Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως οι έξι δυνάμεις που κατέληξαν σε συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του έκαναν μία στέρεη επιλογή υπέρ της σταθερότητας και της συνεργασίας.

«Ο κόσμος μπορεί τώρα να βγάλει έναν αναστεναγμό ανακούφισης», ανέφερε ο Πούτιν σε μία δήλωση που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

«Παρά τις προσπάθειες να δικαιολογηθούν τα σενάρια που βασίζονταν στην ισχύ, οι διαπραγματευτές έκαναν μία στέρεη επιλογή υπέρ της σταθερότητας και της συνεργασίας».

Ο Πούτιν πρόσθεσε πως η συμφωνία θα βοηθήσει τη ρωσο-ιρανική συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

Εξάλλου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, οι παραδόσεις όπλων στην Τεχεράνη θα είναι δυνατές, εφόσον εγκριθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως η Ρωσία εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τηρήσουν μία υπόσχεση, την οποία, όπως είπε, είχαν δώσει το 2009, να μην αναπτύξουν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη από τη στιγμή που θα έχει επιτευχθεί μία συμφωνία με το Ιράν.