Την ώρα που χιλιάδες αφρικανοί πρόσφυγες έχουν φύγει από τη Λιβύη για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, η Ιταλία με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, το πολιτικό όργανο των εξεγερμένων, υπέγραψαν πρόσφατα μία συμφωνία, η οποία προβλέπει τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) καταδίκασαν τη συμφωνία, δημοσιοποιώντας μία ανακοίνωση τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι αφιερωμένη στο θέμα των προσφύγων.

«Είναι απαράδεκτο μία χώρα που παίρνει μέρος στους βομβαρδισμούς στο όνομα της προστασίας των αμάχων την ίδια ώρα να οργανώνει την απέλαση των θυμάτων αυτού του πολέμου», αναφέρει η οργάνωση.

«Αυτή η συμφωνία αποτελεί πάνω απ’ όλα μία πράξη θανάτου για τους λαούς που κινδυνεύουν να παγιδευτούν ξανά σε αυτή τη σύγκρουση», επεσήμανε ο Κρίστοφερ Στόουκς, γενικός διευθυντής των MSF, στην ανακοίνωση.

Η ιταλική κυβέρνηση και το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης υπέγραψαν στις 17 Ιουνίου μία συμφωνία συνεργασίας για να αντιμετωπίσουν την εισροή των προσφύγων, στην οποία περιλαμβάνεται και ο επαναπατρισμός των παράνομων προσφύγων.