός των Ηνωμένων Εθνών με αυτούς τους συμμάχους και τους εταίρους, οι οποίοι υποστηρίζουν το δικαίωμα του συριακού λαού να έχει ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να αυξήσουμε τη διπλωματική πίεση προς το καθεστώς Άσαντ και να εργαστούμε για να πείσουμε τους ανθρώπους γύρω από τον Πρόεδρο Άσαντ ότι πρέπει να φύγει».

Η Κλίντον είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με άλλα έθνη για να προσπαθήσουν να κάνουν πιο αυστηρές τις περιφερειακές και τις εθνικές κυρώσεις για να στερέψουν οι πηγές χρηματοδότησης και οι προμήθειες όπλων οι οποίες διατηρούν σε λειτουργία την πολεμική μηχανή του καθεστώτος».

Η Κλίντον δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τα έθνη με τα οποία μπορείσυνασπιστούν ή για το τι ακριβώς μπορούν να κάνουν, φαίνεται όμως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να επιδιώξουν να οργανώσουν μιαν ομάδα «φίλων της Συρίας» για να ενεργήσουν από κοινού δεδομένης της αδυναμίας να σημειωθεί πρόοδος στα Ηνωμένα Έθνη, λόγω της Ρωσίας και της Κίνας.