Πηγή που πρόσκειται στην τυνησιακή κυβέρνηση δήλωσε ότι ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης, Σούκρι Γκάνεμ, εγκατέλειψε τη χώρα του και βρίσκεται στη γειτονική Τυνησία.

«Ο Σούκρι Γκάνεμ έφυγε από τη Λιβύη και εισήλθε με ένα αυτοκίνητο στην Τυνησία στις 14 Μαΐου από το μεθοριακό πέρασμα Ρας Ζντιρ. Διαμένει σε ένα ξενοδοχείο στη Ντζέρμπα και δεν έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τις τυνησιακές αρχές» επεσήμανε η ίδια πηγή.

Η κυβέρνηση της Λιβύης διέψευσε επισήμως αυτές τις πληροφορίες, δηλώνοντας ότι ο υπουργός Πετρελαίου βρίσκεται σε διπλωματικό ταξίδι.

Ένας αξιωματούχος της λιβυκής κυβέρνησης, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο Γκάνεμ είναι σε διπλωματική αποστολή, αρνήθηκε όμως να διευκρινίσει σε ποια χώρα και για ποιο λόγο.

Εξάλλου, ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο εκπροσωπεί τους εξεγερμένους, δήλωσε ότι ο Γκάνεμ έχει επικοινωνήσει με τους αντικαθεστωτικούς και είναι πιθανό να βρίσκεται στην Αυστρία.

Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ αλ Μενιάφι ο Γκάνεμ επιθυμούσε εδώ και εβδομάδες να φύγει από την Τρίπολη, όμως δε μπορούσε να βρει τρόπο καθώς οι στενοί συνεργάτες του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι παρακολουθούνται στενά έπειτα από μία σειρά αποστασιών.

Ο Γκάνεμ είναι πρόεδρος της κρατικής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου και υπουργός Πετρελαίου από το 2006. Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Λιβύης για τρία χρόνια.