Έχετε ακούσει την Τρανσίστρια ή Υπερδνειστερία; Οι δυνατοί «παίκτες» της Γεωγραφίας, κατά πάσα πιθανότητα γνωρίζουν ότι βρίσκεται μεταξύ της Μολδαβίας και της Ουκρανίας και είναι μια λωρίδα γης στη Μολδαβία που έχει ντε φάκτο αποσχιστεί εδώ και χρόνια κι ακολουθεί φιλο-ρωσική πολιτική.

Ανεξαρτητοποιήθηκε το 1990, αμέσως μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, γεγονός που τους οδήγησε σε πολεμική σύρραξη. Η μη αναγνωρισμένη χώρα έχει κρατήσει τα σύμβολα της Σοβιετικής Ένωσης όπως το σφυροδρέπανο που απεικονίζεται στη σημαία της. Έχει έκταση 4.163 km² και η πρωτεύουσά της είναι η Τιρασπόλ(160.000 κατ.) ενώ ο πληθυσμός της υπολογίζεται σε μισό εκατομμύριο κατοίκους (κυρίως Ρώσοι, Ουκρανοί, Μολδαβοί).

Ενώ υπάρχει κατάπαυση του πυρός από το 1992, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης». Η αυτοδιάθεσή της είναι διαφιλονικούμενη. Η Υπερδνειστερία συνεχίζει να ισχυρίζεται ανεξαρτησία και διατηρεί κυριαρχία στην περιοχή της. Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006 οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία (με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει). Δεν φαίνεται ότι η Ρωσία θα αποδεχτεί την ένωση με την Υπερδνειστερία στο άμεσο μέλλον.

Ο φωτογράφος Ramin Mazur από την Τρανσίστρια, καταγράφει στη σειρά του «The Left Bank», όσους έχουν απομείνει στη χώρα- οι περισσότεροι αναζητούν καλύτερο μέλλον στις γειτονικές χώρες-, με φόντο προπαγανδιστικά σύμβολα από το παρελθόν όπως τα αγάλματα του Λένιν και  τανκς που χρησιμοποιούνται πλέον ως παιχνίδια για τα παιδιά.

photrrew19 photrrew01 photrrew02 photrrew03 photrrew04 photrrew05 photrrew06 photrrew07 photrrew08 photrrew09 photrrew10 photrrew11 photrrew12 photrrew13 photrrew14 photrrew15 photrrew16 photrrew17 photrrew18