Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στην Τρίπολη της Λιβύης ενόψει της επίσκεψης του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν δημοσιογράφοι στο κέντρο της πόλης έχει αποκλειστεί και γάλλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο κτίριο και στη γύρω περιοχή, ενώ αυστηροί έλεγχοι γίνονται στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Ο Σαρκοζί και ο Κάμερον θα μεταβούν χωριστά στη Λιβύη, θα συναντηθούν στην Τρίπολη και στη Βεγγάζη, από όπου ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον του Καντάφι.

Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται «ιστορική στιγμή» και δείχνει την υποστήριξη της Ευρώπης στην δημοκρατία στη χώρα που απαλλάχθηκε από τον Μουαμάρ Καντάφι.

«Είναι μια διπλωματική επιτυχία, μια στρατιωτική επιτυχία και μια επιτυχία της ιδέας για την ελευθερία, του ρόλου και της θέσης της Γαλλίας στον κόσμο», τόνισε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

«Είναι μια σημαντική κίνηση, μια ιστορική στιγμή, όπως και αυτή όταν τα πρώτα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τις δυνάμεις του Καντάφι και τις δυνάμεις των εξεγερμένων», πρόσθεσε.

Τον γάλλο πρόεδρο θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ και ο διανοούμενος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, ο οποίος τάχθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των λίβυων αντικαθεστωτικών.