Το Τουρκμενιστάν, η πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας, είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό καπνιστών στον κόσμο, ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν.

«Μια πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ έδειξε ότι μόνο το 8% του πληθυσμού καπνίζει στο Τουρκμενιστάν» είπε η Τσαν μιλώντας σε ένα διεθνές ιατρικό συνέδριο που διεξάγεται στην Ασγκαμπάτ. «Είναι το χαμηλότερο ποσοστό παγκοσμίως. Σας συγχαίρω για την πρόοδο αυτή», υπογράμμισε απευθυνόμενη στον Τουρκμένο πρόεδρο Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ.

Το 2011 το Τουρκμενιστάν επικύρωσε τη Συνθήκη του ΠΟΥ για τον αγώνα κατά του καπνίσματος, αφού προηγουμένως είχε απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Το 1990 το 27% των ανδρών άνω των 15 ετών και το 1% των γυναικών ήταν καπνιστές. Όμως το 2000 οι αρχές απαγόρευσαν το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, στα κρατικά κτίρια και στον στρατό. Απαγορεύτηκε επίσης η διαφήμιση τσιγάρων και προϊόντων καπνού.

Ο δικτάτορας του Τουρκμενιστάν Σαπαρμουράτ Νιαζόφ, τον οποίο διαδέχτηκε ο Μπερντιμουχαμέντοφ το 2006, ήταν φανατικός αντικαπνιστής. Είχε κατασκευάσει επίσης μια σκάλα μήκους 36 χιλιομέτρων στα βουνά κοντά στην πρωτεύουσα και υποχρέωνε τα μέλη της κυβέρνησής του να την ανεβαίνουν μια φορά τον χρόνο για να βελτιώσουν την υγεία τους.