Ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου που έπληξε την Αϊτή, 4 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από έλλειψη πρόσβασης σε νερό, αποχέτευση, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση καθώς και προστασία από τις ασθένειες, την εκμετάλλευση και τις ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης.

Η UNICEF διέθεσε πάνω από 11.300 αποχωρητήρια που εξυπηρετούν πάνω από 800.000 ανθρώπους. Κάθε μέρα, εκκενώνονται πάνω από 600 αποχωρητήρια στην προσπάθεια τήρησης των ασφαλών προτύπων υγιεινής.

Αμέσως μετά το σεισμό, η UNICEF, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και οι συνεργάτες τους πραγματοποίησαν εκστρατείες επείγοντος εμβολιασμού για 2 εκατομμύρια παιδιά, από ασθένειες που προλαμβάνονται όπως η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα και η ιλαρά. Διανεμήθηκαν 360.000 επεξεργασμένες με εντομοκτόνο κουνουπιέρες σε πάνω από 163.000 νοικοκυριά στις νότιες παράκτιες περιοχές όπου ενδημεί η ελονοσία.

Στην κορύφωση των προσπαθειών ανακούφισης η UNICEF και οι συνεργάτες της μετέφεραν καθημερινά κατά μέσο όρο 8,3 εκατομμύρια λίτρα καθαρό νερό σε περίπου 680.000 ανθρώπους. Με την τρέχουσα επιδημία χολέρας, η UNICEF παρέχει πάνω από 10,9 τόνους χλωρίου και πάνω από 45 εκατομμύρια ταμπλέτες καθαρισμού νερού για την εξασφάλιση ασφαλούς νερού για 3 εκατομμύρια ανθρώπους στην πρωτεύουσα και τις γύρω πόλεις.

Η UNICEF βοήθησε να καταγραφούν και να επανενωθούν τα παιδιά που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους και να λειτουργήσουν 369 χώροι φιλικοί προς τα παιδιά για σχεδόν 95.000 παιδιά στις σεισμόπληκτες περιοχές. Η UNICEF ξεκίνησε επίσης δραστηριότητες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών βίας λόγω φύλου και κυρίως για την παράνομη διακίνηση και εμπορία παιδιών. Μέχρι σήμερα, 4.948 παιδιά έχουν εντοπιστεί και 1.265 έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους.