Η νέα συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων θα έχει ως συνέπεια το ξεπάγωμα ιρανικών περιουσιακών στοιχείων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. «Οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, τις ΗΠΑ θα αρθούν όταν αρχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία… Οι απαγορεύσεις ή οι περιορισμοί στις οικονομικές συνεργασίες με το Ιράν θα αρθούν σε όλους τους τομείς περιλαμβανομένων των επενδύσεων στο πετρέλαιο και στο αέριο. Δισεκατομμύρια δολάρια παγωμένων περιουσιακών στοιχείων του Ιράν θα αποδεσμευθούν… απαγορεύσεις στην αεροπορία του Ιράν θα αρθούν ύστερα από τρεις δεκαετίες, απαγορεύσεις [που έχουν επιβληθεί] στην κεντρική τράπεζα του Ιράν, στην Ιρανική Εθνική Εταιρία Πετρελαίου (NIOC), στις Ιρανικές Ναυτιλιακές Γραμμές (IRISL), στην Iran Air και σε πολλούς άλλους θεσμούς και ανθρώπους θα αρθούν», μετέδωσε το IRNA, αναφερόμενο σε αυτό που αποκάλεσε μία περίληψη της συμφωνίας, χωρίς να παραθέτει πηγή. «Οι απαγορεύσεις στην αγορά ορισμένων διπλής χρήσης μηχανημάτων και τεχνολογίας θα τερματιστούν. Το Ιράν μπορεί να πάρει ό,τι χρειάζεται μέσω μίας κοινής επιτροπής του Ιράν και των 5+1… – το εμπάργκο όπλων σε βάρος του Ιράν θα αρθεί. Μερικοί νέοι περιορισμοί θα αντικατασταθούν. Το Ιράν μπορεί να εισάγει και να εξάγει όπλα κατά περίπτωση. Οι περιορισμοί αυτοί θα είναι μόνο για πέντε χρόνια».

«Αυτό που συνέβη σήμερα τερμάτισε μία αχρείαστη κρίση»

Σε δηλώσεις του, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία για τα πυρηνικά είναι η καλύτερη συμφωνία αν και όχι συνολική. «Αυτό που συνέβη σήμερα τερμάτισε μία αχρείαστη κρίση… έχουμε φθάσει σε μία ιστορική στιγμή… Δεν είναι μία συνολική συμφωνία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να επιτευχθεί», δήλωσε ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί καλωσόρισε από την πλευρά του την ιστορική συμφωνία, η οποία ανοίγει «νέους ορίζοντες» Τώρα που «αυτή η κρίση, η οποία δεν χρειαζόταν», επιλύθηκε, το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις μπορούν να επικεντρωθούν «στις κοινές προκλήσεις», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, εννοώντας τον αγώνα κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Η συμφωνία αυτή δείχνει, σύμφωνα με τον ίδιο, πως «η εποικοδομητική δέσμευση» και από τα δύο μέρη «λειτουργεί».

Μογκερίνι: Έχουμε τη συμφωνία

Νωρίτερα, σε μήνυμά της σήμερα στο Twitter, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι είχε ανακοινώσει πως το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις κατέληξαν επίσημα σήμερα σε μία συμφωνία που έχει σκοπό να θέσει τέρμα σε δώδεκα χρόνια εντάσεων γύρω από τον ιρανικό φάκελο για τα πυρηνικά. «Έχουμε τη συμφωνία», επισήμανε, υπογραμμίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις «ολοκληρώθηκαν».