Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» συμφωνία που επιτεύχθηκε για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι μπορεί «να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή και πέρα από αυτήν».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο Μπαν συγχαίρει τους διαπραγματευτές για την αποφασιστικότητά τους και «θαυμάζει το κουράγιο των ηγετών που ενέκριναν τη συμφωνία».

«Ελπίζω, και στην πραγματικότητα πιστεύω, πως αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία για τις πολλές και σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή», προσθέτει ο Γενικός Γραμματέας. «Θα μπορούσε έτσι να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή και πέρα από αυτήν».

Τα Ηνωμένα Έθνη «είναι έτοιμα να συνεργαστούν πλήρως με τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να εφαρμοστεί αυτή η σημαντική και ιστορική συμφωνία», καταλήγει το κείμενο.

Ο Μπαν έκανε τις δηλώσεις αυτές από την Αντίς Αμπέμπα, όπου συμμετέχει σε μία διεθνή διάσκεψη για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.