Έκκληση να ληφθεί απόφαση για τις διεθνείς κυρώσεις- άμεσες ή έμμεσες- στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ απηύθυνε σήμερα η Ε.Ε. καθώς το θέμα ακόμη διχάζει τους 27, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

«Ένα σημείο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη: η παρουσία ή μη του Μπασάρ αλ Άσαντ» στον κατάλογο των προσώπων που επηρεάζονται από τις προβλέψεις για δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση έκδοσης βίζας, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι πρεσβευτές των 27 κρατών είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν. Μετά το πέρας της συνάντησης «αναμένεται μία τελική απόφαση για τον κατάλογο και την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των κυρώσεων», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Την περασμένη εβδομάδα, οι πρεσβευτές ήδη είχαν συμφωνήσει επί της αρχής για τις κυρώσεις που θα θεσπισθούν κατά της Συρίας, ιδιαίτερα το εμπάργκο στην πώληση όλων, επιφορτίζοντας τους ειδικούς να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμή, οι αντίπαλοι του καθεστώτος Άσαντ επανέλαβαν τις εκκλήσεις τους για νέες διαδηλώσεις σήμερα, παρά την αντίθεση του υπουργείου Εσωτερικών.

«Σήμερα είναι η Παρασκευή της ανυπακοής. Είναι ένα μήνυμα προς όλους που έχουν συναίσθηση της κατάστασης. Δεν πρόκειται να μετακινηθούμε. Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια μας. Για τούτα τα αγαθά αψηφούμε τον κόσμο», τονίζεται στο κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «Η Συριακή Επανάσταση 2011», που δημιουργήθηκε από νεαρά μαχητικά στελέχη της εξέγερσης.