Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Τεχεράνη και οι έξι μεγάλες δυνάμεις -Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κίνα, Μεγάλη Βρετανία και Ρωσία- αναφέρει, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA, πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας θα παραμείνουν σε λειτουργία.

«’Ολες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Καμία δεν θα σταματήσει ή δεν θα αποκλειστεί… Το Ιράν θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό… Η έρευνα και η ανάπτυξη στις κύριες συσκευές φυγοκέντρησης (IR6, IR-5, IR4, IR 8) θα συνεχιστεί», ανέφερε το IRNA, αναφερόμενο σε αυτό που αποκαλεί μία περίληψη της συμφωνίας, χωρίς να επικαλείται πηγή.

Εν τω μεταξύ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών (IAEA) υπέγραψε σήμερα με το Ιράν έναν «οδικό χάρτη» με σκοπό να επιλύσει όλα τα θέματα που είχε σε εκκρεμότητα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IAEA.

Η μελλοντική πρόσβαση στην ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση Παρσίν, την οποία έχει επιδιώξει κατ’ επανάληψη η υπηρεσία, είναι μέρος μίας ξεχωριστής «διευθέτησης», δήλωσε ο Γιουκίγια Αμάνο.

«Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2015, ο Γενικός Διευθυντής θα παράσχει […] την τελική αποτίμηση για την επίλυση όλων των παρελθόντων και τρεχόντων εκκρεμούντων ζητημάτων», πρόσθεσε.

Οι μεγάλες δυνάμεις και η Τεχεράνη έφτασαν σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Όλη αυτή η σκληρή δουλειά απέδωσε και φθάσαμε σε συμφωνία. Ο θεός ας ευλογεί τον λαό μας», δήλωσε στο Reuters διπλωμάτης που δεν κατονομάζεται.