Να παραδώσει όλες τις εξουσίες στον αντιπρόεδρό του, καλεί το προσχέδιο απόφασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ-Άσαντ, προκειμένου να προχωρήσει η δημοκρατική μετάβαση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης, 22:00 ώρα Ελλάδας) για να εξετάσει το σχέδιο αυτό, το οποίο κατ’ ουσία επαναλαμβάνει σε γενικές γραμμές τις προτάσεις που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Αραβικός Σύνδεσμος για την έξοδο από την κρίση.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι «τίποτα στην απόφαση αυτή δεν υπαγορεύει στα κράτη να προσφύγουν στη βία ή στην απειλή χρήσης βίας», σε μια προσπάθεια να αρθούν οι αντιρρήσεις που προβάλουν η Κίνα και η Ρωσία.

Το προσχέδιο προβλέπει επίσης τη διεξαγωγή εκλογών με ελευθερία και διαφάνεια υπό αραβική και διεθνή επίβλεψη, ενώ ζητεί από τη συριακή κυβέρνηση να τερματίσει άμεσα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις επιθέσεις εναντίον όσων ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να πάρουν το λόγο οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και πολλών χωρών της Ευρώπης.
Η Ρωσία ωστόσο, παραδοσιακός σύμμαχος της Δαμασκού, έχει αποκλείσει κάθε διαπραγμάτευση για αυτό το «απαράδεκτο» προσχέδιο, όπως το χαρακτήρισε, που υποστηρίζει ότι θα οδηγήσει τη Συρία «σε εμφύλιο πόλεμο», όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, από το Κάιρο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, έκρινε ότι «επείγει» η υιοθέτηση μιας απόφασης με την οποία θα ασκούνται πιέσεις στο καθεστώς της Δαμασκού με στόχο να τερματιστεί η βία.

Η κατάσταση στη Συρία «είναι απαράδεκτη και έχει μάλιστα επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε ο Βεστερβέλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ.