Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις αλλεπάλληλες βλάβες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα που προκάλεσαν απελευθέρωση ραδιενεργών υλικών στην ατμόσφαιρα και την αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού, αλλά σε μικρότερο βαθμό, και του Τόκιο.

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην πόλη Μαεμπάσι, 100 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, και στην περιφέρεια της Σίμπα, ήταν σήμερα πάνω από 10 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Τα ίχνη της ραδιενέργειας που ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα του Τόκιο ήταν πολύ χαμηλότερα και δεν απειλούν τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές.

«Η πιθανότητα περαιτέρω διαρροής ραδιενεργών υλικών αυξάνεται…Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να προλάβουμε την εξάπλωση της διαρροής. Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι είναι πολύ ανήσυχοι, αλλά σάς ζητώ να ενεργήσετε ψύχραιμα», δήλωσε ο Ναότο Καν σε διάγγελμα προς τον ιαπωνικό λαό.

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στις εγκαταστάσεις δύο αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό, έπειτα από τις φρενήρεις προσπάθειες των τεσσάρων τελευταίων ημερών για την ψύξη των αντιδραστήρων. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, η δεξαμενή πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα Νο. 4 είναι πιθανόν να βρίσκεται σε κατάσταση βρασμού, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει περάσει η κρίση.

Επίπεδα ραδιενέργειας 400 μιλισιβέρτ καταγράφηκαν κοντά στον αντιδραστήρα νο. 4, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η έκθεση σε ραδιενέργεια άνω των 100 μιλισιβέρτ ετησίως μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρκίνου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ενωση (World Nuclear Association).

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού απομάκρυνε 750 εργαζόμενους, αφήνοντας 50 επί τόπου, ενώ επιβλήθηκε ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από τον σταθμό.

Οι άνεμοι επάνω από το πυρηνικό εργοστάσιο έπνεαν σήμερα προς τα νοτιο-δυτικά με κατεύθυνση το Τόκιο, αλλά στη συνέχεια μεταβλήθηκαν ωθώντας τα ραδιενεργά υλικά προς τον Ειρηνικό.